časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měřicí ústředny, infrateploměry a termokamery Ahlborn

|

číslo 11/2005

Měřicí ústředny, infrateploměry a termokamery Ahlborn

Stavebnicová měřicí ústředna Almemo 5990

Základem měřicí ústředny Almemo 5990 (obr. 1) je skříň vybavená hlavní řídicí jednotkou, pamětí až 2,4 MB pro maximálně 400 000 měřených hodnot a otevřenými boxy pro vložení měřicích karet (jedna karta vždy pro deset měřicích míst). Těmi je možné základní skříň kdykoliv dodatečně vybavit. Při maximálním osazení má měřicí ústředna 250 měřicích kanálů.

Obr. 1.

Obr. 1. Měřicí ústředna Almemo 5990

Ústřednu lze využít pro měření mnoha veličin fyzikálních (teplota, tlak, vlhkost, průtok, síla, dráha, otáčky, osvětlení atd.), chemických (pH, redox, vodivost, koncentrace plynů) a elektrických (napětí, proud, odpor, frekvence). Každý z měřicích kanálů je zcela univerzální a lze k němu připojit jakýkoliv snímač. Měřené údaje je možné ukládat do vnitřní paměti ústředny nebo je prostřednictvím sériového rozhraní, analogového výstupu nebo výstupu Centronix posílat na libovolné periferní zařízení pro záznam dat, jako je např. PC, tiskárna nebo zapisovač.

Ruční měřicí přístroj Almemo 2690-8

Ruční měřicí přístroj s označením Almemo 2690-8 (obr. 2) má velký grafický podsvětlený šestnáctiřádkový displej, pět univerzálních vstupů Almemo, možnost ukládat data přímo do vnitřní paměti přístroje, výstup RS-232 a další užitečné funkce.

Obr. 2.

Obr. 2. Ruční měřicí přístroj Almemo 2690-8

Termokamera IR Flexcam

Termokamera IR Flexcam je zařízení, které využívá zcela novou metodu pro pořízení termografických snímků. Tato ruční kamera, jejímž základem je termoelektrický detektor s křemíkovým senzorem, dovoluje měřit teploty a zobrazovat termografické snímky rozložení teplotního pole při velmi nízkých pořizovacích nákladech (od 390 000 Kč včetně příslušenství).

Termokamery (obr. 3) mají v praxi velice široké využití v nedestruktivní defektoskopii, vědě a výzkumu nebo při kontrole a řízení technologických procesů. Jako příklad lze uvést kontrolu stavu elektrických rozvodů (svorky, spoje), kontrolu mechanických zařízení nebo jejich částí (ložiska), kontrolu stavu obvodových plášťů objektů (izolace, netěsnosti) nebo kontrolu stavu vyzdívek pecí. Své uplatnění nacházejí i v medicíně (lékařská termografie).

Obr. 3.

Obr. 3. Termokamery IR Flexcam

Infrateploměry Amir

Pro bezkontaktní měření teplot lze mimo termokamery využít také infrateploměry Amir, dodávané v různých modifikacích. Tyto přístroje, které umožňují bezkontaktně s krátkou dobou odezvy měřit povrchové teploty všech materiálů i z velkých vzdáleností, se těší stále větší oblibě. Přístroje lze objednat jak v stacionárním provozním provedení, tak i v lehkém ručním přenosném provedení. Nejlevnějším modelem, určeným pro všechny, kteří potřebují měřit okamžitou povrchovou teplotu na nejrůznějších místech, je novinka s označením Amir 7805. Cena tohoto modelu s laserovým zaměřením a optikou 6 : 1 je 3 000 korun.

Kam pro další informace

Firma Ahlborn svým zákazníkům dodává měřicí přístroje pro měření téměř všech fyzikálních, elektrických a chemických veličin. V případě zájmu o podrobnější informace je možné kontaktovat pražské sídlo firmy Ahlborn, s. r. o., nebo navštívit internetové stránky firmy (http://www.ahlborn.cz).

Radek Buřil

AHLBORN měřicí a regulační technika s. r. o.
Dvorecká 359/4
147 00 Praha 4
tel.: 261 218 907
fax: 261 210 744
mobil: 603 432 916
e-mail: ahlborn@ahlborn.cz
http://www.ahlborn.cz

(Převzato z AUTOMA 8-9/05)