časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Modeion: „cvaknul“ by si i Maxwell

|

číslo 2/2006

Modeion: „cvaknul“ by si i Maxwell

Ing. Jiří Hynek, OEZ s. r. o.

Elektrická energie. Hřeje. Svítí. Od počátku se světem žije a sama i život dává. Ale i bere. Lidstvo vždy toužilo mít takového služebníka. Po věky byla zlým pánem. Až osvícené 19. století dalo této tajemné síle reálný základ. Je třeba zmínit alespoň některé, kteří svými myšlenkami napomáhali tomu, že dnes svítíme, vaříme, pereme, sledujeme televizi, anebo i létáme do vesmíru. Bylo jich mnoho, jmenujme alespoň Edisona, Křižíka, ale především Maxwella. Svou soustavou rovnic znamenal pro vývoj elektrických zařízení totéž co Einstein pro pochopení vesmíru svou teorií relativity.

Obr. 1.

Obr. 1. Rozměry a vlastnosti jističe Modeion BC160

Elektřina, dnes již tajemna zbavená, je spoutána a ovládána elektrickými stroji a přístroji, aby pro nás pracovala. Lidstvo v ní získalo svého spojence. Pomocníka, jehož síla ale musí být neustále kontrolována a krocena. A toto zajišťují přístroje, které mají tak obyčejný a nepoetický název – jističe. Již více než půl století jsou také tyto přístroje vyráběny i v OEZ.

Na počátku třetího tisíciletí představila OEZ elektrotechnické veřejnosti produktovou značku Modeion, pod kterou se dnes skrývá již ucelená řada kompaktních jističů letohradské firmy.

Značka Modeion započala v OEZ novou éru. Znamená zhmotnění myšlenek a práce mnoha konstruktérů, vývojových pracovníků, ale též i mnoha výrobních dělníků. Potvrzuje i staré úsloví o zlatých českých rukách.

Jističe Modeion dokazují, že i tak ryze technická věc, jako je jistič, může být krásná. Zcela netradiční design nepodlehl jenom účelovosti.

Se slovem krásný bývá spojována žena, automobil, stavba. My říkáme krásný jistič. Nezvyklé spojení? Ale to už posuďte sami.

Obr. 2.

Obr. 2. Příklady montáže jističe Modeion BC160

Kompaktní jističe Modeion se svými technickými parametry a příslušenstvím zařadily mezi absolutní světovou špičku. Za zmínku stojí skutečné naplnění principu „stavebnicovosti„. Jednotlivé komponenty do sebe zapadají a tvoří dokonalou skládačku. Je možné se vrátit do klukovských let a připomenout si, jak děti z kostek stavěly své světy.

Ucelená řada: jističe BL do 1 600 A, BH do 630 A a jistič BD do 250 A. Ucelená řada? Ano, ale cítíme, že něco schází. Něco malého, přitom svými parametry silného. Neschází! Na svět přišel nový, malý, silný a … krásný přístroj BC160 – jistič do 160 A. Přesvědčte se o tom sami v příštím čísle časopisu ELEKTRO.

Anebo jste netrpěliví? Objednejte si nový katalog OEZ: Kompaktní jističe.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
http://www.oez.cz

Technická podpora:
kompaktní jističe Modeion, BA 511 a vzduchové jističe ARION WL
tel.: 465 672 191
e-mail: jistice@oez.cz

Propagace, katalogová dokumentace:
tel.: 465 672 195
fax: 465 672 358
e-mail: dokumentace@oez.cz