časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MC-rozváděč MODITEC

|

číslo 4/2003

Amper 2003

MC-rozváděč MODITEC
Typově zkoušený modulární systém oceloplechových skříní do 630 A, krytí IP55

Milan Jiříček, Ing. Vladimír Štekrt, Ph.D., MBA, HENSEL, s. r. o.

V poslední době se chce Česká republika co nejrychleji zařadit mezi vyspělé evropské země. Investoři vkládají své prostředky do výstavby nových výrobních hal a objektů. Ze strany těchto investorů je na dodavatelské firmy vyvíjen velký tlak na snížení investičních nákladů a zkrácení termínů výstavby. Proto se hodnota lidské práce při používání moderních způsobů řešení rozvodu elektrické energie stává důležitým faktorem.

Obr. 1.

Společnost Hensel s. r. o., přední výrobce a dodavatel elektroinstalační a rozváděcích systémů nízkého napětí, neustále rozšiřuje nabídku modulárních rozváděčových systémů. Progresivní novinkou se stal oceloplechový stavebnicový systém MODITEC.

Systém je určen pro provoz v sítích s napětím do 690 V a maximálním jmenovitým proudem do 630 A, do prostředí vyžadující vysoké krytí - až IP55/IP20. Ochrana proti nebezpečnému dotyku neživých částí je provedena v třídě ochrany I.

Rozváděč MODITEC v sobě spojuje klasické výhody oceloplechových rozváděčů a modulárního stavebnicového systému. Stále častěji se rozváděče MODITEC (obr. 1) používají jako hlavní nebo podružné rozváděče pro velké i malé stavby v průmyslu a zemědělství, v administrativních budovách, obchodních centrech, nemocnicích a školách. Výborné funkční vlastnosti jsou navíc podtrženy moderním vzhledem a dokonalým propojením plastových prvků s oceloplechovou stavebnicovou konstrukcí.

Rozváděč je vytvořen z ocelového plechu s vysokou pevností. Všechny oceloplechové díly jsou elektrolyticky pozinkovány a povrchově upraveny práškovou technologií. Skříň se sestává ze samostatných stěn, rohových nosníků, zadní stěny a dveří. Systém tvoří rozměrová řada 10 skříní o modulární šířce 350 mm nebo 600 mm a modulární výšce 650, 850, 1050, 1450 a 1750 mm. Kombinací těchto modulárních šířek a výšek lze dosáhnout různou potřebnou velikost skříně, a to bez ztráty vysokého stupně krytí IP55. Vyplývá z toho nejpodstatnější výhoda - vytváření rozváděčových sestav v mnoha různých velikostních variantách, s možností případného dalšího rozšíření rozváděčového systému (obr. 2).

Obr. 2.

Stavebnicový systém také umožňuje sestavit rozváděč MODITEC jako samostatnou skříň se soklem. Samozřejmostí jsou i široké možnosti umístění rozváděče jako nástěnné skříně, samostatně stojící skříně, nebo sestavy upevněné na nosném rámu nebo nosném profilu. Způsob upevnění lze velice jednoduše upravit podle místních podmínek a požadavků.

Dveře rozváděčového systému jsou vybaveny otočnou klikou a zámkem s možností volby uzamykacího systému (čtyřhran, dvojtrn, trojhran nebo profilový cylindrický klíč). Dveře jsou volitelně jako pravé nebo levé s úhlem otevření až 150°. U modulové šířky 600 mm mohou být dveře nejen plné, ale dokonce i s průhledným bezpečnostním sklem. Další variantou u plných dveří je možnost umístění měřicích, ovládacích a regulačních prvků přímo do těchto dveří. Všechny rozměry skříně mají jednotnou modulovou stavební hloubku 250 mm. Kabelové přívody lze přivést a vyvést spodem nebo horem, přímo nebo přes příruby s předlisovanými vylamovacími otvory, popřípadě přes kabelové příruby s pružnými membránami.

Již běžnou výhodou stavebnicových systémů od firmy HENSEL se stala modulární vestavba přístrojového vybavení pomocí předmontovaných montážních skupin. Práce s nimi je velice jednoduchá, přehledná a rychlá. V mnoha rozměrových variantách jsou vyrobeny také plastové krycí desky v šedé barvě. Upevňují se v rozích plastovými šroubovými rychlouzávěry a v případě potřeby je lze plombovat.

Rozváděče MODITEC jsou typově zkoušeny, a to v souladu s ustanovením normy ČSN EN 60 439-1. Vysoká užitná hodnota stavebnicového provedení, moderní vzhled, dlouhá životnost, možnost dodatečného rozšíření již nainstalovaného rozváděče, technická podpora prostřednictví společnosti HENSEL při nabídce a vlastním návrhu rozváděče, to jsou jen některé z mnoha výhod rozváděče MODITEC. Z jednotlivých dílů modulárního stavebnicového systému si mohou firmy s oprávněním pro výrobu rozváděčů samy sestavit rozváděč podle specifikace pro různé aplikace ve všech odvětvích. Elektromontérům a elektromontážním firmám nabízí společnost HENSEL s. r. o. výrobu a dodávku rozváděčů MODITEC, včetně dalších produktů prostřednictvím partnerských elektrotechnických velkoobchodů nebo přímo ze závodu v Roudnici nad Labem.

HENSEL, s. r. o.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: 416 828 111
fax: 416 828 222
e-mail: odbyt@hensel.cz
http://www.hensel.cz



HENSEL a požární bezpečnost

Společnost HENSEL, s. r. o. je výrobcem elektroinstalačního materiálu zaměřeného zejména na rozváděčovou techniku. Jsou to především malé plastové a domovní rozváděče, typové a zakázkové rozváděče, oceloplechové nástěnné i skříňové rozváděče a přenosné zásuvkové rozbočnice. Kabelové krabicové rozvodky FK zachovávají funkčnost 30/90 minut i v případě pořáru.

Společnost HENSEL, s. r. o. je pravidelným účastníkem nejen elektrotechnického veletrhu AMPER, ale i dalších výstav a veletrhů v ČR.

V roce 2003 můžete v Čechách a na Moravě shlédnout expozici společnosti HENSEL na následujících akcích:

21. až 24. října 2003 Elosys Trenčín
4. až 06. listopadu 2003 Elektrotechnika Ostrava
11. až 13. listopadu 2003 Elektra Plzeň