časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MFD-Titan v Praze

|

číslo 1/2004

zprávy

MFD-Titan v Praze

Společnost Moeller uspořádala začátkem srpna 2003 v Praze na Výstavišti akci s názvem F1, na které odborné veřejnosti (z České republiky, Maďarska, Polska, Slovenska a Rumunska) představila nový multifunkční displej MFD-Titan. Účastníkům prezentace bylo k dispozici 35 zaměstnanců z regionálních zastoupení firmy Moeller ze zemí střední Evropy. Kromě přednášek měli přítomní možnost zúčastnit se i vědomostní soutěže o MFD-Titan, prohlédnout si demonstrační panely s ukázkami aplikací a přijmout pozvání ke společenskému programu, jehož součástí bylo mj. sledování přímého přenosu závodu F1 (odtud název akce).

Multifunkční displej MFD-Titan je zařízení, v němž jsou spojeny zobrazovací funkce s řídícími. Jeho základem je centrální jednotka, která je téměř shodná s osvědčeným řídicím relé EASY-800. Na přední stranu této jednotky se připojuje displej a na zadní stranu jednotka vstupů a výstupů. Montáž sestavy je velmi jednoduchá a celek lze snadno připevnit šrouby do panelu rozváděče.

Obr. 1.

MFD-Titan umí vykonávat základní funkce, které jsou jinak vlastní programovatelným automatům. Jeho programování je snadné zvláště pro elektrikáře – používá se jazyk kontaktních schémat (ladder diagram, LD). Rozsah programu je do 256 linií, každá linie je zakončena cívkou a do série je možné zapojit až čtyři kontakty. Samostatně lze použít i funkční bloky pro čítače a časová relé. K programování MFD-Titan je určeno programovací prostředí EASY-SOFT PRO. To lze použít i pro ostatní produkty z rodiny EASY, ale pro MFD-Titan obsahuje navíc nástroj ke konfiguraci grafiky displeje. Hotový program je možné před změnami neoprávněnou osobou chránit heslem. V přístroji je program uložen v paměti EEPROM a lze jej editovat i přímo z panelu displeje.

Rozměry čelní jednotky displeje jsou 8 × 80 × 20 mm a rozlišení podsvíceného monochromatického grafického LCD je 132 × 64 bodů. Kromě displeje jsou na čelní ploše umístěna i funkční tlačítka (obr. 1). Přístroj lze použít i v průmyslovém prostředí, neboť z čelní strany má krytí IP65. Rozsah pracovních teplot je –25 až +55 °C, displej je čitelný od 0 °C.

Jednotka vstupů a výstupů má dvanáct digitálních a čtyři analogové vstupy. Čtyři digitální výstupy, které jsou rovněž k dispozici, mohou být, podle typu jednotky, reléové nebo tranzistorové.

MFD-Titan lze spojovat do sítě s řídicími relé EASY-800. Pomocí komunikační sběrnice easy-NET je možné propojit osm jednotek na vzdálenost až 1 000 m. Celý systém tak lze nakonfigurovat pro více než 300 I/O. Prostřednictvím komunikačního modulu je možné k multifunkčnímu displeji MFD-Titan připojit sběrnice AS-i, CANOpen, Profibus-DP nebo DeviceNet.

MFD-Titan lze použít jako operátorský panel a řídicí jednotku pro výrobní stroje a linky, v automatizaci budov a v podobných aplikacích. Pro výrobce strojů (OEM) je důležité, že funkční tlačítka lze opatřit individuálně navrženými uživatelskými popisy a uživatel může definovat i popis, popř. logo na rámečku čelního panelu uvedeného displeje. Velkou výhodou je i široká technická podpora a servis v mnoha zemích světa.

Podrobné informace o MFD-Titan lze získat na http://www.moeller.net; informace v češtině je možné si vyžádat na e-mailové adrese: s.gloc@moeller-cz.com