časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

METAV 2002

|

číslo 5/2002

Trh, obchod, podnikání

METAV 2002

Ve dnech 4. až 8. června 2002 se bude na düsseldorfském výstavišti konat dvanáctý ročník veletrhu výrobní techniky a automatizace METAV 2002. Návštěvníci veletrhu budou mít příležitost seznámit se s úplným spektrem strojů a nástrojů pro zpracování kovů. Osu akce tvoří obráběcí stroje a přesné obráběcí nástroje; největší plochu z celkových 72 000 m2 čisté výstavní plochy zaujmou obráběcí centra a frézky.

Obr. 1.

Veletrh METAV zaujímá v Evropě co do preferencí vystavovatelů třetí místo (po EMO v Hannoveru a v Miláně; podle průzkumu konaného na EMO v Hannoveru). Není divu: soustředí se totiž na německý trh, který je pro mnoho výrobců obráběcích a tvářecích strojů významným odbytištěm. Kromě domácích německých vystavovatelů a vystavovatelů ze Švýcarska, Itálie, Španělska nebo Rakouska se veletrhu zúčastní i pět vystavovatelů z České republiky.

Které trendy lze v oboru obráběcích strojů v poslední době vysledovat? Pomineme-li ty, které zajímají především odborníky na obrábění (např. odklon od vysokorychlostního obrábění k vysokovýkonnému, tj. s maximalizací úběru materiálu), a všimneme si především těch, které zajímají i odborníky na automatizační a řídicí techniku, je to především požadavek na rychlou a nenákladnou přestavitelnost stroje tak, aby bylo možné zabezpečit flexibilní výrobu, nebo požadavek na jednotné ovládání strojů i na přenositelnost dat, aby nebylo nutné s každým novým řídicím systémem znovu školit obsluhu a údržbu strojů a přepisovat už hotové obráběcí programy. Razantně se prosazuje také standardizace instalační techniky obráběcích strojů.

Zájemci najdou více informací na webové adrese www.metav.de. Přihlášku k zájezdu na veletrh a nabídku ubytování lze najít na adrese www.bvv.cz/ft

Veletrhy Brno a. s.
tel.: 05/41 15 29 40
fax: 05/41 15 30 51
e-mail: ilaskovsk@bvv.cz