časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Modulární systémy Crossboard a 185Power – od systému k systému

Radek Odložilík | GHV Trading, spol. s r. o | www.ghvtrading.cz

Komponenty pro rozváděče německé společnosti Wöhner, v českém a slovenském zastoupení firmou GHV Trading, mají u našich zákazníků vzrůstající oblibu díky své kompaktnosti, jednoduchosti a bezpečnosti.

Wöhner

Přípojnicové systémy firmy Wöhner již téměř netřeba představovat. Dovolím si však krátkou rekapitulaci informací o systému Crossboard a 185Power.

Přípojnicové systémy firmy Wöhner - Systém Crossboard
Obr. 1. Systém Crossboard

Crossboard

Jde o nejmenší ze systémů a jako takový je konstruován do proudové zátěže maximálně 125 A. Jeho hlavními přednostmi jsou malé rozměry a bezpečnost, celý systém je chráněn podle IP20.

Systém je dodáván ve dvou provedeních a to 225 a 405 mm šířky modulu. Oba moduly jsou v souladu se standardy IEC 61349 a UL 508.

Jednotlivé komponenty (odpojovače Quadron, adaptéry s DIN lištami, zdroje 24 V DC Broome10 a další) se na modul jednoduše nasadí bez použití dalších nástrojů. Po zacvaknutí je splněna jak elektrická, tak mechanická pevnost. Během montáže není potřeba demontovat plastové kryty.

K případné demontáži prvků z modulů je pak zapotřebí pouze plochý šroubovák.

185Power

Nachází se na opačné straně spektra nabídky firmy Wöhner. Jedná se o největší z nabízených systémů s proudovou zatížitelností až 2 100 A. I u tohoto systému je zaručena snadná montáž jednotlivých adaptérů bez nutnosti vrtání do přípojnic. V nabídce se nachází mimo jiné odpojovače pro pojistky velikostí až NH3, ale i speciální adaptéry vyvinuté ve spolupráci s výrobci „deonů“ a odpínačů (ABB, Eaton či Siemens a další).

Kombinace systémů Crossboard a 185Power

Jde o novinkou druhého pololetí roku 2021. Spojením těchto systémů došlo k dalšímu usnadnění montáže jednotlivých prvků.

První z adaptérů s označením 32277.000 a 32278.000 umožňují snadnou montáž již zmíněných prvků Crossboard na systém 185Power. Vodiče z prvků jsou pak důmyslně vedeny „tunely“ v adaptéru a tím je zaručena přehlednost a úhlednost zapojení.

Druhou novinkou jsou adaptéry 33777.000 a 33778.000, které jsou již z výroby osazeny čtyřmi pojistkovými odpínači pro pojistky NH000 s maximální proudovou zatížitelností 63 A. Celá sestava je již osazena vodiči, stačí se pouze připojit na svorkovnice ve spodní části adaptéru.

   Obr. 3. Motorový spouštěč Motus C14
Obr. 2. Systém 185Power,  Obr. 3. Motorový spouštěč Motus C14

Motus C14 Connect/Connect Plus

Nejnovějším přírůstkem do rodiny produktů Wöhner je inteligentní motorový spouštěč Motus C14 dodávaný pro všechny zavedené systémy Wöhner, tedy Crosboard, 30Compact a 60Classic. S použitím výše zmíněných adaptérů jej lze namontovat i na systém 185Power.

Tento nový spouštěč se může pochlubit rychlým odpínáním motoru při poruše, a to v řádu mikrosekund. Dále pak soft startem, měřením základních veličin a nově též komunikací přes I/O link a konfiguraci pomocí USB-C.

Verze Connect Plus je kromě barevného LED podsvícení, signalizující stav a poruchy, vybavena LCD displejem. LCD displej zobrazuje základní údaje jako směr otáčení motoru, varování o zkratu, podpětí či přepětí, přehřátí motoru a další. Všechny tyto hodnoty obě verze spouštěče dokáží poslat do PLC.

Spouštěče mají různé rozsahy jmenovitých proudů. Pro motory do 1,1 kW (2,6 A), pro motory do 3,0 kW (6,6 A) a ve verzi Plus až pro motory 5,5 kW (12 A).

Všechny tyto produkty jsou podrobněji popsány na firemním webu a pracovníci společnosti je rádi předvedou na nejbližším veletrhu či výstavě.

www.ghvtrading.cz