časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na veletrhu AMPER uvidíte ...

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Na veletrhu AMPER uvidíte ...

FCC PUBLIC s. r. o.     hala 2, stánek B5

Obr. 1.

Vydavatelství odborných časopisů a literatury, známé v elektrotechnickém světě jako nositel aktuálních technických a obchodních informací. Tyto informace se pravidelně objevují na stránkách titulů ELEKTRO, AUTOMA, SVĚTLO.

Ve stánku vydavatelství můžete v průběhu veletrhu AMPER zakoupit jak aktuální čísla časopisů, tak i starší čísla, která ve Vaší knihovně třeba chybějí. Kromě časopisů zde naleznete i odborné publikace vydavatelství, které budou k dostání za veletržní slevy.

Časopisy FCC PUBLIC spolupracují s elektrotechnickými odborníky a firmami jednak jako informační platforma o jejich inovacích a aktivitách, za druhé také jako platforma pro jejich vlastní příspěvky a články. I Vy máte možnost se stát autorem v některém z titulů ELEKTRO, AUTOMA nebo SVĚTLO – viz informace na straně 98.

ABB s. r. o.     hala 2, stánek B9, B6

Společnost ABB s. r. o. bude v letošním roce na veletrhu AMPER zastoupena divizí Automation Technologies a divizí Power Technologies.

Obr. 2.

ABB přichází na trh s novou řadou frekvenčních měničů pro oblast nižších výkonů a jednodušších aplikací ACS550. Návštěvníci veletrhu ve stánku ABB získají informace o strategii společnosti v oblasti řídicích systémů a celkové integraci výrobkového portfolia společnosti ABB do nové, jedinečné koncepce - Industrial IT.

Uvidí zde demo Optimize IT – Real TPI pro sledování a zvyšování efektivního využití výrobního zařízení (OEE) pro diskrétní i spojité výroby.

Toto řešení ABB bylo oceněno výběrovou cenou vydavatelů časopisu Control Engineering. Obdobně bude ABB prezentovat na veletrhu AMPER též široké spektrum přístrojů a zařízení z oblasti nízkého a středního napětí. Od elektrických, spínacích, jisticích a měřicích přístrojů a rozvodnic nízkého napětí, elektrických rozváděčů do 1000 V, až po systémy EIB pro automatizované řízení budov.

Divize Power Technologies ze své produkce představí vysokonapěťové přístroje a vysokonapěťový rozváděč UniGear pro distribuci elektrické energie. Zařízení nachází uplatnění jak v oblasti energetiky, např. elektrárny a teplárny, tak i v oblasti průmyslových instalací, např. v chemickém průmyslu, hutnictví, strojírenství, automobilovém, papírenském průmyslu a dalších odvětvích. Další podrobnosti naleznou čtenáři v článku na straně 19.

EVYKO-K     hala 1, stánek B20

Firma EVYKO-K, s. r. o. se již dlouhou dobu specializuje nejen na výrobu běžných kompenzačních rozváděčů, ale nabízí také speciální a atypické stavebnicové konstrukce rozváděčů pro nejrůznější umístění.

Obr. 3.

Firma EVYKO-K vyrábí celou řadu kompenzačních rozváděčů - od výkonů jednotek kvar, až do výkonů přes 600 kvar, a to i s rychlou regulací nebo v provedení chráněném proti vlivu harmonických.

Kompenzační rozváděče do výkonu přibližně 120 kvar jsou vyráběny obvykle v celoplastových závěsných skříních. Vyšší výkony jsou montovány do skříní z aluzinku s barevnou povrchovou úpravou podle přání odběratele.

Základní řada kompenzačních rozváděčů pro venkovní prostředí je tvořena závěsnými (řada EA) nebo skříňovými (řada EKV) typy rozváděčů.

