časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Moderní a spolehlivé zdroje energie pro průmysl, obec i dům na MSV

|

51. mezinárodní strojírenský veletrh – Výstaviště Brno – 14. až 18. 9. 2009
 

Subdodávky, energetické strojírenství a prvky distribuce energie

 
MSV 2009 letošním zaměřením „Moderní zdroje energie pro průmysl, obec i dům“ otevírá nové téma energetiky. Představuje tak příležitost pro firmy zabývajícími se energetickým strojírenstvím, dodávajícími systémy pro distribuci energie a zajišťujícími příslušné subdodávky.
 
Tento nový projekt zahrnuje klasickou i jadernou energetiku, včetně teplárenství, plynárenství, kogenerace, rekuperace, přenosové infrastruktury a obnovitelné zdroje energie (biomasa, bioplyn, energie slunce, větru, vody, tepelná čerpadla).
 

Vystavovat je třeba i v době krize

 
Zkušenosti zahraničních firem z minulých ekonomických krizí ukazují, že rezignovat na marketingové aktivity – zejména na účast na kvalitních výstavách a veletrzích – znamená vytratit se z povědomí klientů a přiznat porážku.
 
Dobře to dokumentoval letošní dubnový veletrh v Hannoveru (SRN) a i další významné průmyslové veletrhy pořádané v posledním období, kde se krize neprojevila ani na zájmu návštěvníků, ani v počtu vystavovatelů.
 

Slovensko – partnerská země MSV 2009

 
Ani po rozpadu ČSFR neztratil MSV nic z charakteru česko-slovenské akce. Slovenská republika patří dlouhodobě na druhé místo v počtu vystavovatelů ze zahraničí a z hlediska zájmu zahraničních návštěvníků je na tom bezkonkurenčně nejlépe. Po úspěchu loňského programu Německo – partner veletrhu (German Days 2008) se bude letos prezentovat jako partnerská země právě Slovenská republika.
 

Zlatá medaile MSV 2009 s novou koncepcí

 
Nová koncepce soutěže se přizpůsobuje podmínkám globální ekonomiky, v níž zásadní roli hrají inovace a kdy využívá moderních metod objektivizace hodnocení.
 
Soutěž vyhlašují a ocenění udělují Svaz průmyslu a dopravy ČR spolu s Vysokým učením technickým v Brně, společnost Veletrhy Brno zůstává organizátorem. Počet ocenění se snižuje a roste jejich prestiž. Vystavovatelé mohou přihlásit svůj inovativní exponát bez přihlašovacího poplatku.
 
Soutěžní kategorie již nevycházejí z oborové struktury veletrhu – první Zlatou medaili získá inovační exponát, který je výsledkem spolupráce firem s tuzemskými výzkumnými organizacemi. Druhá Zlatá medaile je určena pro energeticky efektivní inovační exponát a třetí pro inovační komerční produkty bez dalšího omezení. Navíc může být udělena i čtvrtá Zlatá medaile, a to jako ocenění celoživotní tvůrčí technické práce a dosažených inovačních činů významné žijící osobnosti z České republiky.
 
Nová kritéria hodnocení akcentují funkční přínosy inovací: novost, míra invence, řád inovace, odlišnost hlavní funkce a odlišnost doplňkových funkcí od konkurenčních srovnatelných výrobků.
 
Zlaté medaile MSV 2009 budou vyhlášeny a předány již první den veletrhu 14. 9. 2009 v rámci Sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Rotundě pavilonu A.
 

Veletrh Transport a Logistika s programem Benefit 2009

 
Vzhledem k zastaralosti vlaků v ČR směřují nové investiční zdroje zejména do nákupu a modernizace kolejových vozidel. Tento trend se projeví také na 6. mezinárodním veletrhu Transport a Logistika 2009, kde bude letos oblast železniční dopravy velmi reprezentativně zastoupena atraktivními exponáty.
 
Spolu s veletrhem Transport a Logistika se představí i program Benefit 2009, který umožnil firmám snížit náklady na účast: snížení záloh při podání přihlášky, slevy patrových expozic, levnější technické přívody, spediční služby i reklama v areálu nebo firemní pozvánky a parkování pro vystavovatele zdarma – to jsou jen některé z bonusů, které Veletrhy Brno letos nabídly. Firmám, které se veletrhů MSV nebo Transport a Logistika účastní letos poprvé, byl navíc k dispozici tzv. startovací balíček v rozsahu 9 až 16 m2 s výraznou finanční slevou.
 
Další výhodou pro účastníky letošního ročníku veletrhů je WiFi připojení zdarma a možnost bezplatného parkování na mimoareálových parkovištích nebo v hale Expoparking; oba tyto bonusy jsou omezeny pouze kapacitou.
 

Nový pavilon P

 
Na brněnském výstavišti byl v červnu slavnostně otevřen nový pavilon P, největší a nejmodernější výstavní hala v regionu střední Evropy. Pro pořadatele to znamená možnost využití výstavní plochy k větší konsolidaci oborů a k jejich většímu soustředění, takže veletrh získá na přehlednosti. Pro vystavovatele znamená nový pavilon další benefit: proti minulým ročníkům měli daleko větší možnost výběru výstavní plochy.
 

Výběr z doprovodného programu MSV

stav k 31. 8. 2009, bližší informace na www.bvv.cz/msv
 

16. 9. 2009 – středa

8.00 – 16.00 hod.
Celostátní setkání elektrotechniků v Brně – 1. den
Odborný seminář
 
9.30 – 13.00 hod.
Energetická náročnost a ekologičnost při výrobě a provozu obráběcích a tvářecích strojů
Diskusní fórum MSV
 

17. 9. 2009 – čtvrtek

8.00 – 16.00 hod.
Celostátní setkání elektrotechniků v Brně – 2. den
Odborný seminář
 
10.00 – 17.00 hod.
Slovensko – partnerská země MSV 2009
Kooperační setkání firem z oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu
 
Veletrhy Brno, a. s.
Výstaviště 1, 647 00 Brno
tel.: +420 541 152 926
fax: +420 541 153 044
e-mail: msv@bvv.cz
 
(redakce Elektro – mediální partner veletrhu MSV Brno, zpracováno podle podkladů Veletrhy Brno a. s.)
 
Obr. 1. 51. mezinárodní strojírenský veletrh na Výstavišti v Brně otevírá letos nové téma energetiky „Zdroje energie pro průmysl, obec i dům“
Obr. 2. Brněnské Výstaviště (projektový záměr v roce 1923, postaveno v roce 1928) vždy znamenalo nadčasovou a funkční architekturu (vyhlídková věž v kompozici pavilonu G) ...
Obr. 3. ... nebo přináší do oboru výstavnictví nové architektonické prvky (průzor v pochodu pavilonu G)
Obr. 4. Nový pavilon P s výstavní plochou 10 500 m2byl slavnostně otevřen letos v červnu veletrhem Autosalon 2009