časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Moderní varistorové svodiče přepětí

|

číslo 1/2004

inovace, technologie, projekty

Moderní varistorové svodiče přepětí

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

Základním prvkem ochrany proti přepětí v sítích nízkého napětí jsou varistory, vyráběné především z práškových oxidů kovů – nejčastěji ZnO.

Mají charakter polovodičů se symetrickou voltampérovou charakteristikou, podobnou Zennerovým diodám řazeným proti sobě. Mohou se používat ve střídavých i stejnosměrných obvodech. Jejich výhodou je, že jsou schopny svádět obrovské impulsní proudy až do hodnot několika desítek kiloampérů a přitom mají nulové následné proudy. To znamená, že po odeznění přepětí se v podstatě okamžitě „zavřou„ a přestanou ovlivňovat obvod. Společnost SALTEK vyrábí celé řady varistorových svodičů. Hlavní důraz je kladen na jejich vysokou kvalitu, bezpečnost, bezproblémovou montáž a minimální nároky na údržbu.

Obr. 1.

Na obr. 1 je ukázán řez varistorovým svodičem moderní bezpečné konstrukce. Jeho připojení k síti je zajištěno masivními svorkami (50 mm2). V přívodu varistoru je zapojen tepelný a dynamický odpojovač, které zabraňují explozi, popř. zahoření varistoru při jeho přetížení nadnormativním svedeným proudem nebo při připojení na vyšší trvalé napětí (např. sdružené napětí). Svorky a odpojovač určují i výslednou zkratovou odolnost svodiče v kombinaci s předepsaným předjištěním. Varistorové svodiče SALTEK třídy I (B) a II (C), tj. řady FLP a SLP, mají při předepsaném předjištění 125 A gL zkratovou odolnost 20 kA/50 Hz, řada DA-275 V (třída III-D) 10 kA/50 Hz při předjištění 63 A gL. Odpojovač vypne při překročení teploty varistoru 120 °C a při svedeném proudu přesahujícím maximální udávanou hodnoty svodiče Imax.

Velikost svedeného proudu je úměrná velikosti varistorů. Pro dosažení vyšších výkonů se proto vybírají speciální varistory a zapojují se paralelně. Správně vybrané paralelně řazené varistory, vyráběné speciální technologií, jsou schopny svádět i bleskové proudy. Používají se pro výrobu svodičů třídy B a kombinovaných svodičů třídy B + C.

Běžně se svodiče v rozvodech TN zapojují mezi pracovní vodiče (L1, L2, L3, N) a ochrannou zem PE. U třífázových rozvodů se instalují tři svodiče v systémech TN-C a čtyři svodiče v síti TN-S. U sítě TN-S i sítí TT lze zařadit svodiče i v zapojení 3 + 1, tj. tři varistorové svodiče mezi fáze (L1, L2, L3, N) a nulový vodič (N) a jeden svodič na bázi jiskřiště mezi svodiče N a PE. Pro svodiče třídy B a B + C se mezi N a PE zapojí svodič FLP-G, přičemž mezi L a N jsou instalovány svodiče FLP-B + C. Svodiče třídy C (II) jsou už dodávány v bloku označeném SLP-275 V/3 +1. Svodiče třídy D jsou k dispozici výhradně v zapojení 3 +1 (popř. 1 + 1 pro jednofázové vývody).

Přehled varistorových svodičů SALTEK na našem trhu je v tab. 1.

Tab. 1. Přehled varistorových svodičů SALTEK na tuzemském trhu

Typ třída uvedený max proud/pól (8/20) max. proud v trojfáz. sestavě (8/20)
FLP-B + C VE B + C 120 kA 360 kA
FLP-B + C B + C 90 kA 270 kA
FL-2+5 V* B + C 60 kA 180 kA
SLP-275* C 40 kA 120 kA
SLP-275 V* C 40 kA 120 kA
SLP-275 V/3 + 1 C 40 kA 120 kA
DA-275 V/3 + 1 D 8 kA 24 kA
DA-275 V/1 + 1 D 8 kA 24 kA
Pozn.: * k dispozici je i tří a čtyřpólová verze

Všechny uvedené svodiče jsou opatřeny optickou signalizací stavu a jsou vybaveny funkcí pro možnost dálkové signalizace. Verze s písmenem „V„ v typovém označení obsahují výměnné varistorové moduly, které je možné vysouvat a vyměňovat i během provozu (pod napětím) za dodržení bezpečnostních a kvalifikačních podmínek.

Moderní varistorové svodiče SALTEK splňují současné požadavky českých i mezinárodních norem. Umožňují sestavit spolehlivý ochranný systém rozvodů nízkého napětí. Jsou správnou investicí do spolehlivosti a bezpečnosti elektrických a elektronických systémů s téměř okamžitou návratností.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz