časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mezinárodní fyzikální olympiáda v Íránu

|

Město Isfahán v Íránské islámské republice se ve dnech od 12. do 22. července 2007 stalo dějištěm 38. mezinárodní fyzikální olympiády, vrcholové soutěže fyziků ze středních škol celého světa. Poměřit své znalosti do Isfahánu přijelo celkem 327 studentů ze 73 zemí všech pěti osídlených kontinentů. Mezi nimi byla i pětice českých reprezentantů, která se nyní může pochlubit dvěma zlatými, stříbrnou a dvěma bronzovými medailemi; to je zároveň nejlepší výsledek české výpravy na této prestižní soutěži za dobu existence samostatné České republiky. V neoficiálním pořadí států podle získaných ocenění se Česká republika umístila na 7. až 13. místě, v rámci Evropské unie dokonce na 1. až 3. místě.
 
Fyzikální olympiáda byla v Československu založena již roku 1959. Na jejím vzniku a počátečním rozvoji v prvních dvaceti letech se významně podílel především prof. RNDr. Rostislav Košťál z Vysokého učení technického v Brně. Prof. Košťál také roku 1966 společně s prof. Cz. Ścislowským z Polska a R. Kunfálvim z Maďarska inicioval vznik Mezinárodní fyzikální olympiády. Světové společenství fyziků ocenilo in memoriam jeho podíl na vzniku Mezinárodní fyzikální olympiády udělením medaile při příležitosti jejího 24. ročníku v roce 1993 v USA.
 
Čeští soutěžící na Mezinárodní fyzikální olympiádu se vybírají na základě výsledků aktuálního ročníku české fyzikální olympiády, především celostátního kola a s přihlédnutím k výsledkům krajských kol. Na Mezinárodní fyzikální olympiádu vysílá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR sedmičlennou delegaci (pět soutěžících a dva vedoucí). Letošní olympijskou výpravu tvořili Pavel Motloch z Gymnázia P. Bezruče ve Frýdku-Místku (zlatá medaile), Jakub Benda z Gymnázia J. Nerudy v Praze 1 (stříbrná medaile), Marek Scholle z Gymnázia v Pardubicích (bronzová medaile), Dalimil Mazáč z Gymnázia J. Keplera v Praze 6 (zlatá medaile) a Lukáš Ledvina z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech (stříbrná medaile). Vedoucím delegace byl prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc., z Univerzity v Hradci Králové a úlohu pedagogického vedoucího zastal RNDr. Jan Kříž, Ph.D., z téže univerzity.
 
Vlastní soutěž proběhla ve dvou půldnech. Nejprve studenti řešili tři teoretické úlohy (růžová, oranžová, modrá), z nichž každá byla oceněna nejvýše deseti body. Po jednodenní přestávce byla soutěžícím předložena experimentální úloha (zelená), za kterou bylo možné získat maximálně dvacet bodů. Organizátorům soutěže se podařilo připravit velmi zajímavé úlohy z moderních oblastí fyziky řešitelné špičkovými středoškoláky.
 
Podrobnější informace o 38. mezinárodní fyzikální olympiádě včetně textů úloh, jejich autorských řešení a výsledků lze nalézt na adrese www.ipho2007.ir
 
[tiskové materiály UHK]
 
Obr. Úspěšná česká delegace na 38. mezinárodní fyzikální olympiádě v Íránu – zleva doprava: RNDr. Jan Kříž, Ph.D., Marek Scholle, Pavel Motloch, Jakub Benda, íránský průvodce delegace, Dalimil Mazáč, Lukáš Ledvina, prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc.