časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Možná přijde i kosmonaut!

|

číslo 4/2005

Možná přijde i kosmonaut!

Trendem moderní doby je zrychlování. Tlak trhu nutí výrobce neustále zvyšovat produktivitu. Jednou z mála možností, jak toho dosáhnout, je automatizace a růst kapacity použitých technologií. Mezi nejdůležitější způsoby patří strojová manipulace s předměty. Doslova napříč všemi odvětvími průmyslu prostupuje technologie, pro kterou se vžila zkratka HMT (Handling and Manipulation Technology, montážní a manipulační technologie).

Obr. 1. Obr. 3.

Obr. 1. Stavebnice HMT
Obr. 2. Manipulátor HSP

Jedním z nejsilnějších hráčů na trhu průmyslové automatizace je i firma Festo, která tento trend velmi rychle zachytila. Z jejího katalogu si lze nejen vybírat různé typy pohonů, od nejjednodušších pneumatických až po nejdokonalejší elektrické servopohony s úžasnou přesností a dynamikou, ale i sestavit z nich „na míru ušitý„ manipulátor – bez sebemenší námahy, rychle, snadno, bez složitých výpočtů a především s jistotou úspěchu, o následných službách renomované firmy ani nemluvě. Pod názvem Stavebnice HMT (obr. 1) se skrývá systém ne nepodobný dětské stavebnici, který doslova během několika dnů pomůže vyřešit i složitý úkol ve výrobě.

Obr. 2.

Obr. 2. Manipulátor HSP

Na první pohled jednoduchý systém je ve skutečnosti podpořen mnoha souvisejícími oblastmi vědy a techniky – na manipulátorech je možné objevit nejnovější generace čidel, a to optických i indukčních, magnetických nebo fluidních. Tato čidla dokážou rozpoznat různé materiály, ale i barvy, obrysy a vzdálenosti. Správný manipulátor se pozná podle dokonale vyřešené instalace – i na tu je pamatováno, ať už jde o energetické řetězy nebo ochranné hadice. Vše je podpořeno i následnými technologiemi, např. ventilovými a elektrickými terminály nebo počítačově podporovanými řídicími systémy nové generace.

Bonbonkem na poli manipulace (obr. 2) je manipulátor HSP (High Speed Pick and Place). Pod jediným objednacím číslem lze získat neuvěřitelně rychlý a robustní manipulátor, který předčí všechna současná zařízení rychlostí, přesností, jednoduchostí instalace, nastavením i provozem.

I přes všeobecně známé teorie lze na poli HMT očekávat i mnohá překvapení. Již dnes jsou v oblasti HMT používány nové technologie – např. virtuální realita (obr. 3) nebo nanotechnologie, uvažuje se ale i o takových věcech, jako je kombinace biologie a mechaniky. Co přinese budoucnost, to možná ví (viz inzerát) nejpovolanější z povolaných – kosmonaut! Přijďte se s ním vyfotografovat na AMPER 2005 na stánek č. 3A1 v hale 3.

Festo, spol. s r. o.
Pod Belárií 784
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: +420 261 099 384
fax: +420 241 773 384
http://www.festo.cz