časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MSV 2020 s technologickými veletrhy IMT, FOND-EX, WELDING, PROFINTECH a PLASTEX

Veletrhy Brno, a. s. | www.bvv.cz

Nadcházející Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, jeho nosným oborem tradičně bude obrábění a tváření. 62. ročník MSV očekává 80 tisíc odborníků, kteří přijedou za novinkami více než 1 600 dodavatelů průmyslových technologií.

Loňský veletrh si prohlédlo 81 tisíc návštěvníků z 58 zemí. Tolik lidí chtělo na vlastní oči vidět transformaci průmyslu spojenou s nástupem digitálních technologií. Stejný koncept na příštím ročníku MSV ukáže digitalizaci napříč všemi obory a výstavními halami. Znovu se chystá i úspěšná expozice Digitální továrna 2. 0. Celkem se v oborech digitální továrna, 3D tisk, automatizace a robotizace loni prezentovalo 435 firem a pořadatelé předpokládají, že toto číslo poroste. Budoucnost průmyslových technologií bude znovu k vidění od 5. do 9. října 2020 v Brně.

Připravovaný 62. ročník MSV se zaměří také na další aktuální témata. V loňském roce mělo premiéru téma cirkulární ekonomika neboli systém opětovného využívání materiálů, které jsou udržovány co nejdéle v oběhu. Letos budou vystavovatelé opět prezentovat cirkulární inovace v průmyslových firmách. Díky spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR bude na veletrhu zastoupeno i téma start-upů. Právě ty jsou motorem inovací a zároveň zajímavými investičními příležitostmi. Uskuteční se rovněž soutěž nejlepších inovativních exponátů o Zlaté medaile MSV a součástí veletrhu bude i doprovodný program. Chystá se třeba projekt organizovaných a komentovaných prohlídek veletrhu MSV Tour. Chybět nebude ani B2B projekt Kontakt–Kontrakt, fungující na principu předem sjednaných schůzek.

Top přehlídka obrábění a tváření

Společně s 62. ročníkem MSV proběhnou specializované veletrhy, které se v Brně konají jen jednou za dva roky. Prvním je veletrh IMT, který zviditelňuje dominantní obor obráběcí a tvářecí stroje. Od prvního ročníku v roce 1998 je IMT největší specializovanou přehlídkou ve střední a východní Evropě. Na MSV 2019 se v tomto oboru prezentovalo 452 firem ze sedmnácti zemí. Na dvanáctém mezinárodním veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT 2020 jich pořadatelé čekají více a rozšíří se i nabídka exponátů. Vedle zahraničních strojů zde určitě budou špičkové české výrobky, protože toto odvětví zde má dlouhou tradici a ČR je v současnosti třináctým největším producentem obráběcích a tvářecích strojů na světě.

V sudých letech se ve společném termínu s MSV koná také čtveřice specializovaných technologických veletrhů. Pro odborné publikum je určen osmnáctý mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX, pětadvacátý mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING, osmý mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH a sedmý mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX. Tyto obory jsou v nomenklatuře MSV obsaženy každý rok, díky specializovaným veletrhům se však na ně soustřeďuje větší zájem vystavovatelů, odborné veřejnosti i médií.

Ohlédnutí za MSV 2019

Mezinárodního strojírenského veletrhu 2019 se zúčastnilo 1662 vystavujících firem ze 30 zemí, podíl zahraničních účastníků byl 51 %. Nejvíce firem bylo z Německa, Slovenska, Číny, Itálie, Indie a Rakouska. Přišlo 81049 návštěvníků z 58 zemí. Zahraniční odborníci dorazili zejména ze Slovenska, Polska, Německa, Maďarska, Rakouska, Itálie a Ruska.

Zajímavé výsledky přinesl průzkum, který mezi návštěvníky a vystavovateli MSV 2019 realizovala agentura Ipsos. Výsledky stejně jako minule potvrzují spokojenost návštěvníků. Prodloužila se doba, kterou lidé na veletrhu strávili. Spokojenost panovala též na straně vystavovatelů. Jádro návštěvníků i vystavovatelů tvoří dlouhodobí účastníci akce, kteří se díky vysoké úrovni veletrhu rádi opakovaně vrací.

Podle Jana Humheje z agentury Ipsos loňský výzkum potvrzuje spokojenost s veletrhem u návštěvníků i vystavovatelů, přičemž si stále drží svoji pozici a je vnímán jako nejdůležitější veletrh v oboru, dlouhodobě a stabilně. Podle výzkumu k dobrým výsledkům dopomáhá i neustálé inovování veletrhu, třeba expozice Digitální továrna 2.0 vzbudila mezi návštěvníky pozitivní ohlasy. Veletrh slouží také jako výborná příležitost k navázání kontaktů se zákazníky.

Výhodné přihlášky do konce března

Dvaašedesátý mezinárodní strojírenský veletrh se uskuteční od 5. do 9. října 2020 a uzávěrka přihlášek pro vystavovatele spojená se slevou je 31. března. V minulých letech byly atraktivnější plochy brzy vyprodány, zájemci by tak neměli s přihláškou otálet. Lze se přihlásit elektronicky na www.msvbrno.cz.