V letošním roce se stávající sortiment venkovních kompenzačních zařízení EVYKO-K rozšiřuje o několik žádaných novinek. Jedná se zejména o:

  1. miniaturní venkovní kompenzaci ve velmi levném provedení pro menší výkony,
  2. mobilní kompenzaci v nerezové skříni určenou pro pronájmy a zápůjčky,
  3. dálkové řízení kompenzačního rozváděče, je-li transformační stanice na cizím pozemku.

ILLKO, s. r. o.     hala 3, stánek C16

Firma ILLKO, s. r. o. z Blanska se již dvanáct let zabývá výrobou, prodejem a dovozem měřicích přístrojů pro elektrorevize, zkoušeček pro elektrikáře a kalibračními službami.

Obr. 4.

Prvním výrobkem firmy byl dnes již téměř „legendární“ měřič přechodových odporů Digiohm 20.

Významného ocenění dosáhla firma v loňském roce, kdy její přístroj pro revize elektrického ručního nářadí a spotřebičů Revex 2051, viz obr., obdržel na výstavě AMPER 2002 diplom ZLATÝ AMPER.

Ze zahraničních výrobků nabízí firma ILLKO především přístroje firmy METREL, které dosahují špičkové světové úrovně, a to při zachování velice přijatelných cen. Podrobnosti o dvou nedávno inovovaných multifunkčních revizních přístrojích Eurotest 61557 a Instaltest 61557 naleznete v článku na straně 66.

V sortimentu firmy ILLKO, s. r. o. jsou dále klešťové multimetry a digitální multimetry firmy BRYMEN.

Novinkou je rozšíření sortimentu infračervených bezdotykových teploměrů RAYTEK.

ZPA CZ s. r. o.     hala 3, stánek A18

Firma ZPA CZ s. r. o. vznikla v roce 1994 z části bývalého státního podniku ZPA Trutnov, který působil v oblasti elektrotechnické výroby od roku 1945, kdy začal budovat svoji existenci na základech znárodněného pobočného závodu AEG Berlín. V 70. a 80. letech se stal předním výrobcem průmyslových relé a systémů pro měření a regulaci spotřeby elektrické energie. Význačnou měrou se podílel na vybavení naší energetiky, včetně jaderné. Po roce 1989 se specializuje na níže uvedené oblasti.

Obr. 5.

Elektrotechnická sériová výroba zahrnuje

  • vývoj, výrobu a prodej přijímačů HDO a všech pomocných přístrojů nutných pro provoz a nasazení přijímačů HDO;
  • vývoj, výrobu a prodej statických elektroměrů ve spolupráci se švýcarskou firmou EMU Elektronik;
  • výrobu automatizačních prvků elektro i strojírenského charakteru;

Elektrotechnická malosériová výroba poskytuje

  • návrhy a výrobu malých programovatelných automatů, poruchových signalizací včetně realizace zákaznických aplikací;
  • výrobu jednotek Lonet, umožňujících sběr a přenos dat v systému LonWorks;
  • výrobu systému pro řízení spotřeby el. energie Sudos;

Činnosti technické projekce

  • návrhy a realizace systémů pro dálkový odečet dat z elektroměrů;
  • návrhy a realizace systémů pro řízení a regulaci odběru elektrické energie pro větší objekty a areály;
  • projektování a realizace systémů sběru dat aplikací sběrnice LonWorks;
  • aplikace řídících systémů k ovládání technologií v energetice a v průmyslu;
  • rekonstrukce rozvoden, výroba rozvaděčů, řízení elektráren, dodávky na klíč, servis;

SIEMENS     hala 2, stánek D9

Společnost Siemens bude své novinky na veletrhu AMPER prezentovat v oblastech automatizačních systémů, nízkonapěťové spínací techniky, standardních pohonů a elektrických pohonů pro dynamicky náročné aplikace.

Subdivize Průmyslové automatizační systémy (A&D AS) bude vystavovat řídicí systémy SIMATIC, a to od nejmenšího systému S7-200 až po řídicí systém pro nejnáročnější aplikace S7-400, včetně komponent pro bezpečnostní úlohy.

Obr. 6.

