časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měřicí přístroje Meterman na českém trhu

|

číslo 12/2005

Měřicí přístroje Meterman na českém trhu

Ing. Jiří Ondřík, GHV Trading spol. s r. o.

Na konci roku 2005 rozšířila brněnská firma GHV Trading sortiment dodávaných kvalitních zahraničních měřicích přístrojů o přístroje americké firmy Meterman. Jde o tradičního výrobce přístrojů spadajícího do koncernu Fluke, jehož výrobky mají velmi dobrou kvalitu při příznivém poměru ceny k výkonu.

Úvod

Výrobní program společnosti Meterman zahrnuje multimetry pro všeobecné použití, multimetry do těžkých podmínek, stolní multimetry, klešťové přístroje, mosty RLC a přístroje pro měření osvětlení, teploty a dalších neelektrických veličin. Součástí výrobního programu je i příslušenství určené pro měřicí přístroje.

Obr. 1.

Obr. 1. Magnetická příchytka

Multimetry Meterman se vyznačují moderním designem v červené barvě, kterou u multimetrů vhodně doplňuje černé ochranné pryžové pouzdro.

Provozní technici také ocení magnetickou příchytku (obr. 1), která umožňuje bezpečné zavěšení přístroje při měření. Ochranné pouzdro a magnetická příchytka jsou u všech typů standardní součástí základní výbavy.

Digitální multimetry Meterman

Meterman 5XP
Kompaktní multimetr s ručním přepínáním rozsahů je základní verzí multimetrů Meterman. Mimo běžné funkce pro měření U, I, R a testu propojení je přístroj vybaven funkcí bezdotykové detekce napětí a doplňkovými funkcemi HOLD, MIN a MAX.

Meterman 34XR
Tento multimetr umožňuje měření TRMS (True Root Mean Square, skutečná efektivní hodnota). Kromě standardních veličin měří kapacitu, kmitočet a teplotu. Základní přesnost přístroje je 0,5 %. Přepínání rozsahů je automatické s možností použití funkce RANGE LOCK. Displej přístroje má příjemné modré podsvětlení a zobrazuje analogový bargraf. Součástí základní výbavy je i čidlo pro měření teploty.

Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 2. Multimetr 38XR
Obr. 3. Multimetr HD160B

Meterman 37XR
Multimetr TRMS je vhodný zejména pro práci v laboratorních podmínkách. K tomu ho předurčuje přesnost 0,1 %, citlivost 10 000 digitů, funkce pro měření indukčnosti do 40 H, kapacity do 40 µF, odporu do 40 MW a doplňkové funkce pro měření kmitočtu f, průměru AVG, poměru REL, špiček PEAK a pamětí HOLD. Displej přístroje má příjemné modré podsvětlení a zobrazuje analogový bargraf.

Meterman 38XR
Uvedený multimetr (obr. 2) je určen pro práci v průmyslových provozech (CATIII 1 000 V, CATIV 600 V). Mimo měření základních veličin U, I, R jím lze měřit kapacitu a teplotu. Pro přenos naměřených údajů do počítače je vybaven rozhraním RS-232. Technici ocení funkci pro měření v proudové smyčce 4 až 20 mA a funkce MIN, MAX, AVG, REL, PEAK a HOLD. Čtení hodnot usnadňuje modré podsvětlení displeje.

Meterman HD160B
Tento multimetr (obr. 3) se odlišuje od výrobkové řady XR nejen žlutou barvou, ale především technickými parametry. Přístroj má mechanicky odolné pouzdro s krytím IP67, které chrání přístroj proti pádu z výšky až 2,5 m. Umožňuje měření napětí do 1 500 V DC a 1 000 V AC. Ochrana proti přetížení vstupu je 6 kV. Kromě základních funkcí je přístroj vybaven testerem napětí s diodami LED, funkcemi pro měření kontinuity, REL, HOLD, MIN, MAX a RANGE LOCK. Displej má zelenkavé podsvětlení a zobrazuje analogový bargraf. Zadní strana pouzdra je uzpůsobena pro připojení měřicích vodičů.

Další informace mohou zájemci získat přímo u pracovníků firmy na:

GHV Trading, spol. s r. o.
Kounicova 67a
602 00 Brno
tel.: +420 541 235 386
fax: +420 541 235 387
e-mail: ghv@ghvtrading.cz
internet: www.ghvtrading.cz