časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně podporuje exportní výkonnost ČR

|

číslo 4/2003

Zprávy

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně podporuje exportní výkonnost ČR

V době od 15. do 19. září 2003 se v Brně uskuteční jubilejní 45. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV). V loňském roce se zde představilo téměř 2 300 domácích i zahraničních vystavovatelů na ploše 70 000 m2, veletrh navštívilo 105 tisíc návštěvníků. Dlouhodobá stabilita statistických dat svědčí o významu tohoto projektu a koncepce MSV současně nastiňuje trendy největšího průmyslového veletrhu v zemích střední a východní Evropy. Jedním z jeho klíčových cílů je podpora konkurenceschopnosti českých firem a tím jejich možnosti exportovat své výrobky.

Povzbuzení exportní výkonnosti ČR je prvořadým úkolem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO), které již vypracovalo koncepci podpory exportu do roku 2006, jejímž stěžejním proexportním opatřením je vstup do EU. MSV se pravidelně účastní významné společnosti z členských států EU, loni to byla třetina všech zahraničních vystavovatelů. To představuje i pro české firmy možnost bezprostředního srovnávání, přímý kontakt s nejmodernějšími technologiemi a v neposlední řadě i nabídku obchodních kontaktů. MSV však také jasně ukazuje, že tuzemští vystavovatelé dokážou svými výrobky a inovacemi zaujmout zahraniční konkurenci a českým podnikům se tak otevírá možnost spolupráce, která může znamenat i vývoz. Jako potvrzení těchto slov je možné chápat loňské exportní výsledky ČR, z nichž je patrné, že podíl strojírenství a dopravních prostředků dosáhl téměř 50 % z objemu exportu.

Jedním z pozoruhodných ukazatelů MSV je, že konkurenceschopné výrobky a inovace nemusejí být vždy pouze produktem silných korporací. Na MSV může vystavovat každá společnost bez ohledu na svou velikost. Zda dosáhne úspěchů i v zahraničí a zda ji zaznamenají rozhodující zahraniční představitelé, o tom rozhoduje jen kvalita jejích produktů. Z toho vyplývá, že MSV podporuje nejen již renomované velké české společnosti, ale i střední a malé podniky, které přicházejí se zajímavými koncepcemi a výrobky.

Letošní jubilejní ročník MSV je tradičně rozdělen do devíti oborových sekcí, z nichž je zvýrazněná Energetika a silnoproudá elektrotechnika. Volba tohoto odvětví koresponduje s rozhodnutím MPO o vypracování nové koncepce energetické politiky, která by měla stanovit efektivní skladbu primárních zdrojů energie. Kromě toho i letošní veletrh nabídne tradičně bohatý doprovodný program, včetně odborných konferencí a seminářů i ocenění nejúspěšnějších produktů a inovací Zlatými medailemi MSV.

Veletrhy Brno, a. s.
Výstaviště 1
647 00 Brno
tel.: 541 152 926
fax: 541 153 044
e-mail: msv@bvv.cz
http://www.bvv.cz/msv