S velkým zájmem návštěvníků se jistě setká představení mobilního panelu MP170. Jedná se o mobilní zařízení, kterým se lze připojit v místech zvolených uživateli k ovládané technologii a pomocí tohoto zařízení v ní přímo provádět aktuální zásahy. Vyrábí se ve třech typových provedeních. Právě mobilní panel MP 170 byl přihlášen do soutěže o Zlatý Amper 2003.

Po loňské úspěšné premiéře senzoru VS110 na MSV v Brně (získal Zlatou medaili MSV 2002) bude na veletrhu AMPER představena celá kolekce nových senzorů, které budou v letošním a příštím roce postupně přicházet na náš trh.

Součástí expozice bude i ukázka ovládacích grafických panelů (OP/TP 270) na špičkové technické úrovni a průmyslových PC (PC670 a IL 70).

Návštěvníci se budou moci seznámit se softwarem pro programování těchto panelů a s novou verzí vizualizačního SCADA softwaru WinCC V6.

Subdivize Elektrické pohony určené pro dynamicky náročné aplikace (A&D MC PM) představí SIMOTION - centrální systém řízení pohonu pro několik nezávislých os s mechatronickými vazbami mezi nimi. Předávání měřených a řídicích informací mezi jednotlivými osami a Masterem - SIMOTION C/P/ je realizováno synchronizovanou komunikací PROFIBUS DP. Bližší informace v článku na straně 72.

Obr. 7.

Subdivize Standardní pohony (A&D SD) představí nízkonapěťové asynchronní motory a standardní frekvenční měniče MICROMASTER. Energeticky úsporný nízkonapěťový asynchronní elektrický motor 1LG4, 22 kW, je představitelem inovované řady motorů nn ze společnosti Siemens Elektromotory s. r. o. ze závodu ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Měniče frekvence nové řady se vyznačují zcela novým designem. Kromě nově řešeného ovládacího panelu nabízí i bohatší software, jednodušší instalaci, přirozené chlazení bez ventilační jednotky a integrované jištění pro motor i pro měnič. Představeny budou i typy MICROMASTER 420 a 440.

Subdivize Nízkonapěťová spínací a instalační technika (A&D CD) představí například modulární výkonové jističe SENTRON typu VL a WL, které jsou schopny komunikace po sběrnici i po Internetu, a proto je lze jednoduše uvádět do provozu. Lze je použít např. pro spínání a jištění motorů, generátorů, transformátorů, kondenzátorů, systémů přípojnic a kabelů.

V oblasti nízkonapěťové spínací techniky divize představí ukázky ze širokého sortimentu hlídacích relé pro elektrické i neelektrické veličiny. U teplotních relé je novinkou jejich schválení jako mezní tepelné ochrany pro tepelně technická zařízení podle DIN 3440. Tři ukázky soft startérů upozorňují na stále aktuálnější možnost k prodloužení mechanické životnosti elektrických pohonů díky šetrným startům a plynulému doběhu elektromotorů. Oblastí, v níž je firma Siemens jedním z nositelů technického pokroku, jsou přístroje pro bezpečnostní obvody pracovních strojů. I zde se představí jen výběr ze široké palety produktů pro různě náročné zákazníky.

SELPO     hala 2, stánek F1

Program OCEP pro Windows 9x, NT, ME, 2000 a XP firmy SELPO Broumy je určen pro projektové kanceláře i montážní firmy v libovolném oboru – elektro, voda, topení, plyn, stavební práce …

Svými možnostmi a variabilností při zpracování dat umožní uživatelům snížit časovou náročnost při tvorbě nabídek a vlastní realizaci zakázek. Dále je možné využít různé způsoby řešení dané problematiky, velkou variabilitu tiskových sestav a následná ekonomická vyhodnocení.

Do programu je možné importovat montážní i materiálové ceníky ÚRS Praha, a. s. a ceníky velkoobchodů s instalačním materiálem. Po zpracování rozpočtu je v montážní verzi k dispozici objednávkový systém materiálu, skladové hospodářství, mzdy a fakturace.

