časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Moeller Elektrotechnika podporuje charitu

|

číslo 3/2006

Moeller Elektrotechnika podporuje charitu

I v tomto roce si společnost Moeller Elektrotechnika uvědomuje existenci různě handicapovaných obyvatel v České republice a potřebu jejich podpory. Zodpovědný přístup české pobočky společnosti se projevuje ve snaze o integraci tělesně postižených do běžného života, např. i provozováním moderně vybavené chráněné dílny, ve které zaměstnává tělesně postižené.

Obr. 1.

Podpora chráněného bydlení

Moeller se od roku 2002 podílí na provozu chráněného bydlení pro mentálně postižené muže v Xaverově, které vede Diakonie církve bratrské. Diakonie církve bratrské je nestátní nezisková organizace s celostátní působností, poskytující humanitární a sociální pomoc těm, kteří ji potřebují. Vznikla na základě zákona č. 308/1991, je registrována MK ČR a je organizační jednotkou církve bratrské. V jejím čele stojí osmičlenná správní rada a její hlavní činností je sociální pomoc, tj. péče o potřebné, nemocné a slabé s křesťanským aspektem. Křesťanská služba – „diakonia„ – je společně se zvěstováním evangelia základním posláním a úkolem církve; své aktivity provozuje prakticky i duchovně.

Chráněné bydlení má klientům umožnit život v domácnosti, kterou si sami spravují, a možnost zdokonalovat se v dovednostech potřebných k samostatnému životu. Všichni obyvatelé chráněného bydlení mají mentální postižení v kombinaci s psychickým onemocněním nebo poruchami chování, a proto potřebují bezpečné prostředí a asistenci při mnoha běžných činnostech.

Pro lepší kvalitu života tělesně postižených

Život tělesně postiženým usnadňují i výrobky společnosti Moeller Elektrotechnika, jako je např. řada moderní elektroinstalace Xcomfort s bezdrátovým ovládáním osvětlení, vytápění a podporou komunikace prostřednictvím SMS. Odstraní se tím část bariér, Obr. 2. jako jsou např. problémy se špatně dosažitelnými spínači i bez vysokých nákladů na rekonstrukci obytných prostor. Moeller Elektrotechnika poskytla v podobě sponzorského daru elektroinstalační materiál při rekonstrukci dvou budov sdružení Život bez bariér (ŽBB) v Nové Pace, jehož garantem je starosta Nové Paky. V rekonstruovaných budovách je zdravotnické zázemí, rehabilitační dílna a počítačová pracovna. Členové sdružení, které má asi 60 členů, kladou důraz na prevenci dětských úrazů, které jsou častou příčinou života na invalidním vozíku. Sdružení se snaží zajišťovat lepší životní uplatnění handicapovaných osob a pro své členy pořádá sportovní aktivity, z nichž např. výroční turnaj ve sportu boccia získal v roce 2005 ocenění jako nejlépe organizovaný závod pro postižené sportovce v ČR.

Pomoc v sociální sféře

Bariérám nečelí pouze tělesně postižení, s neviditelnými překážkami se potýkají i děti, které vyrůstají ve složitých sociálních podmínkách. Moeller Elektrotechnika proto spolupracuje s oblastní charitou v Ústí nad Orlicí, k jejímž aktivitám patří např. charitní ošetřovatelská služba, dům pokojného stáří a mateřské centrum. Výsledkem spolupráce je vznik klubu pro mládež při Nízkoprahovém centru v Letohradě, který umožňuje mladým lidem plnohodnotně využít volný čas. Prostředky na realizaci projektu získal Moeller z výtěžku golfového turnaje Moeller Golf Hockey Open 2004. První akcí tohoto centra byla beseda s hráči extraligového klubu ledního hokeje HC Moeller Pardubice, jehož je Moeller Elektrotechnika generálním partnerem. Zájemcům z řad mládeže byla umožněna návštěva utkání HC Moeller Pardubice s HC Litvínov.

Více informací lze nalézt na adresách: www.moeller.cz, www.xcomfort.com

(tisková zpráva)