časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měniče Vacon pomáhají vyrábět čistou energii

|

Společnost Vacon, výrobce měničů frekvence a rekuperačních měničů se sídlem ve Finsku, působí na celosvětovém trhu již od roku 1993. Střediska pro výzkum a výrobní závody Vacon se nacházejí ve Finsku, Číně, Itálii a USA. Na jaře loňského roku byla založena dceřiná společnost Vacon s. r. o. (www.vacon.cz), která sídlí v Praze a je regionálním obchodním a servisním centrem pro Českou a Slovenskou republiku. Zeptali jsme se proto generálního ředitele Vacon s. r. o., pana Ing. Romana Patzelta, na jeho zkušenosti s působností společnosti Vacon na českém a slovenském trhu.
 
Jak dlouho spolupracujete se společností Vacon?
Spolupráci s firmou Vacon jsme začali v roce 2002 po mém odchodu ze společnosti ABB. Skupina Vacon působila na českém trhu od roku 2000 přes distributory a v dubnu roku 2008 byla založena společnost Vacon s. r. o.
 
Spolupráce se společností Vacon Vás přivedla z Bratislavy do Prahy. Jak se Vám v Praze líbí?
Je to tady super, nevnímám zatím příliš výrazný rozdíl, až na to, že Praha je větší město a má více možností.
 
Centrála společnosti Vacon se nachází ve finské Vaase. Jak se Vám spolupracuje s kolegy z Finska?
Spolupráce s finskými kolegy je skvělá. Odlišnost je hlavně v méně formálních vztazích. U nás trošičku převládá názor, že k dobré spolupráci je zapotřebí dobrá smlouva s dobrou cenou. Finové nekladou cenu na první místo a formální smlouva má víceméně dokumentační charakter.
 
Společnost Vacon se specializuje na výzkum a výrobu střídavých elektrických pohonů. Jak se při tak úzké specializaci obchoduje v Česku, kde je v oboru střídavých pohonů velká konkurence?
Postupně získáváme stálé zákazníky, ale je to těžké, pomáhá nám v tom skutečnost, že máme zkušený tým jak v Česku, tak i na Slovensku a můžeme se spolehnout i na finské kolegy. Také nám hodně pomáhá samotný produkt, který má mnoho výhod proti konkurenci. Zejména je to kompaktnost, spolehlivost, rozměry, široká škála použití, jednoduchý a otevřený software a mnoho jiných.
 
Jaké významné projekty se uskutečnily za dobu působení společnosti Vacon v České republice?
Po dobu naší existence jsme instalovali měniče frekvence do výkonu 2 MW. Máme za sebou aplikace, jako jsou například pohon papírenského stroje, převíječky, pohon napájecího čerpadla pro kotel teplárny, pohony dmychadel pro čistírny odpadních vod, pohony kouřového ventilátoru, pohony kompresorů, pohony výtahů a dopravníků a mnohé jiné. Chtěl bych zdůraznit, že máme za sebou i aplikace rekuperace elektrické energie do sítě, kde má Vacon obzvlášť silnou pozici na světovém trhu. Měniče Vacon pracují v kogeneračních jednotkách, větrných vodních a fotovoltaických elektrárnách. Pomáháme tedy vyrábět čistou energii, a tím přispíváme k čistotě naší planety, na což jsme opravdu hrdí.
 
Před rokem při oficiálním zahájení provozu dceřiné společnosti Vacon s. r. o. jste předpovídal rychlý vzestup obchodu s měniči frekvence Vacon na našem trhu. Splnila se Vaše očekávání?
Je to spíše otázka pro mého šéfa, ale z mého pohledu se nám díky našim zákazníkům daří plnit náš plán. Náš momentální obrat je blízko obratu některých našich konkurentů, kteří působí na trhu podstatně delší dobu. V některých odvětvích nás zbrzdila krize, ale možná i díky ní jsme se dostali k zákazníkům, kteří jsou z ekonomických důvodů nuceni hledat výhodnější řešení. Rozhodně ale máme ještě co dohánět a jsme vděční za každého zákazníka.
 
Odrazila se hospodářská krize na poptávce po měničích frekvence Vacon?
Určitě. Některá odvětví jsou krizí poznamenána jak celosvětově, tak i v ČR a SR. Na našem trhu máme tu výhodu, že přinášíme nová řešení a někteří zákazníci jsou nuceni nová řešení hledat hlavně kvůli krizi.
 
Letos v březnu jste slavnostně otevřeli divizi vodárenství. Jak se daří obchodu v segmentu vodárenství?
Vodárenství je ve Vaconu velmi silné odvětví, protože máme velice zajímavé řešení pro tento segment. Podařilo se nám i v ČR a SR získat některé zákazníky, ale na větší zakázky zatím v tomto odvětví čekáme.
 
Na veletrhu Amper 2009 představila společnost Vacon měnič frekvence Vacon 100 HVAC. V čem je tento výrobek výjimečný a které zákazníky oslovuje?
Měnič Vacon 100 HVAC je první z připravované série Vacon 100, kterou společnost Vacon uvede na trh letos na podzim. Jak už název napovídá, je to měnič určený pro aplikace HVAC. Dodáváme ho pro zákazníky, kteří vyrábějí např. ventilační jednotky nebo dělají projekty v oblasti automatizace budov. Tento měnič je zajímavý z hlediska použitých výkonových prvků (kondenzátorů a IGBT), ale je například také velice jednoduché připojit tento měnič na Internet a řídit ho přes internetovou stránku. Produkt má velice zajímavý grafický display, který může zobrazovat i křivku reálně spotřebované elektrické energie. Vacon 100 a Vacon 100 HVAC jsou zajímavé měniče a všem zájemcům rádi prezentujeme všechny jejich výhody.
 
Jaké jsou plány společnosti Vacon s. r. o. do budoucna?
Naše plány jsou velké, rádi bychom nabídli naše produkty a služby partnerům a umožnili jim provádění aplikací s našimi měniči prakticky ve všech oblastech, kde se měniče frekvence, ale i rekuperační měniče, nasazují. Naše firma je otevřena všem partnerům, kteří mají zájem. Nabízíme kvalitní produkty, technické poradenství a servis. Rádi bychom docílili toho, aby se naše produktové služby v České republice a na Slovensku staly stejně známé jako ve světě, jelikož značka Vacon patří mezi absolutní světovou špičku.
 
Děkuji za rozhovor.
(Pavla Slavíková, redakce Elektro)
 
Obr. Ing. Roman Patzelt, generální ředitel společnosti Vacon s. r. o., při slavnostním otevření kanceláře v Praze