časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na rozvody s parapetními kanály!

|

číslo 8-9/2005

Na rozvody s parapetními kanály!

(tiskové oddělení společnosti Kopos Kolín a. s.)

Nevyhovuje vám současný rozvod sítí, telefonních a počítačových linek a dalších rozvodů ve vašich kancelářích? Obr. 1. Chcete mít jednotlivá vedení uspořádaná, snadno přístupná a přitom na první pohled neviditelná? Nechcete nebo nemůžete sekat do zdí? Velmi jednoduché a přitom systémové řešení poskytují parapetní kanály, které vyrábí společnost Kopos Kolín a. s.

Parapetní kanály jsou určeny pro šetrné uložení silových vodičů, telefonních a anténních rozvodů nebo počítačových sítí, aniž by bylo nutné sekat do stěny. V současné době společnost Kopos dodává čtyři modely s dvojitou stěnou – dvoukomorový PK 120 × 55 D a tři jednokomorové PK 110 × 70 D, PK 140 × 70 D, PK 170 × 70 D. Typy se vzájemně liší především rozměry (jsou součástí označení výrobku) a vnitřním úložným průřezem kanálu (od 5 500 do 9 300 mm2). Dvojitá stěna kanálů zaručuje jejich vysokou mechanickou pevnost a tuhost. Samozřejmostí je odolnost proti nadměrnému teplu a hoření.

Obr. 2.

Obr. 1. Pohled na celkovou montáž
Obr. 2. Detail odstínění silového a datového vedení ve dvoukomorovém parapetním kanálu
Obr. 3. Zabudování přístrojů do jednokomorových kanálů s využitím krabic

Novinkou letošního roku je dvoukomorový parapet PK 120 × 55 D, který dovoluje vložit různá vedení (např. silové a datové) do oddělených prostor. Navíc lze tato vedení odstínit před vzájemným elektromagnetickým působením, a to vložením stínicího kanálu (SK 40 × 20 nebo SK 40 × 33). Vkládací dělicí příčka pomáhá zpřehlednit uložené vedení. Odnímatelné víko a výklopný bok parapetu zajišťují snadnou montáž vodičů. Parapet lze osadit moderními přístroji (modul 45) od všech výrobců. Variabilní kryty se snadno nasadí až na konci montáže a překryjí i větší nepřesnosti řezu. Konstrukčně nové řešení vnějších a vnitřních volně stavitelných rohů umožňuje přizpůsobit montáž parapetu na libovolný úhel rohu stěny. Kromě umístění pod okenní parapet je u tohoto typu nabízeno i položení k podlaze.

Jednokomorové parapetní kanály PK 110 × 70 D, PK 140 × 70 D, PK 170 × 70 D rovněž poskytují možnost vložit stínicí kanál pro elektromagnetické odstínění obvodů. Dělicí příčka zabezpečí přehledné uspořádání kabelů uvnitř kanálu. Obr. 3. Vyjímatelné víko zpřístupňuje komoru při montáži a případném rozšíření instalace. Ke všem jednokomorovým modelům je v nabídce i příslušenství, které zaručuje variabilní použití kanálů podle konkrétní potřeby. Jde o koncový, ohybový, odbočný a spojovací kryt a pevný vnitřní a vnější roh, díky kterým je možné bez problémů integrovat jednotlivé díly kanálů do uceleného systému.

Do tělesa jednokomorových kanálů lze také přímo zabudovat přístroje, a to prostřednictvím krabic. Ty umožňují montáž samostatného přístroje nebo přístrojů se společným rámečkem (ve vodorovném nebo svislém směru). Do kanálů typu PK 140 × 70 D a PK 170 × 70 D je možné montovat i dvojzásuvku.

Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na třetí obálce tohoto čísla nebo na adrese:

KOPOS Kolín a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
e-mail: kopos@kopos.cz
internet: www.kopos.cz