časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MSV + Automatizace 2004

|

číslo 3/2004

MSV 2004

MSV + Automatizace 2004

Společnost Veletrhy Brno připravuje letos již 46. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu – největší výstavy strojírenství a elektrotechniky v zemích, které vstupují do Evropské unie. Mimořádný důraz bude kladen na měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniku, soustředěnou do specializovaného projektu Automatizace 2004. Veletrh se uskuteční od 20. do 24. září. Uzávěrka přihlášek pro vystavovatele je stanovena na 15. března.

Obr. 1

MSV 2004 bude o to významnější, že půjde o premiéru na půdě rozšířené Evropské unie. Pro firmy ze států EU již nebude ČR trhem zahraničním, nýbrž vnitřním, s identickými pravidly a zárukami podnikání. Tato skutečnost nepochybně přiláká nové potenciální zákazníky a investory. Současně se pro firmy z nových členských zemí zvýší reálná možnost proniknout se svými výrobky na nové trhy. A právě zmíněný veletrh, navštěvovaný tisíci zahraničními odborníky, je jednou z osvědčených cest vedoucích k tomuto cíli.

Letošní MSV bude rozdělen do deseti specializovaných oborových celků, pokrývajících nejdůležitější oblasti průmyslové výroby. Chybět nebude ani oborový celek Elektronika, automatizační a měřicí technika, ve kterém v roce 2003 vystavovalo 296 firem, mezi nimiž bylo 44,7 % zahraničních. Jejich expozice si podle průzkumu prohlédlo 69 312 návštěvníků.

Obr. 2

Za hlavní téma MSV 2004 pořadatelé vyhlásili třetí ročník bienálního projektu Automatizace, který soustředí měřicí techniku, informační a řídicí systémy a automatizační řešení ze všech prezentovaných oborů. Po úspěchu prvních dvou ročníků, kdy prokázal vedoucí postavení v regionu, projekt Automatizace významně posílil svou mezinárodní pozici. Na podzim loňského roku se stal řádným členem World-FIMA – nezávislé organizace, která sdružuje sedmnáct nejvýznamnějších veletrhů automatizační techniky, pořádaných v sedmnácti zemích čtyř kontinentů. Cílem projektu Automatizace je předvést širší odborné veřejnosti výsledky výzkumů, progresivní automatizační řešení a oborové trendy. Posledního ročníku se zúčastnilo 393 vystavujících firem z patnácti zemí.

Prestiž letošního MSV jistě pozvedne souběžné konání bienálního Mezinárodního veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT, který je nejvýznamnější prezentací tohoto klíčového strojírenského oboru ve střední a východní Evropě. Obr. 3 Pořadatelé věří, že letošní, čtvrtý ročník naváže na úspěšný veletrh IMT 2002, který se oproti předchozímu ročníku konal na čisté výstavní ploše rozšířené o 14 %, na rekordních 17 100 m2. Mezi 458 vystavujícími firmami z 23 zemí bylo plných 45,5 % zahraničních.

Audit výsledků a průzkum vystavovatelů a návštěvníků posledního ročníku MSV přinesl několik zajímavých údajů. Jubilejního 45. MSV a souběžně konaného 2. mezinárodního veletrhu Transport a Logistika se zúčastnilo 2 215 vystavujících firem ze 36 států na celkové výstavní ploše 69 653 m2. Zájem návštěvníků byl nejvyšší za posledních pět let. Mezi 105 586 návštěvníky z 57 států bylo více než šest set novinářů a 1 389 oficiálních hostů. Zahraniční odborníci se na celkové návštěvnosti podíleli rekordními 11,5 %, když z celkového počtu 12 141 registrovaných zahraničních návštěvníků přijelo 82,9 % ze států střední a východní Evropy a 15,4 % z Evropské unie. Z průzkumu vyplynulo, že 90 % všech návštěvníků loňského ročníku tvořili odborníci a plných 77,4 % návštěvníků se podílelo na rozhodnutích o investicích a nákupech svých firem.