časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měření, dokumentace, alarm

|

Testo s. r. o.
 
Měřicí systém testo Saveris měří teplotu a relativní vlhkost okolí a ve výrobních procesech. Snadno ovladatelný měřicí systém přináší díky automatizovanému záznamu naměřených hodnot jistotu a časovou úsporu.
Systém testo Saveris je optimálně vhodný pro:
  • kontrolu a dokumentaci teploty a vlhkosti ve výrobě, výzkumu a vývoji, zajištění jakosti,
  • monitorování skladovacích podmínek produktů citlivých na teplotu a vlhkost, např. cenný inventář, léky a potraviny,
  • kontrolu chladicího řetězce potravin.

Přehled systému testo Saveris

Rádiové sondy systému testo Saveris měří teplotu a vlhkost. V nastaveném měřicím kroku ukládají sondy naměřené hodnoty a v pravidelných cyklech je odesílají na centrální bázi. Dojde-li k překročení nastavených mezí, rádiové spojení se naváže okamžitě. Díky obousměrnému rádiovému přenosu jsou sondy s bází v oboustranném kontaktu. Tím je zajištěno, že se všechny naměřené údaje uloží do báze a nejsou odrušeny jinými rádiovými systémy.
 
O přerušení rádiového přenosu různými překážkami informuje alarm. Paměť v sondě samotné zaručuje, že při takovém přerušení přenosu nebudou ztracena žádná data.
 
Optimalizovaný koncept bateriového napájení se používá k dlouhodobé podpoře paměti sondy.
 
Ve volném prostoru mají sondy při frekvenci 868 MHz dosah 300 m. Uvnitř budov závisí dosah na překážkách, jako jsou stěny, dveře lednic nebo jiné kovové dveře, kterými musí signál projít. Rádiové spojení je možné zlepšit nebo jeho dosah prodloužit použitím routeru. Rádiové sondy jsou k dispozici ve verzi s displejem nebo bez displeje. Na displeji se zobrazují aktuální naměřené hodnoty, stav baterie a kvalita rádiového spojení.
 

Ethernetové sondy systému testo Saveris

Vedle rádiových sond lze použít sondy, které se přímo připojí k ethernetové síti. Je možné použít i dosavadní síť LAN. To umožňuje přenos dat mezi sondami a bází i na dlouhé vzdálenosti. Ethernetové sondy se dají používat libovolně dlouhou dobu, neboť jsou napájeny z vlastního síťového zdroje, a tudíž nezávislé na bateriích. Vnitřní paměť sond zaručuje, že i při výpadku napájení nebo přerušení spojení LAN nedojde ke ztrátě naměřených údajů. Na displeji se zobrazuje informace o aktuálně naměřených hodnotách a stavu sondy.
 

Báze testo Saveris

Báze je „srdcem“ celého systému testo Saveris a má nezávisle na počítači kapacitu paměti 40 000 naměřených hodnot na měřicí kanál. To odpovídá při kroku patnáct minut ukládání po dobu asi jednoho roku. Báze disponuje nouzovými akumulátory, které zajistí spuštění alarmu a zachování dat v případě výpadku napájení.
 
Na displeji báze Saveris jsou zobrazeny údaje o systému a alarmy. V případě překročení hraničních hodnot spustí báze alarm rozsvícením diody LED, varovnou SMS zprávou a sepnutím kontaktu relé, které může být připojeno na hlásič alarmu nebo ovládací prvek.
 
Celkem může báze pojmout 150 rádiových a ethernetových sond, resp. 254 měřicích kanálů. Báze Saveris se připojuje k po čítači pomocí USB nebo ethernetovým kabelem. Báze Saveris poskytuje velkou flexibilitu při maximálním zabezpečení dat.
 

Program testo Saveris

Naměřené hodnoty se z báze přenesou do počítače, na který byl pomocí asistenta instalace nainstalován v několika minutách program testo Saveris. Počáteční konfigurace systému a sond se provádí pomocí tohoto programu.
 
Všechny naměřené údaje se centrálně ukládají v databázi programu a jsou vždy k dispozici v podobě grafu nebo tabulky. V tabulce je možné také zobrazit všechny alarmy.
 
Dokumentaci usnadňuje automatické vytvoření reportu PDF na definovaném časovém intervalu. Pomocí funkce kalendáře a spojování sond do skupin je obsluha programu velmi snadná a intuitivní. V případě alarmu dostane uživatel zprávu prostřednictvím e-mailu nebo pop-up okna přímo na obrazovce.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Testo s. r. o.
Jinonická 80, 158 00 Praha 5
tel.: 257 290 205, fax: 257 290 410
 
Obr. 1. Přehled systému – Rádiové sondy (1) a ethernetové sondy (6) odesílají signál do báze (4), kde se všechny hodnoty automaticky uloží. Pomocí routeru (2) je možné zlepšit rádiové spojení v případě slabého signálu uvnitř budov. Vedle rádiových sond je možné použít sondy, které se připojují přímo na ethernetovou síť (5). Dále je možné převést rádiový signál pomocí konvertoru (3) na ethernetový signál.
Naměřené hodnoty je možné ze základny přenést do PC pomocí USB kabelu (7). Vyhodnocení a dokumentace měření probíhají potom snadno a rychle pomocí programu Saveris (8).
Obr. 2. Program testo Saveris pro ukládání a zpracování naměřených dat