časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Moderní rozváděče nn s použitím pojistkových systémů SASIL Jean Müller

|

Moderní rozváděče nn s použitím pojistkových systémů SASIL Jean Müller

Ing. František Dobšík, CSc.,
Systemotronic, s. r. o.

V moderních rozváděčích nn musí být použity přístroje, které splňují vysoké požadavky na tato zařízení. Požadavky je nutné koncipovat tak, aby zařízení nejen vyhověla dnešním nárokům na moderní rozváděče, ale aby byla aktuální i v budoucnosti. Modulární pojistkový systém Sasil firmy Jean Müller náročným kritériím zcela vyhovuje.

Bezpečnost obsluhy

Spínací výkony rozváděčů nn a jejich přístrojů neustále rostou. Znamená to, že tyto přístroje musí mít i odpovídající vypínací schopnost, proudovou přetížitelnost a vysokou zkratovou odolnost.

Jean Müller toho dosáhl dvojitým přerušením před pojistkami a za pojistkami (dvojité přerušení) a rovněž využitím nezávislého pohonu ručního ovládání. Tak je dosaženo spínacích výkonů do 80 kA v kategorii AC-23 při 690 V. Sasil zaručuje plný beznapěťový stav při výměně pojistek právě prostřednictvím dvojitého přerušení.

Použitelnost

Trendem je používání násuvného a výsuvného řešení rozváděčů a přístrojů nn. Je to kombinace cenově výhodného pevně zabudovaného provedení s technickými přednostmi výsuvné techniky. Pojistkový systém Sasil je touto technikou vybaven a může být pod napětím v krátké době zabudován do rozváděče. Uvedený způsob zajišťuje spolehlivé propojení s přípojnicovým systémem v jednotlivých polích. Rovněž umožňuje rychlou a bezpečnou přestavbu zapojení rozváděčů v provozu.

Modulární výstavba

Úsporné projektování a zjednodušování výroby moderních rozváděčů byly základním cílem jejich inovace. Pro kombinace různých přístrojů, resp. jejich velikostí, je nutné zvolit modulární rozměry. Proto se pro Sasil používá základní rozměrový rastr 25 mm.

Obr. 1. Pojistkový systém Sasil Jean Müller

Sasil Jean Müller je k dispozici v těchto výškách:

  • DIN vel. 00/160 A 50 mm,
  • DIN vel. 1/250 A 75 mm,
  • DIN vel. 2/400 A 150 mm,
  • DIN vel. 3/630 A 150 mm.

Hloubka a šířka jsou pro všechny typové velikosti stejné.

Kompaktní přístroj

Základním požadavkem je umístit v jedné jednotce Sasil funkce spínání, jištění, měření a ovládání. V jednom přístroji je instalován vypínač s pojistkami, měření proudu se třemi proudovými měniči, bimetalový ampérmetr nebo ampérmetr s otočnou kotvou, indikátor stavu sepnutí a elektronická signalizace stavu pojistek.

Proto Sasil neobsahuje pouze násuvné kontakty pro přípojnice, nýbrž také různé pomocné nebo ovládací kontakty. Tento systém rovněž umožňuje propojovat příslušná rezervní místa. Tak je možné dodatečně rychle zabudovat jednotky Sasil do předem připravených rezervních míst.

Dálkové ovládání

Úspora obslužného personálu, decentralizovaný systém řízení a ovládání byly základním požadavkem pro řešení jednotek Sasil s motorovým pohonem. Princip dálkového ovládání se poprvé objevil v pojistkových systémech u motorového pohonu Sasil – MOT Jean Müller.

Motorový pohon Sasil – MOT může být ovládán:

  • externím signálem 24 V DC,
  • zabudovanou elektronickou jednotkou pro signalizaci pojistek,
  • procesním řízením systému měření, jištění a ovládání EMS (Energiemanagementsystem, systém energetického řízení).

Sasil je rovněž možné ovládat ručně.

Komunikační schopnost

V posledních několika letech se také u rozváděčů nn vyskytuje systém měření, jištění a ovládání. Moderní rozváděče nn obsahují odpovídající rozhraní pro sběrnicové systémy. Jednotky Sasil mohou být vybaveny elektronickými moduly, které umožňují tyto systémy využívat.

Další informace mohou zájemci získat na adrese dodavatele:

Systemotronic, s. r. o.
Hybešova 38, 602 00 Brno
tel.: +420 538 707 111, fax: 538 707 110
e-mail: sale@systemotronic.cz
http://www.systemotronic.cz