časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Moderní typy svodičů přepětí

|

číslo 8-9/2005

Moderní typy svodičů přepětí

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK TRADE s. r. o.

Úkolem svodičů třídy B je svádět bleskové proudy při počátečním a blízkém úderu blesku. Jsou proto zkoušeny normalizovanou proudovou vlnou 10/350 µs (10 µs čelo a 350 µs týl vlny). Pro první stupeň svodičů se používají různé konstrukce:

  • jiskřiště,
  • varistory,
  • kombinace varistorů a jiskřiště.

Reakční doba těchto prvků není z hlediska tvaru bleskové vlny (10/350) důležitá – pohybuje se v intervalu 25 až 100 µs – tj. 0,25 až 1 % doby trvání čela napěťové vlny, resp. 0,02 až 0,1 % doby čela proudové vlny.

Obr. 1.

Svodič přepětí FLP-B + C VE

Mnoho se mluví o zatížení předřazených pojistek následným proudem. Zapomíná se ale na zatížení pojistek impulsním proudem. Pojistky 125 A gl/gG snesou bez přerušení impuls asi 30 kA (10/350) a pojistky 250 A gl/gG impuls asi 50 kA (10/350). To znamená, že při přímém a blízkém úderu blesku může dojít k přerušení pojistek svedením bleskového proudu bez ohledu na typ konstrukce vodiče.

U varistorových svodičů jsou následné proudy (tj. de facto zkratové proudy po odeznění impulsu) nulové – varistor se okamžitě po odeznění pulsu „uzavře„. U jiskřiště však může následný proud trvat delší dobu, nejčastěji do průtoku proudu 230 V/50 Hz nulou (to trvá max. 5 ms). U nevhodně konstruovaných jiskřišť následný proud nezhasne, a proto dojde k přerušení pojistek (jestliže se tak už nestalo průchodem impulsního bleskového proudu).

Proto u aplikací, kde je předpokládáno menší zatížení svodičů průtokem bleskových proudů, lze bez rizika jakýchkoliv následných proudů použít varistorové svodiče.

Amplituda zkušební impulsní vlny se liší podle předpokládaného nastavení svodičů. Pro málo rizikové objekty, např. rodinné domky bez hromosvodu s kabelovou přípojkou nn, je možné použít svodiče s výkonnými varistory řazenými paralelně.

Svodič FLP-275 V obsahuje v každém páru tři paralelně řazené varistory ve výměnném modulu a při impulsním proudu 7 kA (10/350) zajistí ochranný potenciál 1,2 kV.

Zvýšením počtu varistorů, které však musí být speciálně vyrobené (aby měly stejné voltampérové charakteristiky), lze získat speciální kombinované svodiče třídy B + C (S). Typ FLP-B + C zajišťuje svedení impulsního proudu 10 kA (10/350) a zajistí ochranný potenciál 1,5 kV. Je určen především do rodinných domků s kabelovou přípojkou nn, jako náhrada sady svodičů dvou tříd B + C umístěné do jednoho rozváděče.

Ve svodiči FLP-B + C VE je v každém pólu použito šest paralelních varistorů, jež jsou zabudovány do dvou výměnných modulů. Při impulsním proudu 15 kA zajistí ochranný potenciál 1,5 kV.

Všechny varistorové svodiče jsou osazeny bezpečnostním tepelným odpojovačem, který odpojí varistory přetížené pulsem větší amplitudy, než na jaký jsou konstruovány, větším počtem pulsů s „povolenou„ amplitudou nebo při připojení nesprávného (např. sdruženého) napětí.

U svodičů FLP-B + C VE i po poškození jednoho z varistorových modulů v příslušné fázi je ve většině případů funkční druhý modul s 50% kapacitou svodiče, a zařízení tak zůstává i při tomto částečném poškození svodiče chráněno, a to až do výměny těchto modulů za nepoškozené.

SALTEK TRADE s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel.: 272 942 470
GSM: 602 473 633
fax: 267 913 411
e-mail: info@saltektrde.cz
http://www.saltektrade.cz