časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mezinárodní seminář o obnovitelných zdrojích energie

|

číslo 5/2006

Mezinárodní seminář o obnovitelných zdrojích energie

doc. Ing. Martin Libra, CSc., ČZU v Praze a JU v Českých Budějovicích

Ve dnech 31. ledna až 1. února 2006 se v Senátu Poslanecké sněmovny ČR ve Valdštejnském paláci v Praze konal mezinárodní seminář Obnovitelné zdroje – šance a výzva. O budoucnosti energetiky v globálním měřítku zde bylo předneseno několik odborných referátů.

Fosilní zdroje energie jsou limitované, jejich zpracování způsobuje emise škodlivin a skleníkových plynů. Problém jejich vyčerpání je třeba řešit s dostatečným předstihem. Proto státy, které mají zájem o využití sluneční energie či energie z dalších obnovitelných zdrojů, tuto energii dotují a vykupují ji za vyšší ceny, aby doba návratnosti investice do fotovoltaických, větrných či vodních systémů byla pro investory přijatelná. Tím se vytváří nové podnikatelské prostředí. Zejména v sousedním Německu se solární systémy PV instalují asi nejrychlejším tempem, dokonce i systémy s maximálním výkonem větším než 1 MWp jsou instalovány na více místech.

Obr. 1. Předpokládaný vývoj těžby ropy a poptávky po ní
Obr. 2. Odhad ceny ropy na začátku roku a reálný stav na konci roku v období 1999 až 2006
Obr. 3. Pokles ceny sluneční energie a její porovnání s cenou konvenční energie

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Jak z grafu na obr. 1 vyplývá, lze již během několika let očekávat značnou disproporci mezi poptávkou a těžbou ropy, která může vést k jejímu drastickému zdražení. Je třeba zdůraznit, že nejde o žádný amatérský odhad, ale o studii vypracovanou týmem expertů pro německý parlament. Z obr. 2 je zřejmé, že v posledních letech byla vždy cena ropy na konci roku vyšší, než se začátkem roku předpokládalo. Během posledních pěti let cena rychle stoupala až zhruba na dvojnásobek. Ani současný stav nenasvědčuje tomu, že by se měl rostoucí trend ceny ropy změnit. Naproti tomu obr. 3 ukazuje trvalý pokles ceny sluneční energie, který souvisí s prudce se zvyšujícím počtem instalací solárních fotovoltaických systémů v některých zemích, důsledkem státní podpory obnovitelných zdrojů energie. Již současná generace se může dožít vyrovnání ceny sluneční energie ceně „nočního proudu„ z klasických zdrojů. Předpokládá se, že v následujícím desetiletí se posílí využití jaderné energie a zvýší se i výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů, zejména z vodních a větrných elektráren. Růst podílu alternativních zdrojů na celkovém množství vyrobené energie je i jednou z priorit Evropské unie a byl již uzákoněn i v České republice. Dotovaná výkupní cena sluneční fotovoltaické energie u nás činí 13,20 Kč/kW·h. Nyní lze předpokládat, že okolo roku 2040 bude transformace sluneční energie zaujímat největší podíl na světové výrobě energie.