časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měnič frekvence smd do 22 kW

|

číslo 6/2004

elektrické pohony a výkonová elektronika

Měnič frekvence smd do 22 kW

Thorsten Sienk,
Lenze AG, Hameln, SRN

Firma Lenze rozšířila rozsah výkonů svých univerzálních měničů frekvence řady smd až na 22 kW. Přístroje mohou být bez komplikací konfigurovány a velmi hospodárně využity v téměř libovolné aplikaci. Kompaktní měniče smd zabírají jen málo místa v rozváděči, vyznačují se nízkými pořizovacími náklady a velkou spolehlivostí.

Jednoduchá obsluha

Měnič smd obsahuje inovační prvek elektronický programovací modul (EPM – Electronic Programming Module). Je to čip, v němž jsou uložena data nastavení měniče, včetně parametrů motoru. S využitím zmíněného programovacího modulu EPM je možné měnič programovat i mimo výrobní halu. Zadané parametry lze rovněž kopírovat do libovolného počtu přístrojů. Při změně úkolů pohonu se tento modul jednoduše vyjme a nahradí se čipem s jinými parametry. Poté je měnič schopen okamžitě plnit nové úlohy; přitom není nutné připojení na napájecí napětí. Pomocí robustního modulu je možné funkce smd velmi efektivně a v co nejkratší době předem nastavit. EPM zajistí, že pohon je bez potíží připraven k provozu a že data nastavení regulátoru jsou bezpečně uložena v jeho paměti.

Obr. 1

Uživatel zadává požadované údaje pohonu do bateriového programátoru EPM. Lze do něj uložit až 30 sad parametrů, jež je možné během 2 s překopírovat do čipu. Dále je možné v přístroji pomocí kódů vytvořit a upravovat nastavení měniče smd.

Snadná konfigurace

Další výhodou měniče smd je nastavitelné zrychlování a zpomalování a plynulá změna směru otáčení. V přístroji je zabudována zobrazovací jednotka a klávesnice, sériově je integrována ochrana proti přetížení motoru. Mikroprocesor vypočítává zatížení motoru nezávisle na výstupních otáčkách a chrání ho, proto není zapotřebí dodatečné jištění.

Kompaktní konstrukce

Podle návrhu rozváděče se kromě varianty s chladičem vyrábějí i kompaktní smd ve verzi s průchozím venkovním chladičem. Odvádění ztrátového tepla je v tomto případě zajištěno mimo rozváděč. Dále je k dispozici také řada označená Cold Plate – provedení se společným chladičem.

Měniče se vyrábí v jednofáovém i trojfázovém provedení s napájecím napětím od 120 V do 480 V. Firma Lenze upravila pro smd cestu k jeho uplatnění v mnoha aplikacích po celém světě. Řídicí svorky jsou kompatibilní s jednotkami PLC a jejich parametry mohou být volně nastavovány. Žádané hodnoty frekvence lze do měniče smd zadávat také analogově. Přístroj je vybaven i výstupním relé s možností volného naprogramování funkce.

Přetížitelnost měniče smd je vysoká – až 150 % po dobu 60 s. Zmiňovaný měnič splňuje požadavky evropských a amerických norem CL, UL a cUL.

Cenově výhodný

Popisovaný měnič je koncipován tak, aby bylo možné co nejjednodušeji regulovat otáčky třífázových motorů. Výrobci strojů a zařízení tak mají k dispozici cenově výhodný měnič frekvence, který pokrývá požadavky standardních aplikací a kromě změny otáček umožňuje realizovat také další funkce, např. rozběh, doběh nebo změnu směru otáčení, včetně bezpečnostních funkcí. Pro potřebu servisních pracovníků je v integrované paměti poruch uloženo osm posledních poruchových hlášení, která personálu údržby usnadní vyhledání závady. Není třeba zdůrazňovat, že se tím zkracují prostoje zařízení.

Instalace

Instalování smd a jeho uvedení do provozu trvá jen několik minut. To zajišťuje integrovaná ovládací jednotka a předem nakonfigurované funkce pro standardní aplikace. K dosažení krátké doby jeho uvedení do provozu přispívají integrované prvky (např. odrušovací filtry, stínicí plechy) a snadno přístupné výkonové a řídicí obvody. U jednofázových modelů patří integrované filtry EMC (Electromagnatic Compatibility – elektromagnetická kompatibilita) ke standardnímu vybavení. Pro třífázové modely jsou k dispozici filtry, jež se montují pod přístroj.

Aplikace

Příkladem použití měničů smd jsou balicí zařízení, dopravní dráhy nebo také filmové projektory. Rovněž se využívají v klimatizačních a čerpacích zařízeních, kde mohou ve velké míře napomoci šetřit energii při regulaci otáček. Velký důraz při jejich vývoji byl kladen na poměr výkonu k rozměrům. Díky malým rozměrům se tedy ušetří místo v rozváděči.

Na tomto místě lze zmínit i zajímavý směr jeho využití: v dětských kolotočích (měnič s výkonem 7,5 kW napájí hlavní motor a další přístroje o výkonu 0,75 kW zajišťují, aby se např. koně pohybovali neustále nahoru a dolů; instalace moderní měničové techniky vedla ke zlepšení požitku dětí z jízdy, kolotoč se totiž rozjíždí rychleji, pohybuje se plynuleji a dynamičtěji).

Měnič smd malých rozměrů a malé hmotnosti, s výkonem 0,37 kW řídí zařízení k zavlažování rostlin pod střechou skleníků. Zařízení horizontálně a vertikálně pojíždí po kolejničkách délky až 60 m a zaručuje rovnoměrné zalévání.

Lenze, s. r. o.
Central Trade Park D1
396 01 Humpolec
tel.: 565 507 111
fax: 565 507 399
e-mail: lenze@lenze.cz
http://www.lenze.com