časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měření s analyzátorem kvality sítě C.A 8334

|

číslo 8-9/2004

Mezinárodní strojírenský veletrh

Měření s analyzátorem kvality sítě C.A 8334

Rostoucí legislativní požadavky na spolehlivost, mechanickou odolnost a špičkové vlastnosti v oblasti analýzy kvality sítě vedly i výrobce analyzátorů kvality sítě k inovacím jejich přístrojů. V následujícím článku čtenáře seznámíme s přístrojem QualiStar C.A 8334 francouzského výrobce Chauvin Arnoux a s jeho použitím při měření podle normy EN 50160.

Obr. 1

QualiStar C.A 8334

Odborníci, kteří pracují v energetice a zabývají se měřením kvality sítě, zcela určitě již někdy slyšeli o analyzátoru kvality sítě QualiStar C.A 8334 (obr. 1), nebo jej dokonce kratší či delší dobu používají ke své práci. Nyní došlo k zásadní inovaci tohoto přístroje. Vylepšení nespočívá v designu přístroje, ale v jeho speciálním softwaru, který byl kompletně přepracován. Po této úpravě přístroj dokonale slouží ke správě naměřených údajů a jejich zpracování v PC. Díky tomuto softwaru lze samotný přístroj snadno nastavit přímo z PC, což je z hlediska uživatele nesporná výhoda. V současné době, kdy téměř každý technik používá ke své práci počítač, je nastavení přístroje z PC jednoduché a efektivní. V softwaru se zvolí potřebná nastavení parametrů (možno až 22 parametrů) velmi rychle. Oproti původnímu nastavování pomocí šipek na přístroji se jedná o krok kupředu.

Vylepšení

Hlavní inovace přístroje C.A 8334 je tedy software Data Viewer verze 2.4 (obr. 2), který významně rozšiřuje funkce přístroje. Při vyvíjení nové verze softwaru byl kladen zvláštní důraz na měření kvality sítě a vytváření reportů podle normy EN 50160. Právě kombinace přístroje C.A 8334 a jeho vybavení (software) Data Viewer Obr. 2 umožňuje tato, jak se zdá, složitá měření provádět velmi jednoduše s přímým zpracováním naměřených výsledků. V databázi softwaru se tak uloží grafy s naměřenými výsledky, které je možné snadno vybírat, prohlížet i tisknout do protokolů o měření. Uživatel má možnost vytvořit si svůj vlastní formulář pro protokol o měření. Jednoduchou operací vybere z databáze grafy a tabulky a z přístroje stáhne naměřené údaje, které se přepíší do reportu o měření. Může se to zdát příliš jednoduché, ale právě tato jednoduchost uživateli umožní urychlit a zefektivnit jeho práci.

Závěrem

Všem zájemcům a uživatelům – i potenciálním, můžeme doporučit návštěvu MSV 2004, který se koná ve dnech 20. až 24. 9. 2004 v Brně, kde v pavilonu C, ve stánku č. 116 najdou expozici společnosti Blue Panther s. r. o. Zde se mohou s přístrojem seznámit a vyzkoušet si jej osobně. Těšíme se na Vás!

Více podrobných informací zájemci získají na adrese:
Blue Panther, s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: 241 762 724–5, 244 403 022
fax: 241 773 251
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz