časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mi – stavebnicový plastový zapouzdřený rozváděč

|

Ing. Vladimír Štekrt, Ph.D., MBA, Hensel, s. r. o.
 
Plastové zapouzdřené rozváděče Mi od společnosti Hensel, s. r. o., jsou výsledkem mnohaletých zkušeností mateřské firmy Gustav Hensel GmbH & Co. KG z Německa, firmy s více než pětasedmdesátiletou tradicí v elektrotechnice.
 
Originální a nejúspěšnější rozváděčová stavebnice Mi pronikla již do více než sedmdesáti zemí světa a od roku 1992 ji s úspěchem v ČR a SR šíří dceřiná společnost firmy – společnost Hensel, s. r. o., se sídlem v Roudnici nad Labem. Více než sto typů původní stavebnice energetického systému Mi, informace o níž jsou obsaženy v hlavním katalogu (Mi – rozváděč), bylo rozšířeno o typizační program typově zkoušených výrobkůMi. Tyto rozváděče jsou osazeny převážně českými přístroji. V současném kataloguje přes 300 verzí uvedených rozvodnic a zmíněná řada se stále rozšiřuje podle požadavků zákazníků. Z nich jsou velmi oblíbené čtyř- či pětipólové zásuvkové rozvodnice v krytí IP54 a IP44 určené pro vnitřní i venkovní prostředí.Rovněž plastové kompenzační rozváděče řady QM jsou zákazníky velmi vyhledávanépro jejich vysokou užitnou hodnotu při kompenzaci jalového proudu. Zapouzdřené plastové rozvodnice jsou vyrobeny z polykarbonátu šedé barvy RAL 7032. Jejich víka mohou být podle přání zákazníka průhledná či neprůhledná. Právě pro kvalitu materiálu a vysoký stupeň krytí IP65 a IP54 se stále častěji uplatňují v náročnýchprovozních podmínkách nejen s vlhkým, mokrým nebo prašným prostředím, ale také s korozně agresivním prostředím. Rozváděče odolávají působení kyselin a louhů, benzinu a minerálních olejů. Při dodržení příslušných norem je lze montovat i na hořlavé podklady. Vzhledem k tomu, že jsou i mechanicky velmi odolné, je možné je použít i ve všech oblastech průmyslu a zemědělství. Rozvodnice Mi upoutají každého svým designem. Průhled návíka usnadňují jejich obsluhu a údržbu. Z hlediska ochrany před nebezpečným dotykovým napětím jde o předměty třídy II – proto není nutné pospojování.
 
Co se týče montáže, lze vyzdvihnout jinou jejich vlastnost: možnost snadno vzájemně spojovat rozvodnice, snadno vytvářet stavebnicové sestavy z rozvodnic Mi pěti velikostí. Přístroje je možné montovat nejen pod víko, ale i na ně. Dveře může uživatel uzamknout, a uzávěrové šrouby navíc i zaplombovat.
 
K jejich úspěšnému prodeji přispěla i jejich efektivnost při projektování, vlastní montáži i při provozu. Vyznačují se velkou variabilností vnitřního uspořádání a možností efektivně rozšiřovat stavebnicový systém. To oceňují především elektroinstalatéři v praxi. Modulové rozváděče Mi v krytí IP54 a IP65, podle druhu použité vývodky, se značkou ESČ se díky těmto vlastnostem s výhodou uplatňují zejména v průmyslových rozvodech, v různých oborech zemědělství a v oblasti služeb.
 
Kromě uvedených výhod je třeba zmínit bohatou škálu žádaného příslušenství rozváděčů Mi. Velkou oblibu si získalo nově vyráběné příslušenství M-Connection box. Jde o přírubu vyvinutou speciálně podle požadavků zákazníků společnosti Hensel, která významně rozšiřuje vlastnosti rozváděčů Mi. Je velmi vhodná jako montážní prvek pro uchycení zásuvek. Přírubu lze využít jako montážní prvek i pro ovládací a signalizační přístroje. Díky její šikmé stěně a možnosti kombinovat ji při montáži na skříň vyhoví všem požadavkům elektromontérů.
 
S využitím dalších dílů, třeba větrací příruby nebo vývodky, lze např. zvýšit odolnost rozváděče proti nepříznivému vlivu vnějšího prostředí (např. kondenzaci par). Uzamknout víko lze zámkem Mi ZS 01. U elektroměrových rozváděčů se používají plombovací hlavice Mi PL 2.
 
Podrobné informace kromě již zmíněného hlavního katalogu obsahuje také prezentacespolečnosti Hensel na internetu nebo elektronický katalog na CD-ROM. Plastové rozváděčeřady Mi, včetně typově zkoušených rozváděčů, mohou pracovníci montážních firem a podnikové elektroúdržby nakupovat v síti velkoobchodů s elektroinstalačním materiálem nebo přímo v sídle společnosti Hensel, s. r. o., v Roudnici nad Labem.
 
Zakázkové rozváděče vyrábí roudnický závod po dodání projektové dokumentace a po vyplnění technického dotazníku. Zde může zadavatel specifikovat přístrojové vybavení. Pro zlepšení kontaktu se zákazníky firma využívá síť svých regionálních obchodně-technických zástupců, kteří zájemcům pomohou s výběremtypu rozváděče vhodného pro dané prostředí, zajistí zpracování cenové nabídky na rozváděč a poskytnou odbornou konzultaci ohledně každého problému vzniklého při instalace rozváděčů nízkého napětí.
 
Další informace lze získat na adrese:
Hensel, s. r. o.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: +420 416 828 111
fax: +420 416 828 222
 
Obr. 1. Mi-73332
Obr. 2. Mi-77332
Obr. 3. Mi-78225