časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na co upozornil seminář „Rizika a bezpečnost pracovních strojů“

|

číslo 1/2002

Referáty

Na co upozornil seminář „Rizika a bezpečnost pracovních strojů“
Skupina odborníků jedná o závažnosti problematiky bezpečnosti strojů a zařízení v blížícím se „evropském“ prostředí

redakce

Dne 5. prosince minulého roku se v Hradci Králové, z iniciativy vzdělávací agentury ELVIS, uskutečnil odborný seminář na aktuální téma uvedené v titulku této zprávy. V kulturním domě Střelnice se sešly téměř dvě stovky elektrikářů, kteří si kromě jiného vyslechli i neobyčejně poutavou přednášku pana J. Hlinovského, jak jsou pojmy „riziko“ a „bezpečnost“ chápány v Evropské unii. Mimo jiné byli posluchači fundovaně informováni o tom, jakými předpisy a směrnicemi jsou tyto atributy z oblasti pracovní činnosti v nastávajícím období vstupu ČR do EU ošetřeny a vymezovány.

Přednáška pana Hlinovského, známého odborníka v oblasti projektování a bezpečnosti elektrických instalací strojů a zařízení, zcela právem zaujala všechny účastníky, protože fakta v ní uvedená varovně upozorňovala na následující:

  • 80 % strojního vybavení v ČR je starší 30 let;

  • jeho funkční bezpečnost se i podle současných kritérií blíží nule;

  • provozovatelé takovýchto zařízení budou v krátké době několika příštích let kategoricky postaveni před nutnost zhodnotit rizikovost strojního vybavení, jeho náhradu (!) nebo přizpůsobení jeho stavu platným, celoevropským předpisům;

  • v celostátním měřítku se tento proces jen z ekonomického hlediska odhaduje na částku ve výši několika desítek miliard (!) korun.

Seminář byl další z řady akcí, které stále naléhavěji upozorňují provozovatele strojních vybavení na skutečnost, že otázka bezpečnosti a rizikovosti práce se v prostředí moderní firmy v blízké budoucnosti musí přesunout z pozice dosud pouze trpěné administrativní „popelky“ na pozici profesně chápané samozřejmosti.

„Co nás čeká a co nás zcela určitě nemine …“
… se bude jmenovat článek pana Hlinovského, který bude uveřejněn v ELEKTRO č. 2/2002 a který tuto problematiku podrobněji přiblíží zejména z hlediska legislativního, ale částečně také organizačního a ekonomického.

Že problematika bezpečnosti strojních zařízení a vybavení není jen okrajovou záležitostí a že se stává důležitou a diskutovanou otázkou, se potvrdilo po ukončení semináře. Tehdy se iniciativně sešla otevřená skupina odborníků (konstruktéři, vedoucí manažeři firem, legislativci apod.), aby se dohodli na kvalifikovaném postupu a strategii, které by měly vést jednak k řešení otázky stanovování (vyhodnocování) rizikovosti a bezpečnosti strojů, jednak k rozhýbání procesu „uvědomování“odborné elektrotechnické veřejnosti o závažnosti problematiky bezpečnosti strojů a zařízení v blížícím se „evropském“ prostředí.

Tato otázka by se měla týkat nejen všech příslušných státních institucí, ale zejména odborných organizací – od těch s celostátní působní až po úrovně oblastních sdružení a cechů – a být jimi aktivně řešena.

Seminář o rizikovosti a bezpečnosti upozornil také na skutečnost, že aktivní zájem každého jednotlivce-profesionála by měl být dlouhodobou samozřejmostí.