časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měření proudu otevřenými kleštěmi v kapesním provedení

|

Elektro 11/2000

Ing. Jaroslav Smetana,
Blue Panther s. r. o.

Měření proudu otevřenými kleštěmi v kapesním provedení

Japonský výrobce měřicích přístrojů, firma Kyoritsu, uvádí (na sklonku roku, ve kterém slaví 60 let od svého založení) na trh velmi zajímavý výrobek, v němž zhodnotila své dlouholeté zkušenosti s výrobou klešťových přístrojů pro měření proudu.

Obr. 1.

Mnoho techniků pracujících v servisu a údržbě elektrických a elektronických zařízení se často setkává s potřebou rychle změřit proud, řádově i v desítkách ampérů. S běžnými multimetry lze ve většině případů měřit do 10 A, větší proudy je možné – vzhledem k oteplení bočníku přístroje – měřit jen velmi krátkou dobu (přestože někteří výrobci přístrojů udávají opak ), a navíc se značnou chybou. Kromě toho je nutné rozpojit měřený obvod, a tedy před měřením zařízení vypnout. Většina techniků, kteří pracují v terénu, dává přednost kompaktním kapesním a lehkým multimetrům, které mohou nosit stále s sebou. Z konstrukčních důvodů takové přístroje ve většině případů proud neměří vůbec anebo jen velmi malý.

Nový kompaktní multimetr Kyoritsu KEW 2000 (obr. 1) je řešením pro všechny uživatele. Je malý, lehký a přitom dostatečně robustní. Pro ochranu před mechanickým poškozením při pádu je chráněn pružným krytem. Ten slouží i k uchycení měřicích hrotů a proudové sondy (která jej odlišuje od všech jeho konkurentů) a je klíčem k měření proudu, a to dosti velkého, navíc bez nutnosti vypínat zařízení a přerušovat obvod.

KEW 2000 je vybaven všemi funkcemi, které se od multimetru očekávají. Jde o 3 3/4místný přístroj s číslicovým i analogovým zobrazením (bargraf s 33 body). Aktualizace číslicového zobrazení je 4x/s a bargrafu 10x/s. Tedy i analogový údaj je přístrojem zobrazen velmi rychle, a bargraf tak plně nahradí ručičku měřicího přístroje. Do jeho vybavení patří i funkce Data Hold pro zmrazení hodnoty na zobrazovači i automatické přepínání rozsahů. Ty lze, je-li třeba, přepínat i ručně. Přístroj měří střídavé i stejnosměrné napětí do 600 V, odpor v pěti rozsazích do 34 MW, proud, frekvenci do 34 kHz a spojitost se zvukovou i optickou indikací.

Obr. 2.

Co se týče měření proudu, přináší přístroj zásadní inovaci: měření pomocí otevřených proudových kleští. Takováto pomůcka pro měření proudu otevřenými kleštěmi je na trhu již známa – měří však pouze střídavý proud. Firma Kyoritsu v přístroji KEW 2000 nabízí jako první technologii měření stejnosměrného proudu otevřenými kleštěmi (obr. 2). Rozsah měření je 0 až 60 A s chybou 2 %. Kleště proudového adaptéru jsou malých rozměrů, a tak je velmi snadné použít jej i v dosti stísněném prostředí svazku vodičů apod. V horní části přístroje je regulátor pro nulování vlivu reziduálního pole při stejnosměrném měření. Lze jej zasunout do boční stěny pružného krytu přístroje, kam je možné umístit i měřicí hroty. Vše je úhledně složeno a celý přístroj je možné nosit např. v náprsní kapse košile. Přístroj bude jistě velkým přínosem pro všechny odborníky, kteří potřebují při práci rychle zjistit kromě napětí a odporu i proud v opravovaném či instalovaném zařízení.

Další podrobnosti lze získat od zástupce firmy Kyoritsu, firmy Blue Panther s. r. o.