časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Modeion BC160 – benjamínek doplnil řadu

|

číslo 3/2006

Modeion BC160 – benjamínek doplnil řadu

Ing. Jiří Hynek, OEZ s. r. o.

Nejlepší přichází nakonec. Toto lidové rčení platí i pro vývoj jističe BC160, který završuje genezi kompaktních jističů Modeion. Na počátku byla idea vytvořit produktovou řadu, která by navázala na tradici výroby jističů J2UX, asi nejrozšířenějších v bývalém Československu, a nahradila již dosluhující řadu vzduchových jističů AR. Neměla to být jenom technická inovace, mělo jít o generační skok, který by dal novou tvář firmě, jejíž tradice výroby elektrotechnických přístrojů sahá do první poloviny minulého století.

Obr. 1.

Obr. 1. Modeion BC160

To však je historie. Vraťme se do přítomnosti. Řekněme si několik základních parametrů, které vytvoří představu o užitných vlastnostech představovaného přístroje.

Modeion BC160 se svými rozměry (šířka 75 mm, hloubka 70 mm, výška 130 mm) a jmenovitým proudem 160 A řadí do kategorie nejmenších přístrojů na světě. Přitom proud 160 A a napětí 230 V znamenají výkon 110 kW, a to stačí pro větší provozovnu nebo velký bytový dům. Bez problému zvládne jištění transformátoru tohoto výkonu, protože zkratový proud, který je schopen tento jistič odepnout, je 25 kA při jmenovitém napětí 400 V. Tento zkratový proud umožňuje použít jej i jako vývodový jistič v průmyslových rozvodnách. Může být použit nejenom v rozvodných sítích 400/230 V, ale i v soustavách 690/400 V. Je tomu tak proto, že jeho největší provozní napětí je 690 V.

Jistič BC160 byl vyvinut v několika variantách. Varianta s charakteristikou L je určena pro jištění obvodů vedení, protože jistič je charakterizován nastavením zkratové spouště na čtyřnásobek jmenovitého proudu. Použití se vyznačuje jednoduchostí vzhledem k absenci nastavovacích prvků. Popsáno sloganem: „vybal, zapoj a zapni„.

Obr. 2.

Obr. 2. Příslušenství jističe Modeion BC160

Jistič s charakteristikou D je směrován především do průmyslových aplikací, protože umožňuje nejen regulaci jmenovitého proudu, ale i regulaci zkratové spouště. Právě proto je možné tímto typem charakteristiky jistit vedení i zařízení s velkým záběrným proudem, jako jsou skupiny svítidel nebo motorové vývody.

Pro přímé jištění motorů do 100 A je určena varianta s charakteristikou M. Ovládací kotouč v prostoru nadproudové spouště umožňuje regulaci jmenovitého proudu a zkratová spoušť je nastavena na desetinásobek jmenovitého proudu.

Další možností, kterou BC160 poskytuje, je jistič s pouze zkratovou spouští s charakteristikou N, který najde uplatnění např. při jištění svařovacích transformátorů. Rovněž je třeba uvést variantu odpínače s charakteristikou V.

Charakteristiky a varianty najde zákazník v typovém značení jističe. Značení jističe bylo navrženo tak, aby z něho bylo zřejmé, zda je jistič třípólový, nebo čtyřpólový a jakou charakteristikou nadproudových spouští je vybaven.

Obr. 3.

Obr. 3. Variabilní připojování jističe Modeion BC160

Příklad typového značení:

BC160NT305-80-M – třípólový jistič se jmenovitým proudem 80 A s charakteristikou M pro jištění motorů.

Každý, kdo se pohybuje v oblasti jisticích prvků nízkého napětí, zaznamenal několik zajímavých trendů. Jedním z nich je snaha dosáhnout co nejmenších rozměrů; to ale má i stinné stránky (např. obtížnost připojování). A právě z připojování naši konstruktéři udělali jednu z hlavních výhod jističe BC160. Jistič lze připojit nejenom měděnými vodiči, ale namontované připojovací svorky umožňují připojit i hliníkové vodiče o průřezu až 95 mm2. A dvojité blokové svorky zabezpečují připojení dokonce dvěma vodiči o průřezu až 120 mm2.

Nelze v jednom krátkém článku vyjmenovat vše, co jistič BC160 nabízí. Přesto je třeba připomenout tolikrát zmiňovanou stavebnicovost. Pomocné spínače, návěstní spínač pomocné spouště, pohony – tím vším může zákazník jistič doplnit. Jednoduchým „cvak„ jistič signalizuje stav, je dálkově vypínán, a protože společnost OEZ připravuje pohon dálkového ovládání, i zapínán.

Zájemci mohou nalézt podrobné informace také v novém katalogu OEZ Kompaktní jističe, který si lze objednat na adrese:

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
www.oez.cz

Technická podpora:
Kompaktní jističe Modeion, BA 511 a vzduchové jističe ARION WL
tel.: 465 672 191
e-mail: jistice@oez.cz

Propagace, katalogová dokumentace
tel.: 465 672 195
fax: 465 672 358
e-mail: dokumentace@oez.cz