časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Modulární bezpečnostní systém firmy E. Dold & Söhne

|

číslo 4/2006

Modulární bezpečnostní systém firmy E. Dold & Söhne

Ing. Jaroslav Štáhl, OS-KOM, spol. s r. o.

Multifunkční bezpečnostní systém safemaster M nabízí optimální řešení bezpečnosti pro mnohé oblasti robotů, strojů a výrobních linek. Je použitelný pro různé bezpečnostní funkce bezpečnostní kategorie 4, přičemž k jeho nastavení je potřebný pouze šroubovák.

Bezpečnostní systém safemaster M má nejdůležitější funkce malých bezpečnostních PLC (Programmable Logic Controller, programovatelný automat). Monitoruje a ovládá bezpečnostní funkce strojů a výrobních linek. Vstupní moduly mohou být přiřazeny libovolným výstupním modulům. Začlenění do již existujících nebezpečnostních sběrnicových systémů umožňují sběrnicové moduly. Konfiguruje se bez použití softwaru a programuje se jednoduchými přepínači DIP (Dual In-line Package, pouzdro se dvěma řadami vývodů) a otočnými přepínači.

Obr. 1.

Multifunkční bezpečnostní systém safemaster M

Safemaster M je vhodný doplněk ke klasickým PLC. Zatímco automat se stará o ovládání stroje, safemaster M plní všechny bezpečnostní funkce. Stavy důležité pro bezpečnost jsou pro vizualizaci přenášeny buď kontakty nebo po sběrnici do PLC. Tento bezpečnostní systém je koncipován modulárně, vhodnou volbou vstupních a výstupních modulů a jejich specifickým nastavením je možné splnit zvláštní požadavky individuálních aplikací. Safemaster M je univerzální systém pro zákaznické sloučení rozličných bezpečnostních funkcí strojů v různě složitých instalacích.

Řídicí jednotka obsahuje dva vstupy pro nouzové zastavení s možností ručního nebo automatického startu, čtyři vstupy pro tlačítka start, jež mohou být přiřazena řídicí jednotce nebo libovolnému vstupnímu modulu, a jeden bezpečnostní výstup kategorie 4 (libovolně tři spínací nebo dva spínací kontakty a jeden rozpínací kontakt).

Vstupní modul má osm bezpečnostních vstupů, k nimž lze přiřadit různé druhy bezpečnostních funkcí podle varianty modulu (např. dvouruční ovládání, světelné závory, nouzová zastavení atd.).

Výstupní modul obsahuje výstup se třemi až čtyřmi redundantními kontakty s různou konfigurací, okamžitým či zpožděným vybavením, popř. vstup pro monitorování zpětnovazebního okruhu (monitorování externích stykačů). Výstupní modul je aktivován tehdy, jsou-li všechny jemu přiřazené funkční moduly spuštěny a všechny přiřazené bezpečnostní funkce naplněny atd.

Diagnostické moduly pro připojení provozní sběrnice CANopen (BG5551) nebo Profibus-DP (BH5552) se adresují rotačními přepínači. Sbírají informace o stavech všech vstupních, ovládacích a výstupních obvodů, přičemž chybové stavy mohou být sjednoceny a zobrazeny na dotykovém displeji (ED5560).

Přednosti:

  • možnost přidávat vstupní moduly, nové části a skupiny,
  • nepotřebnost speciálních nástrojů a programů i souvisejících nákladů,
  • certifikace složitějšího zařízení i pro ostatní stroje stejné série,
  • méně skladových položek a větší aplikační pružnost díky multifunkčnosti,
  • komplexní systém bez rozsáhlé elektroinstalace,
  • úspora prostoru v rozváděčích oproti jednoúčelovým přístrojům,
  • stavebnicový systém pro standardizaci ve výrobě,
  • ohlašování stavů a hlášení diagnostickým modulem přímo na sběrnici, tj. výrazné snížení prostojů – cenově výhodná alternativa pro realizaci bezpečnostního řízení s připojením na sběrnici (CANopen a Profibus-DP) bez bezpečnostního PLC,
  • snadná telefonická podpora při nastavování zařízení (programování náhradních dílů v provozu bez znalosti softwaru),
  • rychlejší výměna modulu pomocí odnímatelných svorek a konektorových spojení,
  • nenáročná náhrada, úprava či záměna.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

OS-KOM spol. s r. o.
Zdíkovská 22
150 00 Praha 5
tel.: 257 210 114
fax: 257 211 935
e-mail: oskom@oskom.cz
http://www.oskom.cz