časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měnič frekvence PowerFlex 40

|

číslo 6/2004

elektrické pohony a výkonová elektronika

Měnič frekvence PowerFlex 40
Měniče frekvence řady PowerFlex z nabídky firmy Allen-Bradley
První část technické informace o měničích frekvence od výkonu 0,2 až 6 700 kW

ControlTech s. r. o.

Kompaktní frekvenční měniče PowerFlex 4 a PowerFlex 40 jsou vyráběny ve výkonovém rozsahu od 0,18 kW do 3,7 kW (PowerFlex 4) a od 0,4 kW do 11 kW (PowerFlex 40). Vstupní naptí mjí v krytí IP20 a je možné je montovat na panel nebo lištu DIN.

Tyto frekvenční měniče mají standardně ovládací panel s displejem LED a dotykovou klávesnicí s potenciometrem zabudovaným přímo v měniči (obr. 1). Přímo na panelu jsou diody LED signalizující aktuální stav měniče.

Obr. 1

Obr. 1. Měniče frekvence PowerFlex 4 a 40 mají standardně ovládací panel s displejem LED a dotykovou klávesnici s potenciometrem zabudovaným přímo v měniči

Vysoká přesnost nastavení otáček bez nutnosti fyzické zpětné vazby je docílena funkcí Sensorless Vector (pouze PowerFlex 40) a funkcí U/f - skalární řízení (PowerFlex 4 a 40), která je vhodná pro jednoduché aplikace, nenáročné na krouticí moment. Měnič PowerFlex 40 navíc disponuje díky funkci AutoTune automatickou optimalizací pohonu podle motoru a zátěže.

Programovatelné parametry jsou seřazeny ve třech přehledných skupinách. Díky funkci Quick Start lze zjednodušit a zkrátit čas potřebný k nastavení měniče na minimum.

Pro účely externího nastavování parametrů nebo řízení měničů např. přes PC, měniče disponují vnitřní komunikací RS-485 s novým komunikačním protokolem DSI (Drive Serial Interface). Použitím nového převodníku 22-SCM-232 FRN 2.xxx lze měniče frekvence PowerFlex 4 a 40 připojit k řídicím systémům pomocí protokolu DF1. Převodník 22-SCM-232 převádí protokol DF1 na protokol Modbus RTU a zároveň převádí rozhraní RS-232 na RS-485. Převodník je kompatibilní s MicroLogix1000/1200/1500, SLC500, PLC5, CompactLogix, FlexLogix a ControlLogix.

Měnič PowerFlex 40 dále umožňuje použití komunikačních modulů pro přímou komunikaci s nadřazeným systémem, a to po protokolu DeviceNet, Ethernet a Profibus. Standardní záležitostí je i připojení vzdálených zařízení jako Remote Keypad Module, který umožňuje umístění ovládacího panelu v krytí IP20 nebo IP66 na dveře rozváděče nebo CopyCat Keypad, který slouží k rychlému nahrávání a přehrávání všech parametrů měniče.

Obr. 2

Obr. 2. Řídicí svorkovnice měničů nabízí digitální a analogové vstupy/výstupy pro snadné ovládání a řízení měniče

Řídicí svorkovnice nabízí digitální a analogové vstupy/výstupy pro snadné ovládání a řízení měniče v širokém spektru aplikací (obr. 2). Výstupní frekvenci lze zadávat také externě z analogového vstupu (je respektován signál 0 až 10 V, 4 až 20 mA nebo externí potenciometr).

U měničů PowerFlex 40 je nová možnost aktivovat interní čítač a časovač nebo použít základních a krokových logických funkcí. Samozřejmostí u měničů PowerFlex 4 a 40 je možnost výběru ze čtyř, resp. z osmi přednastavených frekvencí, nastavitelná frekvence PWM, nastavení dvou rozběhových a doběhových ramp, řízení rozběhu a doběhu po tzv. S-křivce, brzdění stejnosměrným proudem, funkce letmého startu, PID regulátor, automatický restart, snadná diagnostika a odstranění chyb. Měniče určené pro jednofázové aplikace do výkonu 2,2 kW, při vstupním napětí 230 V standardně disponují interním odrušovací filtrem umístěným v měniči. Pro výkonové rozsahy od 0,75 kW jsou měniče vybaveny vlastním dynamickým brzděním. Další z mnoha výhod je i možnost provozovat měniče PowerFlex 4 a 40 v sítích IT.

Návrh a uspořádání výkonových obvodů měničů PowerFlex 4 a 40 splňuje všechny požadavky evropských norem. Pro zajištění plynulého chodu a ochrany motoru před poškozením nabízejí měniče PowerFlex 4 a 40 elektronickou nadproudovou ochranu motoru, která neustále monitoruje stav měniče. Konstrukční provedení měničů umožňuje jejich „těsnou„ montáž, tedy s vyloučením větrací mezery při instalaci několika měničů, a tím docílit úsporu místa v rozváděči.

Další část o výkonové řadě 0,37 až 6 700 kW měničů PowerFlex 70-7000 přineseme v příštím čísle ELEKTRO.

ControlTech s. r. o.
Havlíčkova 822
280 00 Kolín
tel.: 321 742 011
fax: 321 742 022
e-mail: info@controltech.cz
http://www.controltech.cz