časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Minerální izolační oleje v elektrických zařízeních

|

z německého originálu časopisu de, 7/2007, vydavatelství Hüthig & Pflaum Verlag GmbH München,
upravil Ing. Josef Košťál, redakce Elektro
 
Norma EN 60422 Minerální izolační oleje v elektrických zařízeních – Návod pro kontrolu a údržbu (idt IEC 60422:2005) platí pro minerální izolační oleje, jež jsou obsaženy např. v transformátorech, spínačích, měničích a podobných elektrických zařízeních, ze kterých je možné odebírat vzorky oleje.
 

Pomoc pro provozovatele

Směrnice a pokyny, které jsou obsaženy v uvedené normě, mají sloužit především pro přípravu podrobných interních provozních předpisů a pokynů pro kontrolu a údržbu olejů používaných uživatelem. Norma navíc obsahuje doporučení pro normalizované zkušební postupy a vyhodnocovací metody, pro čištění a regeneraci olejů, jakož i pro dekontaminaci olejů znečištěných PCB.
 
Norma tak vychází vstříc provozovatelům, aby mohli lépe vyhodnocovat stav olejů v elektrických zařízeních a vhodnou údržbou je udržovat v provozně způsobilém stavu. Je-li překročena určitá míra stárnutí oleje rozkladem a/ nebo znečištěním, snižuje se provozní bezpečnost zařízení, což s sebou nese riziko předčasně se vyskytujících provozních poruch.
 

Vlastnosti olejů

Aby mohl minerální olej fungovat jako izolační a chladicí prostředek, dielektrikum a médium pro zhášení elektrických oblouků, musí mít tyto základní vlastnosti:
  • velkou dielektrickou pevnost (pro dostatečnou odolnost proti el. namáhání),
  • malou viskozitu (pro dostatečnou cirkulaci a odvod tepla),
  • vyhovující vlastnosti při nízkých teplotách (a to až po nejnižší možnou teplotu v místě instalace),
  • velkou oxidační stálost (pro dlouhou provozní životnost).
Uvedené vlastnosti jsou negativně ovlivňovány procesy stárnutí oleje, např. vlivem vody, sedimenty a kaly, částicemi, oxidací apod.
 

Odběr a vyhodnocení vzorků

Při odběru vzorků je třeba zajistit, aby tyto vzorky byly pro olej obsažený v elektrických zařízeních reprezentativní. Proto by se měly odbírat pokud možno za provozních podmínek nebo – není-li to možné – bezprostředně po odstavení zařízení z provozu. Vzorky by měl odebírat zkušený, školený personál.
 
Zkoušky oleje je třeba vykonávat v pravidelných časových intervalech v závislosti na příslušných kategoriích přístrojů, které jsou stanoveny v uvedené normě. Tyto intervaly se pohybují v rozmezí od jednoho roku pro výkonové transformátory s jmenovitým napětím ≥400 kV po šest let u olejových výkonových vypínačů.
 
První příznaky pokročilého stárnutí oleje lze často rozpoznat již pouhým okem při pečlivém pozorování barvy a čirosti oleje. S ohledem na funkční bezpečnost zařízení je třeba vyhodnocovat vzorky při zohlednění těchto hledisek: porovnání s charakteristickými hodnotami, zjištěnými statistickými metodami pro srovnatelné druhy olejů a typy přístrojů, vyhodnocení tendencí a rychlosti změny hodnot pro určité vlastnosti olejů, porovnání s normálními a typickými hodnotami, které jsou pro určitý typ přístroje považovány za dostatečné, nebo nevyhovující.
 
Na základě zkušeností je klasifikace stavu oleje rozdělena do tří skupin:
  • dobrý – olej je v normálním stavu (odběry vzorků a intervaly odběrů není třeba měnit),
  • dostatečný – zhoršení stavu oleje je prokazatelné (doporučuje se zkrátit intervaly odběru vzorků),
  • nevyhovující – zjištění neobvyklého zhoršení stavu oleje (je třeba neodkladně vykonat údržbu oleje nebo jej vyměnit).
Další podrobnosti k vykonávání kontrol a vyhodnocování vzorků lze získat v obsáhlých tabulkách uvedené normy. Tato norma dále obsahuje také informace a požadavky s ohledem na manipulaci a skladování, úpravu a čištění, jakož i regeneraci použitých olejů.
 
Ilustrační foto zdroj Wikipedie