Uživateli softwaru OCEP jsou např. ČEZ, Plynoprojekt Praha, K+B Elektro-Technik Plzeň, Mostecká uhelná společnost, Energetika Třinec, ČKD Praha, Chemopetrol Litvínov, SME aj. Jako ucelený systém je určen i středním a drobným firmám.

Obr. 8.

Další informace naleznete v článku na stránce 51.

ZEZ Silko     hala1, stánek E19

Vážení obchodní přátelé! Společnost ZEZ SILKO, s. r. o. ŽAMBERK, výrobce silnoproudých kondenzátorů a kompenzačních zařízení si Vás dovoluje pozvat k návštěvě našeho stánku na 11. mezinárodním veletrhu AMPER 2003, který se koná na výstavišti Praha-Letňany v termínu od 1. do 4. dubna 2003.

Po celou dobu veletrhu se Vám budou věnovat naši zaměstnanci z obchodního a technického oddělení.


Informace o veletrhu AMPER 2003 Obr. 9.

1. až 4. dubna 2003 Pražský veletržní areál Letňany Praha

Otevírací doba pro návštěvníky: 9,00 - 17,00 hod.

Vstupné: jednodenní: 150,- Kč, dvoudenní: 250,- Kč, zlevněná: 75,- Kč školy, zlevněné vstupenky, tel.: 221 992 133, 134, 144.

Doprava: Bezplatná veletržní linka ze stanic metra B Českomoravská a Vysočanská. Jízdní interval asi 15 min.

Bližší informace podá obchodní oddělení TERINVEST: Ing. Daniela Boučková, tel.: 602 331 375, Kateřina Buchtová, tel.: 221 992 134, 604 869 271, Kateřina Jandová, tel.: 221 992 144, 603 412 42


Doprovodný program veletrhu AMPER

  • Poskytování kvalitních služeb pro oprávněného zákazníka na liberalizovaném trhu
  • Požadavky oprávněného zákazníka na dodavatele energie
  • Nabídka služeb a výrobků pro oprávněného zákazníka

datum konání: 2. 4. 2003, 9:00 – 16:00
místo konání: PVA Letňany, Praha
vložné: 1900,- Kč
(Česká energetická asociace)

  • Využívání alternativních zdrojů energie v praxi pro obyvatelstvo, malé a střední firmy
  • Způsob získání státních dotací
  • Energetické audity

datum konání: 2. 4. 2003, 9:00 – 16:00
místo konání: PVA Letňany, Praha
vložné: 350,- Kč
(Česká energetická asociace)
  • Posuzování shody – součástí (rozváděčů) pro el. rozvodné, regulační a měřící systémy soustav nn určené pro zabudování do staveb a nové Nařízení vlády č. 163/2002 Sb.

datum konání: 2. 4. 2003
místo konání: přednáškový sál PVA Letňany, Praha
  • Silnoproudá elektrická zařízení a požární bezpečnost staveb II
  • Požadavky předpisů požární bezpečnosti a elektrická zařízení
  • Silová el. vedení pro prostory s vnějším vlivem nejen BD

datum konání: 1. 4. 2003
místo konání: přednáškový sál AGROPOL, a. s., Opletalova 4, Praha 1
(PROPAG TEAM – informační a vzdělávací agentura)
  • IX. Celostátní setkání elektrotechniků České republiky
  • Aplikace Nařízení vlády č. 378/2001 Sb. na bezpečný provoz strojů a technických zařízení
  • Profesní elektrotechnická sekce HK ČR a její vliv na zvýšení bezpečnosti a kvality elektrických zařízení
  • Bezpečnost technických zařízení v provozu
  • Změny v elektroinstalacích s ohledem na požadavky norem a právních předpisů
  • Aktuální stav legislativy uvádění bezpečných výrobků na trh
  • Současný stav a výhled normalizace v elektrotechnice

datum konání: 2. - 3. dubna 2003
místo konání: Konferenční centrum, hotel Olympik, Praha
(ETM - Ing. Pavel Hála)