časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měnič frekvence Altivar 61 a Altivar 71 prokazují v praxi svoji jedinečnost

|

číslo 8/2006

Měnič frekvence Altivar 61 a Altivar 71 prokazují v praxi svoji jedinečnost

Ing. David Wurst, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Již více než rok a půl jsou tyto sofistikované měnič frekvence, založené na stejném konstrukčním principu, používány v praxi. Odezvy od zákazníků jsou velmi příznivé. Oceňována je především aplikační otevřenost, kvalita regulace připojeného motoru a komunikační přizpůsobivost.

Unifikovaná nabídka

Altivar 61 (podrobněji viz článek v Elektro 6/2006) je určen pro regulaci otáček motorů ventilátorů a odstředivých čerpadel v průmyslových aplikacích a technickém vybavení budov, včetně systémů HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning, topení, ventilace a klimatizace) do výkonu 630 kW.

Obr. 1.

Obr. 1. Měnič frekvence Altivar 71
Obr. 2. Kaskádní řízení čerpadel
Obr. 3. Jeřábová aplikace

Altivar 71 (obr. 1) je měnič frekvence pro obecné aplikace (manipulace s materiálem, výtahy, kompresory, míchače, drtičky atd.) do výkonu 500 kW.

Obě řady používají stejný systém komunikace s obsluhou a mají shodné příslušenství až na několik výjimek (např. Altivar 61 má navíc rozšíření o komunikační protokoly LonWorks, BACnet, Metasys N2 a Apogee FLN).

Kaskádní řízení více čerpadel jedním měničem

Altivar 61 navázal na úspěšné řešení použité u starších řad (Altivar 38 a 58 s kartou kaskádního řízení). Toto řešení je dále ještě rozšířeno tak, aby bylo uživatelsky otevřené. S použitím ATV38 nebo ATV58 a univerzální karty CI (Controller Inside) se speciálně vyvinutým firmwarem lze nahradit starší řešení tlakovacích stanic až s pěti čerpadly nebo použitím karty CI doplněné o jiný firmware vytvořit univerzální tlakovací stanici. Takto konfigurovaný pohon čerpadla je možné využít k vytvoření hydraulického multimotorového systému pouze s jedním měničem. Obr. 2. Zkušený programátor znalý prostředí CoDeSys© může libovolným zásahem do systému přizpůsobit kaskádu až pěti čerpadel daným specifickým podmínkám. S uvedeným systémem lze samozřejmě komunikovat přes standardizovaný protokol. Jak karta CI pro řízení kaskády, tak i komunikační karta mohou být zabudovány ve skříni měniče. V České republice jsou systémy tohoto typu (obr. 2) používány v automobilkách, energetice, infrastruktuře a obytných budovách.

Použití univerzálního řídicího systému

Výše zmíněné karty CI jsou univerzálně programovatelné systémy PLC (Programmable Logic Controller, programovatelný automat) zabudované jako volitelné příslušenství do měniče Altivar a podle požadavku jsou vybaveny firmwarem Schneider Electric nebo pro zkušeného zákazníka s možností vytvořit si vlastní aplikační software (např. vytvoření systému synchronizace několika os asynchronních pohonů s použitím ATV71 a karty CI). V České republice je v provozu několik aplikací s kartou CI. Jsou to především řešení na zdvihových motorech jeřábů, synchronizace, vysokorychlostní zdvih s odbuzováním a atypické potravinářské stroje. Konkrétně v jeřábových aplikacích (obr. 3) má společnost Schneider Electric mnohaleté zkušenosti, jež jsou podpořeny silnou nabídkou klíčových elektrických komponent nejen z oblasti výkonové elektroniky.

Obr. 3.

Upevňování pozic na světovém trhu

Společnost Schneider Electric má ucelenou nabídku přístrojů, servisu a řešení pro globální trh. Dlouhodobě pevná pozice na trhu elektrických pohonů byla opět posílena nedávnou akvizicí části rakouské firmy VA TECH ELIN EBG Elektronik. Elektrické pohony značky Telemecanique znamenají pro zákazníky společnosti Schneider Electric jistotu, stabilitu a nabídku moderních, spolehlivých a nadstandardních řešení.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Schneider Electric CZ, s. r. o.
http://www.schneider-electric.cz

Středisko služeb zákazníkům
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111
fax: 224 810 849

Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555
fax: 543 425 554