časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mitsubishi Electric – přední světový výrobce systémů CNC

|

Mitsubishi Electric – přední světový výrobce systémů CNC

Ing. Petr Pustowka, AutoCont Control Systems, s. r. o.

Společnost Mitsubishi Electric patří již několik desetiletí mezi světovou špičku ve vývoji a výrobě systémů CNC. Proto rovněž v letošním roce přichází s novinkami, které uzavřou základní inovační cyklus produktové řady, jenž byl zahájen před asi třemi lety. Na začátku tohoto cyklu se společnost zaměřila zejména na systémy určené pro nejnáročnější úlohy a klíčové zákazníky (Mazak, Mori Seiki atd.). V loňském a letošním roce se cílem zájmu staly zejména řešení low-cost, stroje s menším počtem os, systémy pro retrofity starších zařízení a obecně speciální zákaznická řešení pro menší výrobce.

Mitsubishi míří do střední Evropy

Mezi tradiční zákazníky společnosti Mitsubishi patří největší světové koncerny, např. Yamazaki Mazak, Mori Seiki, Citizen. Mitsubishi zde dodává nejen řízení CNC a pohonnou část, ale rovněž se podílí na vývoji a dodávkách dalších vybraných komponent. Z důvodu zaměření na tyto dodávky koncovým výrobcům (OEM) byla v minulosti potlačována vlastní obchodní značka Mitsubishi.

V poslední době je však stále patrnější snaha rozšiřovat spolupráci i s menšími partnery ve středoevropském regionu. Nejlépe o tom svědčí skutečnost, že společnost Mitsubishi Electric ve spolupráci s firmou AutoCont Control Systems připravuje poprvé v historii vlastní expozici CNC na MSV Brno 2007. Většímu počtu instalací systémů CNC u lokálních výrobců by měla napomoci implementace národních jazykových prostředí a zejména zřízení servisního centra CNC pro střední Evropu (firma AutoCont Control Systems).

Mitsubishi na MSV

Z konkrétních produktů bude na MSV Brno 2007 představen nový systém CNC střední výkonové třídy M70 Series, který standardně obsahuje české jazykové prostředí, dialogový systém programování (dílensky orientované programování), možnost připojení na Ethernet, čelní slot PCMCIA, integrovaný modul vstupů a výstupů pro výpočet doby obrábění, zdokonalenou grafickou simulaci, obrazovky pop-up atd. Systém M70 Series bude představen nejen na panelu, ale rovněž na pracujícím stroji.

Z dalších výrobků bude prezentován zástupce vrcholové třídy M700 Series pro nejnáročnější úlohy s pětiosým vysoce přesným obráběním a EZ-Motion E60/E68 pro ekonomické řešení jednoduchých strojů s vynikajícím poměrem ceny a výkonu.

Mitsubishi nabízí velký počet různých pohonných jednotek a motorů pro osy i vřetena, standardní i synchronní vřetena a vřetena v provedení bulit-in, přímé servomotory pro otočné stoly i lineární servopohony. Vysokorychlostní servomotory poskytují rozlišení až 16 mil. inkrementů/ot., ve spojení s novými servozesilovači řady MDS-D(H) řízenými po optické sběrnici byla zvýšena rychlost polohovací smyčky a přesnost interpolace. Jediná jednotka řady MDS–D(H) může napájet až tři osy. V nabídce jsou i dvojité napájecí jednotky pro vřetena. Nové servozesilovače řady MDS-R pro standardní úlohy umožňují napájet až dvě osy a podporují adaptivní funkci regulátoru, což je výhodné z hlediska naladění a uvádění do provozu.

Vysoký výkon za rozumnou cenu

Při vývoji všech systémů odborníci vycházeli z tradičních vlastností, kterými se CNC Mitsubishi vyznačují. Jsou to vysoká spolehlivost, mnoho nadstandardních funkcí v základní výbavě, stejný způsob programování pro všechny řady CNC a především vysoký výkon za přijatelnou cenu. Z hlediska konfigurace systému dává firma Mitsubishi přednost komplexním dodávkám CNC spolu s pohony, což zjednodušuje a zpřehledňuje jejich oživení, diagnostiku i servis. V některých případech a je-li to technicky přijatelné však lze dohodnout i použití komponent (např. vřetena) jiného výrobce.

Stále rostoucí tlak na cenu stroje nutí výrobce k neustálému hledání produktu, který nabídne nejlepší poměr výkonu a ceny. Toto hledisko má tím větší váhu, čím větší je podíl ceny systému CNC na konečném výrobku. Zařazení dalšího možného dodavatele CNC sice pro výrobce strojů znamená počáteční zvýšení nákladů na vývoj, avšak rozšíření nabídky se může ukázat nespornou obchodní výhodou, zejména v případě produktu renomovaného výrobce. Společnost Mitsubishi Electric se navíc snaží tyto negativní jevy (zvýšené vstupní náklady) kompenzovat nadstandardními výhodami, např. uživatelskými příručkami v českém jazyce, bezplatnou technickou podporou včetně možnosti oživení prvního prototypu zdarma, zhotovením programů PLC, zapůjčením zkušebních sad atd.

Další informace lze nalézt na adrese:
AutoCont Control Systems, s. r. o.
Technologická 374/6
708 00 Ostrava-Pustkovec
tel.: 595 691 184
e-mail: consys@accs.cz
www.accs.cz

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde