časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měniče frekvence ACS 800-04M – nová koncepce dodávky modulů

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Měniče frekvence ACS 800-04M – nová koncepce dodávky modulů

Ing. Naděžda Pavelková,
ABB s. r. o.

Modulový měnič frekvence ACS 800-04 je vhodný k zabudování do rozváděče. Konstrukční rámy měničů označené R7 a R8 jsou určeny pro měniče pro následující výkony:

  • napětí 400 V, rozsah 90 až 400 kW,
  • napětí 500 V, rozsah 110 až 500 kW,
  • napětí 690 V, rozsah 90 až 560 kW.

Měnič je dodáván s krytím IP00. Součástí dodávky je i samostatná jednotka vstupu, výstupu a řízení motoru označená RDCU, obsahující řídicí desku a vstupní a výstupní svorky. Jednotku RDCU je možné snadno namontovat na lištu DIN v rozváděči.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

Na rozváděč nejsou kladeny z hlediska EMC (Electromagnetic Compatibily – elektromagnetická kompatibilita) zvláštní požadavky. Je tomu tak proto, že měnič je podle specifikace v objednávce vybaven příslušným typem filtru EMC, umístěným uvnitř modulu měniče. Další možné volitelné příslušenství, jako např. brzdný střídač, modul pro připojení čidla otáček, moduly pro rozšíření vstupů a výstupů, pro připojení přes Fieldbus, pro připojení čidla otáček, je při objednání také uvnitř vlastního modulu měniče. Jejich umístění v rozváděči proto není třeba řešit. Má-li být ovládací panel na dveřích rozváděče, lze použít speciální montážní rámeček typu RPMP.

Uvedené technické parametry jsou typické pro měnič ACS 800-04 i pro novinku – ACS 800-04M. Označení ACS 800-04M značí větší variabilitu při dodávkách modulů, zejména z hlediska jejich připojování a způsobu umístění v rozváděči.

Měnič frekvence ACS 800-04 má přívod vstupních kabelů shora, výstupní kabely se k motoru připojují zleva, stejně tak i brzdný odporník (obr. 1). Modul měniče může být v rozváděči umístěn čelně nebo bočně, připojení vstupních a výstupních kabelů však nelze měnit. Tento problém může vyřešit dodání typu ACS 800-04M a tak i možnost libovolně kombinovat umístění výstupních kabelů k motoru, popř. vyvedení stejnosměrného meziobvodu (UDC). Na obr. 2 zůstávají svorky R+ a UDC+ a R– vlevo a U2, V2, W2 jsou vpravo. Na obr. 3 jsou U2, V2, W2 vlevo a UDC+, UDC– vpravo. U měniče ACS 800-04M je navíc k dispozici (lze samostatně objednat) také jiný typ podstavce pro připojení kabelů. Ten při boční montáži poskytuje další variantu připojení výstupních kabelů, tj. zleva nebo zprava. Měnič frekvence tak lze snadno přizpůsobit potřebám uživatele, přičemž jsou zachovány všechny charakteristické vlastnosti měniče typu ACS 800.