časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měření Multi 9 Merlin Gerin

|

číslo 12/2004

měření a měřicí přístroje

Měření Multi 9 Merlin Gerin

Jana Šlajerová,
marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric nabízí pod značkou Merlin Gerin řadu přístrojů pro měření a monitorování elektrických veličin. Tyto produkty jsou součástí systému Multi 9 – modulárních přístrojů pro koncové rozvody nízkého napětí. V nabídce společnosti Schneider Electric jsou ovšem zastoupeny i měřicí přístroje pro zapuštěnou montáž do dveří nebo čelních krytů rozváděče.

Obr. 1

Ampérmetry a voltmetry

Základní skupina měřicích přístrojů je tvořena širokou škálou ampérmetrů (obr. 1) a voltmetrů (obr. 2). Jedná se o analogové i digitální přístroje pro montáž na lištu DIN a analogové přístroje o rozměrech 72 × 72 72 mm a 96 × 96 mm pro montáž do panelu. Ampérmetrové a voltmetrové přepínače jsou nabízeny v modulárním nebo panelovém provedení.

Nové typy elektroměrů

Značnou inovaci prodělaly elektroměry – kromě klasické řady analogových elektroměrů jsou od minulého roku nabízeny i nové digitální odpočtové elektroměry s typovým označením ME. Jedná se o modulární přístroje pro montáž na lištu DIN. Tyto elektroměry s třídou přesnosti 2 jsou určeny pro podružné měření v jednofázových nebo třífázových obvodech (bez středního vodiče, nebo se středním vodičem). Umožňují přímé měření do 63 A a v třífázových obvodech i měření nepřímé, přes proudové transformátory, až do velikosti převodu 6 000/5 A. Některé typy elektroměrů disponují i doplňkovými funkcemi, jako je signalizace chybného zapojení elektroměru, možnost dálkového odečtu pomocí vysílacího kontaktu, měření dílčích odběrů za dané období (od posledního vynulování). Výhodou zmíněných přístrojů jsou jejich kompaktní rozměry – jednofázové elektroměry jsou v šířce dvou modulů, třífázové – čtyř modulů (velikost modulu je 18 mm).

Obr. 2

Digitální multimetry

Nové modulární digitální multimetry jsou označeny PM9P (obr. 3) a PM9C. Jedná se o přístroje, které umožňují měření více elektrických veličin v jednofázových a třífázových obvodech. Konkrétně je to napětí, proud, výkon (činný, jalový, zdánlivý), účiník, energie (činná a jalová), frekvence a čítání provozních hodin. Multimetr PM9P je vybaven pulsním výstupem, typ PM9C umožňuje komunikaci pomocí protokolu Modbus (RS-485). Výhodou je jednoduché ovládání přístroje pomocí tří tlačítek umístěných na čele přístroje, velký podsvětlený displej, paměť EEPROM a „resetovatelnost„ všech parametrů. Ze stejné skupiny multimetrů je i měřicí modul PM500, který má rovněž k dispozici množství doplňkových funkcí; je určen pro zapuštěnou montáž.

Měřicí transformátory

Nabídka měřicích přístrojů by nebyla úplná bez širokého sortimentu měřicích transformátorů proudu. Jedná se o transformátory s převodem In/5 a nabízená řada pokrývá proudy od 40 do 6 000 A. Jednotlivé přístroje se liší třídou přesnosti (0,5, 1 a 3), různými možnostmi instalace v rozváděči a typy připojení primárního obvodu.

Obr. 3

Ostatní měřicí přístroje

Pro úplnost je třeba jmenovat i další přístroje systému Multi 9, které jsou určeny k měření – jsou to čítač impulsů, čítače provozních hodin (v různých provedeních) a měřič frekvence.

Všechny uvedené měřicí přístroje jsou vyráběny v souladu s českými a evropskými normami a je možné je koupit – stejně jako ostatní výrobky řady Multi 9 Merlin Gerin – v síti partnerských velkoobchodů společnosti Schneider Electric v celé České republice.

Seznam těchto partnerů i další potřebné a zajímavé informace (včetně katalogů, které lze stáhnout) zájemci naleznou na webových stránkách: www.schneider-electric.cz

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Technická podpora
tel. 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz