časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Moeller ve východní Evropě

|

číslo 10/2002

Trh, obchod, podnikání

Moeller ve východní Evropě

Mezinárodní skupina Moeller Elektrotechnika (dříve Felten&Guilleaume Elektrotechnika) je dodavatelem systémů automatizace budov, systémů průmyslové automatizace a systémů pro rozvod a distribuci energie. Společnost Moeller se kromě tradičních výrobních a obchodních aktivit v zemích Evropské unie stále výrazněji prosazuje v zemích východní Evropy, v zemích bývalého Sovětského svazu i v dalších regionech. Zatímco v zemích EU se soustřeďuje vlivem recese na udržení současné úrovně prodeje a na prodej systémových řešení, v zemích východní Evropy se zaměřuje na získávání nových trhů a navýšení prodeje. V důsledku pokračující recese v západních zemích je pro skupinu Moeller potenciál ve východní Evropě lákavý, zejména v zemích, jako je Ukrajina (historicky první pobočka Moeller v bývalém Sovětském svazu byla na Ukrajině založena v dubnu t. r.), Rusko, Rumunsko a další. Obchodní strategií společnosti je vybudování obchodního zastoupení v Litvě, Estonsku, Lotyšsku a především v Rumunsku, dále prodej výrobků do Ruska, Běloruska a na Slovensko a rozšíření obchodních aktivit v Bulharsku, Slovinsku, Srbsku a v Kazašské republice (distribuční pobočky reprezentující skupinu Moeller se v současné době nacházejí téměř v devadesáti zemích na všech kontinentech).

Výrobní strategie společnosti Moeller se již před dvěma lety zaměřila na přechod od zařízení vn na rozváděče a přístroje nn (zásuvky, jističe, vypínače, regulátory apod.), v oblasti systémů automatizace budov hodlá nabízet komplexní až detailní řešení. V České republice je ve výrobním závodě Suchdol nad Lužnicí a v obchodních kancelářích v Praze a Ústí nad Orlicí zaměstnáno více než 1 100 pracovníků. Dosavadní produkce se v závodě Suchdol nad Lužnicí rozšíří o novou generaci výrobků pro „inteligentní“ domy a v souvislosti s tím se předpokládá modernizace výroby v objemu asi 60 mil. korun. Společnost se svým objemem exportu, který v roce 2001 dosáhl 74,8 % z celkového obratu 2 293 mil. korun, řadí mezi nejvýznamnější vývozce České republiky.

Na letošním veletrhu Amper byla oznámena budoucí spolupráce společnosti Moeller s firmou Niko (od roku 2003), která bude zahrnovat sektor průmyslu a systémů automatizace budov, oblast designu, nových technologií, signální techniky, dvousměrné rádiové technologie a společného vývoje čidel.