časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Modulární koncept UPS? Tedy jedině RITTAL PMC

|

číslo 10/2006

Modulární koncept UPS? Tedy jedině RITTAL PMC

Ing. Tomáš Brůžek, Rittal Czech, s. r. o.

Společnost Rittal patří mezi největší celosvětové výrobce v oblasti rozváděčů pro prostředí informačních technologií. Rozsáhlý sortiment produktů pro tento segment trhu spojuje společný název Rimatrix5. Uvedené řešení mj. zahrnuje i koncept modulárního řešení zálohovaného napájení určeného zejména pro instalace do 250 kV·A zdánlivého napájecího výkonu.

Systém Rittal PMC (Power Modular Concept, modulární koncept napájení) vychází z potřeby zajištění maximální dostupnosti řídicích či počítačových systémů kritických pro fungování firem z pohledu napájení. Moderní řešení napájení může mít zásadní vliv mj. též na celou spolehlivost infrastruktury IT a v případě výrobních podniků i na efektivitu a produktivitu ve výrobě.

Obr. 1. Modulární systémy UPS RimatriX5
Obr. 2. Nová generace Rittal PCM
Obr. 3. Řídicí modul plug and play

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Velká dostupnost systému je zajištěna zejména decentralizovanou paralelní strukturou dvoukonverzního systému, jakož i možností zapojení řídicích prvků v provedení N+1. Rittal PMC se skládá z řídicích modulů bateriové části, přičemž každý řídicí modul funguje jako zcela nezávislý systém. Tím je zaručena plná redundance pro případ zapojení více modulů. Celé řešení, včetně baterií, je integrováno do rozváděčů Rittal. Koncept nabízí možnost kombinovat moduly 10, 20, 30 a 40 kV·A v provedení hot-swap, tj. s možností výměny za provozu, přičemž jeden rozváděč může být osazen maximálně třemi řídicími moduly 40 kV·A v zapojení 120 kV·A bez zálohy nebo 80 kV·A v provedení N+1. Nová generace řídicích modulů, která bude k dispozici koncem tohoto roku, slibuje maximální osazení na jeden regál (rack) 200 kW s pěti moduly po 40 kW v menší verzi. Systém je doplněn elektronickým a servisním mechanických přemostěním (by-pass). Dohled nad celým systémem je zajištěn možností integrace modulu SNMP (Simple Network Management Protocol, protokol podporují monitorování, správu a koordinaci TCP/IP sítě), kdy základní stavy je možné sledovat též na displeji integrovaném do předních dveří rozváděče.

Volba napájecího systémů může při budování nebo rekonstrukci struktury informačních technologií zásadně ovlivnit následnou bezproblémovou funkci aplikací, které jsou pro optimální fungování organizace kritické, a proto by jí měla být věnována zvýšená pozornost. Modulární propracovaný systém zde může, i když za cenu vyšších vstupních nákladů, ušetřit mnoho „vrásek„ v souvislosti s možnými výpadky napájení a také investice spojené se servisem a případným výkonovým rozšířením systémů, které je daleko jednodušší než v případě nemodulárních systémů.

Zájemci si mohou celý systém prohlédnout v showroomu v domovském sídle firmy Rittal ve Zdibech u Prahy (objednávky na tel. čísle 602 412 384) nebo na veletrhu Invex ve dnech 9. až 13. října v Brně v pavilonu F.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Rittal Czech, s. r. o.
Ke Zdibsku 182
250 66 Zdiby u Prahy
tel.: 234 099 000
fax: 234 099 099
e-mail: info@rittal.cz
http://www.rittal.cz