časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měřicí transformátory proudu

|

Ing. Věra Olšarová, GHV Trading, spol. s r. o.

Firma MBS AG se sídlem ve městě Sulzbach- -Laufen je jedním z nejvýznamnějších výrobců nízkonapěťových měřicích transformátorů proudu. Počátek její historie sahá až do roku 1925, kdy její zakladatel Rudolf Köhler zahájil výrobu elektroměrů. V roce 1977 její nový majitel Wolfgang Gilgen rozšířil firmu o výrobu měřicích transformátorů proudu, které jsou nyní hlavním výrobním programem.

Tyto transformátory jsou určeny k použití v rozvodných zařízeních nízkého napětí se jmenovitými proudy do 7 500 A. Transformátory splňují požadavky ČSN EN 60044-1, zahraničních norem a mezinárodních doporučení DIN VDE 0414/1, DIN 42600 a DIN EN 60044/1.

Výrobní sortiment firmy MBS AG zahrnuje různé typy měřicích transformátorů proudu:

WSK – závitové pro primární proudy 1 až 150 A,

ASR – násuvné s kruhovým otvorem pro primární proudy 30 až 600 A,

ASK – násuvné pro primární proudy 30 až 7 500 A,

CTB – novinka násuvné s certifikátem UL pro primární proudy 50 až 2 500 A,

KSU, SUSK – sčítací transformátory pro připojení dvou až osmi primárních obvodů,

ASRD – třífázové transformátory,

KBU – násuvné s rozebíratelným jádrem,

SASR, SASK – jisticí transformátory proudu.

Standardní hodnoty jmenovitého sekundárního proudu transformátorů jsou 1 nebo 5 A.

Pro měření jsou stanoveny třídy přesnosti 1 a 0,5, pro účtování elektrické energie musí být třídy přesnosti: 0,5, 0,5S nebo 0,2. Transformátory určené pro jisticí obvody jsou třídy 5P nebo 10P.

Transformátory jsou zapouzdřeny v plastovém krytu ze samozhášivého polykarbonátu svařeného ultrazvukem. Použitý materiál odpovídá tepelné třídě E. Svorky sekundárního vinutí jsou osazeny dvěma poniklovanými šrouby M5 × 10 pro připojení vnějších obvodů vodiči o průřezu max. 10 mm2 a vybaveny integrovanými krytkami.
K transformátorům připojeným k elektroměrům určeným pro účtování elektrické energie se dodávají plastové krytky umožňující zaplombovat svorky sekundárního vinutí.

K uchycení transformátorů jsou standardně dodávány upevňovací patky a šrouby pro upevnění na sběrnici. Vybrané typy transformátorů mohou být na vyžádání dodávány s upevňovací západkou pro uchycení na lištu DIN 35 mm.

Technické parametry transformátorů: 

  •  jmenovitý primární proud I1N = 1 až 7 500 A, 
  • jmenovitý sekundární proud I2N = 5 A nebo 1 A, 
  • třída přesnosti: 1; 0,5; 0,5S; 0,2; 5P; 10P, 
  • jmenovitý krátkodobý proud Ithn 60× I1N (1 s), 
  • jmenovitý krátkodobý proud Idyn 2,5× Ithn (závitové provedení), 100 kA (násuvné provedení), 
  • maximální provozní napětí 0,72 kV (transformátory CTB 1 kV), 
  • zkušební napětí 3 kV, 
  • jmenovitá frekvence 50 Hz, 
  • zvláštní provedení (na vyžádání) „tropické“ nebo pro zvýšené mechanické namáhání, 
  • nadproudové číslo FS 5 do 1 500 A, FS 10 od 1 600 A, 
  • provozní teplota –5 až 40 °C.

Výhradním zástupcem firmy MBS AG pro Českou republiku a Slovensko je firma GHV Trading, spol. s r. o., Brno, která zajišťuje dodávky kompletního sortimentu těchto měřicích transformátorů proudu používaných v rozvodných zařízení nízkého napětí.

Měřicí transformátory proudu typových řad ASR, ASK, WSK 31.5 a WSK 70.6N jsou schváleny pro měření a účtování spotřeby elektrické energie Českým metrologickým institutem pro Českou republiku a Slovenským metrologickým ústavem pro Slovenskou republiku a je možné je dodávat ověřené, včetně atestu. Pro rozšíření služeb zákazníkům vedení firmy GHV Trading, spol. s r. o., v roce 2005 vybudovalo vlastní Autorizované metrologické středisko (AMS). Autorizace byla firmě udělena Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a byla jí přidělena úřední značka K2. Na základě této autorizace může firma ověřovat měřicí transformátory proudu. Aby byly zlepšeny služby slovenským zákazníkům, byla tato autorizace schválena také Úradom pre normalizáciu, metrologii a skúšobníctvo Slovenskej republiky, a tudíž je možné dodávat ověřené transformátory i na Slovensko. Další činností AMS je kalibrace transformátorů proudu ve shodě s právními, technickými a metrologickými předpisy. AMS zajišťuje ověřování a kalibraci měřicích transformátorů i jiných výrobců, než je MBS AG.

Bližší informace o představených transformátorech i o dalším sortimentu firmy GHV Trading, spol. s r. o., Brno je možné získat přímo u odborných pracovníků firmy na internetových stránkách.

http://www.ghvtrading.cz