časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na 304 stránkách vše podrobně k indukčnímu pájení

|

podrobně k indukčnímu pájeníHans-Joachim Peter
Handbook of Inductive Soldering
Hans-Joachim Peter
ISBN 978-3-00-064582-2
Příručka indukčního pájení
I. vydání v angličtině, 2020 – H. J. Peter Verlag
Parlerstrasse 46, D-12623 Berlin
www.induktionsloeten-peter.de
(Překlad II. vydání v němčině, 2017 Berlin)
ISBN 978-3-00-048537-4

Příručka obsahuje komplexní zpracování technologického procesu pájení s indukčním ohřevem na 304 stránkách obsahově rozdělených do 15 kapitol a doplněných 308 názornými obrázky a fotografiemi a 12 tabulkami.

Čtenář získává podrobný přehled o základech indukčního ohřevu a jeho přednostech, o základech techniky pájení již z doby prehistorické před několika tisíci lety a doložené obrázky předmětů z archeologických nálezů. Dále o základech pájení s indukčním ohřevem na úrovni dnešní techniky, o materiálech pro měkké a tvrdé pájení, o pájecích zařízeních a zdrojích k jejich napájení a o induktorech jako zdrojích elektromagnetického vlnění, které po dopadu na pájené předměty v nich bezkontaktně generuje potřebné teplo.

V příručce na 116 stránkách autor uvádí 163 příkladů indukčního pájení ze současné praxe, ze kterých si čtenář učiní představu o důležitosti správného návrhu, provedení a umístění induktorů ve vazbě na tvar a složitost pájených spojů. Ukazuje také na chyby při indukčním pájení a na možnosti zkoušení pájených spojů na pevnost a těsnost. Autor nezapomíná na bezpečnost práce při pájení a nepřehlíží ani vlivy na čistotu pracovního a životního prostředí, ani platné normy pro pájení.

Do odborné úrovně předkládané příručky se promítají více jak padesátileté autorovy poznatky a zkušenosti z jeho vlastní praxe zaměřené na teorii a aplikace indukčních ohřevů pro povrchové kalení, pro tváření za tepla, pro tavení a na realizace pájených spojů s indukčním ohřevem.

Příručka svým obsahem a významem je určena především technikům a inženýrům v praxi, kteří se zabývají inovacemi v oblasti pájených spojů, nebo novými možnostmi pájení, ale také dalším čtenářům, studentům i technikům a mechanikům, kteří s indukčním pájením pracují nebo si odborné znalosti chtějí prohloubit.

(recenze: prof. Ing. Jiří Kožený, CSc.)