časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Modemy Westermo lze instalovat do veřejné telefonní sítě

|

číslo 1/2004

inovace, technologie, projekty

Modemy Westermo lze instalovat do veřejné telefonní sítě

Změna legislativy, která nabyla platnosti 1. května 2003, zjednodušila zákonné podmínky pro provoz telekomunikačních zařízení. Týká se i modemů připojovaných k veřejné telefonní síti. Také společnost FCC Průmyslové systémy, zastupující v České republice významného švédského výrobce průmyslových komunikačních zařízení, firmu Westermo Teleindustri A.B., nyní vydává prohlášení o shodě v souladu s NV-426/2000 Sb. a od 1. 5. 2003 označuje příslušná zařízení předepsanou značkou shody, jež umožňuje legální připojení dodávaných modemů k veřejné telefonní síti i v České republice.

Společnost FCC Průmyslové systémy nabízí pro datový přenos ve veřejné telefonní síti zařízení, která jsou popsána v následujícím textu.

Obr. 1.

Modemy pro veřejné telefonní linky

V několika posledních letech se objevilo mnoho prostředků dálkového připojení systémů pro řízení a sběr dat, převážně v souvislosti s rozvojem internetu. Přesto si přenos po pevné telefonní lince v některých typech aplikací udržel své výhody. Hlavní z nich je relativní dostupnost telefonní přípojky. Tu ocení účastník v případě, chce-li se připojovat ke svému zařízení, které je instalováno v cizím podniku. Telefonní linku z podnikové ústředny totiž dostane nepoměrně snáze než přípojku do podnikového intranetu, do kterého by vstupoval zvenčí přes systém ochran. Navíc, volá-li sám, je celé připojení v jeho režii a probíhá na jeho náklady. Další výhodou je snadné připojení modemu ke standardnímu sériovému rozhraní, které je nejčastějším rozhraním v průmyslové automatizaci. Spojení modemy je navíc spojením on-line s definovatelnou dobou přenosu, kterou některé protokoly vyžadují.

Přenos dat pomocí analogového modemu již tradičně používají společnosti distribuující plyn, vodu nebo energie pro dálkový sběr dat z měřičů instalovaných u jejich zákazníků. Pro tyto účely se uvedený způsob z již zmíněných důvodů jeví jako optimální. Jinou častou aplikací je dálková údržba řídicího systému instalovaného u zákazníka, kterou nabízejí systémoví integrátoři a dodavatelé v rámci zlepšení svého servisu. V tomto případě se uplatní výhoda naprosté nezávislosti datového kanálu, který ani potenciálně neohrožuje zákazníkovu vnitřní síť.

Pro uvedené aplikace dodává společnost FCC Průmyslové systémy průmyslový modem TD-32 (obr. 1).

Tento typ má základní vlastnosti standardního telefonního modemu, je však přizpůsoben požadavkům na použití v průmyslových řídicích systémech: montuje se na lištu DIN, lze jej dodat ve verzi s napájecím napětím 24 V, je vybaven alternativním rozhraním RS-422/485, telefonní linka je galvanicky oddělena od napájecího zdroje a datového rozhraní.

Obr. 2.

Adaptéry ISDN

Digitální linky ISDN (Integral Services Digital Network) se v ČR začaly využívat později než v západních evropských zemích. Zdálo by se, že v době rozvoje mobilních sítí s GPRS nebo technologie ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) na pevných linkách je uvedená technologie již překonána. Stejně jako v případě analogových modemů však i zde platí, že tento typ datového přenosu se pro své výhody uplatňuje ve specifických aplikacích. Je to především tam, kde lze využít poměrně vysokou komunikační rychlost (až do 115 kbit/s), rychlé sestavení spojení bez zdlouhavého „smlouvání“ modemů, možnost současného přenosu hlasu nebo možnost poslat zprávu SMS do mobilní sítě. Typickou aplikací jsou dálkové dispečinky nebo monitorovací, zabezpečovací či záchranné systémy.

Pro spojení ISDN dodává firma FCC Průmyslové systémy adaptéry ID-90 (obr. 2). Provedením je adaptér opět přizpůsoben instalaci v průmyslových řídicích systémech – montuje se na lištu DIN a lze jej dodat s napájením 230 V AC i 24 V DC. Je vybaven sériovým rozhraním RS-232/422/485 s komunikační rychlostí do 115 kbit/s. Navíc má čtyři digitální alarmové vstupy. Po jejich aktivaci je odeslána předem nastavená SMS. Dalším vstupem lze vytočit přednastavené spojení. To usnadňuje připojení k jednoduchým řídicím systémům.

Adaptéry ID-90 pracují se všemi standardními protokoly ISDN, včetně HDLC transparent (sada protokolů stanovená organizací ISO – pozn. red.), X.75, PPP (point-to point protocol) a ML-PPP.

Podrobnosti o modemech i o dalších výrobcích Westermo Teleindustri si zájemci mohou vyžádat v kterékoliv kanceláři společnosti FCC Průmyslové systémy.

(Firemní článek FCC Průmyslové systémy)

FCC Průmyslové systémy s. r. o.
info@fccps.cz
www.fccps.cz

400 11 Ústí nad Labem, SNP 8, tel.: 472 774 173, fax: 472 772 115
603 00 Brno, Vinařská 1a, tel.: 543 215 654, fax: 543 215 655
182 00 Praha 8, U Slovanky 3, tel.: 266 052 098, fax: 286 890 252