časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

METAV 2010 – propojení vědy a průmyslu

|

Mezinárodní veletrh kovoobráběcích strojů a automatizace – METAV – se bude konat v době od 23. do 27. února 2010 v Düsseldorfu. První veletrh METAV otevřel své brány již v březnu roku 1980. Za třicet let své existence si vybudoval pověst úspěšného projektu a důležité mezinárodní události v oboru obrábění kovů. Veletrh METAV, který se koná vždy s dvouletou periodicitou, nabízí jak německým, tak i evropským odborníkům, jakož i laické a odborné veřejnosti komplexní přehled o celosvětových výrobních technologiích v tomto průmyslovém odvětví. Těžiště nabídky veletrhu METAV spočívá v obráběcích a tvářecích strojích pro třískové obrábění a tváření, ve výrobních systémech, přesných nástrojích, automatickém toku materiálu, počítačových technologiích, průmyslové elektronice a příslušenství.
 
Připravovaný veletrh METAV 2010 bude charakteristický hned dvěma zvláštnostmi: Jednak posunutím termínu konání veletrhu na únor 2010 pořadatelem akce, kterým je VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, Sdružení německých výrobců obráběcích a tvářecích strojů), jednak podporou návštěvníků v době ekonomické recese cenově zvýhodněnými cestovními balíčky.
 
Veletrh svým spektrem témat osloví všechny průmyslové obory, kam patří např. strojírenství a výroba investičních celků, automobilový průmysl, všechny obory zpracování a obrábění kovů, ale také elektrotechnika a elektronika, letecký a kosmický průmysl, výroba kolejových vozidel, lékařská technika, jemná mechanika a optika.
 
Součástí veletrhu METAV 2010 jsou tradičně také atraktivní doprovodné akce. Jde např. o dortmundský Seminář o broušení pořádaný Ústavem pro třískové obrábění ISF, který bude jedním z programových vrcholů veletrhu. V rámci zvláštní předváděcí akce Metal meets Medical bude představen koncentrovaný vliv technologických kompetencí výrobního průmyslu na obor lékařské techniky. Mladým odborníkům a absolventům technických škol nabízí veletrh ve spolupráci s VDI nachrichten poprvé akci s názvem Náborový den. Zde tito perspektivní odborníci dostanou možnost seznámit se s potenciálními zaměstnavateli ze strojírenství a naopak podniky budou mít zase příležitost získat do svých řad mladé specialisty. Pamatováno je i na mladé kvalifikované strojaře. Nadace VDWNachwuchsstiftung bude na veletrhu METAV 2010 tentokrát propagovat technické profese se zaměřením na nábor mladých strojařů pod heslem Job with Power.
 
Veletrh METAV 2010 garantuje efektivní návštěvu díky velmi modernímu düsseldorfskému výstavišti s vynikající infrastrukturou pavilonů, výborným veletržním zázemím a skvělou dopravní dostupností prakticky odkudkoliv z Evropy.
 
Význam Německa jako trhu pro ČR je nesporný a důležitou úlohu zde hrají především automobilový průmysl a strojírenství. Čeští výrobci obráběcích a tvářecích strojů jsou tradičně silně orientováni na export, což však znamená, že se musí také prezentovat na mezinárodním fóru. Skvělou příležitost jim k tomu poskytuje právě veletrh METAV 2010, který svým významem a širokým obchodně-technickým záběrem otevírá českému průmyslu velké šance na zotavení a prosperitu.

(Kl)