časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mikrokontroléry ALPHA

|

číslo 4/2005

Mikrokontroléry ALPHA

Ing. Milan Begeš,
AutoCont Control Systems s. r. o.

Od chvíle, kdy byla poprvé na českém trhu představena první verze mikrokontroléru ALPHA, si tato nová kategorie mikroautomatů získala mnoho příznivců. Mikrokontroléry ALPHA jsou ideálním ekonomickým řešením pro ty, kteří chtějí zabezpečit řízení jednodušších aplikací bez klasických programovatelných automatů (PLC).

Verze ALPHA má 64 funkčních bloků, kapacitu paměti 1 500 bajtů, osm analogových vstupů, kalendář, hodiny, displej LCD, speciální programovací software pro PC. Samo programování je jednoduché a intuitivní, a nevyžaduje tedy zvláštní odborné znalosti.

ALPHA2 převyšuje svými vlastnostmi nejen první verzi, ale i většinu běžných mikrokontrolérů. Tím se částečně řadí do kategorie malých PLC.

Tab. 1. Parametry mikrokontrolérů ALPHA

 

ALPHA

ALPHA2

Počet vstupů-výstupů

6 až 20

14 až 28

Kapacita programové paměti/funkčních bloků

1,5 kB/64 bloků

5 kB/200 bloků

Počet analogových vstupů-výstupů

8 integrovaných vstupů na základní jednotce

Rozlišení

8 bitů

9 bitů

Počet časových spínacích instrukcí

350

1 200

Komunikace

jedno RS-232C, dálková správa přes modem

dvě RS-232C, dálková správa přes modemy, včetně GSM, odesílání SMS a e-mailů, připojení k PC

Sítě

AS-interface

Napájení

100 až 240 V AC, 24 V DC

Rozměry v mm (š × v × h)

71,2 × 90 × 52

124,6 × 90 × 55

Mikrokontroléry ALPHA jsou ideální pro nasazení v následujících aplikacích: skleníky a zemědělské stroje,, čerpadla, manipulační zařízení, dveře, brány a okna, speciální přepravní prostředky, topení, klimatizace a ventilace, osvětlovací systémy, hlídací a zabezpečovací systémy, exteriérové aplikace.

APLPHA2 nabízí tato vylepšení: zvětšení kapacity paměti 200 funkčních bloků (5 000 bajtů), pracovní teplota –12 až +55 °C, nové systémové proměnné (vždy ON, vždy OFF, první zapnutí atd.), 15 nových funkčních bloků (matematické funkce, regulátory PI, PWM, SMS), větší displej, tvorba vlastních uživatelských bloků.

Praktické operátorské ovládání

Mikrokontroléry ALPHA mají na čelní straně displej LCD a osm funkčních kláves, které slouží k programování a ovládání, úpravě a zobrazování provozních údajů a systémových hlášení. Verze ALPHA2 je navíc vybavena podsvětleným displejem pro zobrazování sloupcových grafů, rolování textů, zobrazování desetinných čísel a blikání symbolů apod. a možností připojení externího obslužného displeje.

Obsáhlý soubor instrukcí

Instrukční soubor mikrokontrolérů ALPHA byl navržen s ohledem na konkrétní každodenní potřeby automatizačních aplikací. Sem patří například 38 předem naprogramovaných funkčních bloků, příkazy ke zpracování analogového signálu, booleovská algebra, funkce SET/RESET, dálkové ovládání přepínačů, časovače, čítače aj. ALPHA2 má navíc matematické operace a pulsní výstupy.

Nové komunikační možnosti

ALPHA2 je vybavena ještě druhým sériovým komunikačním portem, který podporuje dálkovou správu pomocí klasického modemu nebo GSM. To dovoluje naprogramovat přenos zpráv, alarmů a provozních údajů ve tvaru SMS na mobilní telefon, do schránky elektronické pošty nebo na fax. Obě verze mikrokontrolérů ALPHA umožňují připojení na průmyslovou komunikační síť AS-interface.

Autocont Control System s. r. o.
Nemocniční 12
701 00 Ostrava
tel.: 596 152 412
fax: 596 152 112
e-mail: consys@autocont.cz
http://www.autocontcontrol.cz