časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na spanilou jízdu z Ostravy do Štramberku se vypravilo 40 elektromobilů

ČEZ, a. s | www.cez.cz

Příznivci elektromobility se v sobotu 29. května 2021 vydali na spanilou jízdou po Moravskoslezském kraji, aby si navzájem vyměnili zkušenosti a představili výhody elektromobilů veřejnosti. Tradiční eJantarová cesta letos vedla z Ostravy do Štramberku a zpět do ostravského Centra bezpečné jízdy LIBROS, kde si řidiči vyzkoušeli svou šikovnost ve škole smyku na tryskách.

Počet elektromobilů se v Česku rychle zvyšuje. Aktuálně je u nás registrováno více než 6 000 elektromobilů, z toho přes 3 300 jich přibylo v roce 2020. Za první tři měsíce letošního roku přibylo dalších 585 čistě elektrických aut a odhady dalšího vývoje hovoří o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů.

Rozvoj elektromobility souvisí se stále dostupnější infrastrukturou. Nejpilnější v budování dobíjecích stanic je ČEZ, který jen v Moravskoslezském kraji provozuje 33 veřejných dobíjecích stanic, z toho 21 rychlodobíjecích. Kromě krajské metropole Ostravy jsou například v Bohumíně, Českém Těšíně, Frýdku-Místku, Karviné, Opavě, Třinci, Bruntále, Novém Jičíně nebo na mošnovském letišti.

Služby pro elektromobilisty se v regionu rychle zlepšují, na čemž se výrazně podílí také ČEZ. Díky tomu se dá elektromobil rychle nabít nejen v Ostravě, ale i v dalších městech, včetně jesenického Bruntálu nebo beskydského Třince, takže lidé teď můžou s elektromobilem bez problémů vyrazit i na dovolenou do hor,“ říká propagátor elektromobility a pořadatel eJantarové cesty Milan Rajchl.