časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Materiály Extem nejen pro elektrotechniku

|

Materiály Extem nejen pro elektrotechniku

Aby vyšla vstříc poptávce po cenově dostupném materiálu pro vstřikování s výjimečnými vlastnostmi, vyvinula společnost GE Plastics nové, velmi vyspělé skupiny amorfních polymerů. Termoplastové polyimidové (TPI) materiály Extem eliminují nevýhody polykrystalických materiálů, termosetů a amorfních termoplastů. Spojují v sobě dobrou zpracovatelnost, vynikající teplotní, chemické a mechanické vlastnosti, a tím splňují vzrůstající požadavky průmyslu na jednoduchou výrobu součástí odolných proti vysokým teplotám a působení náročných chemických prostředí při zachování rozměrové stability. Navíc jsou přirozeně nehořlavé i bez halogenových přísad, které mohou být nebezpečné pro životní prostředí.

Dosud znamenala potřeba vyspělých plastů nutnost volby mezi imidizovanými plasty a semikrystalickými polymery. Imidizované materiály, jako jsou např. polyamid-imid (PAI) a jiné hmoty TPI, vykazují vynikající vlastnosti, ale musí být zpracovány z plně imidizovaných materiálů nebo tavením, čímž narůstá jejich cena. Po zpracování je nutné je nechat až dva týdny tvrdnout, aby nebyly křehké a zlepšily se jejich fyzikální vlastnosti. Vyspělé semikrystalické polymery ale vykazují malou odolnost proti krípu*) a rovněž malou rozměrovou stabilitu při vysokých teplotách.

Obr. 1.

Obr. 1. Nový Extem* od GE v peletové a práškové podobě

Ve srovnání s těmito materiály má Extem mnoho výjimečných vlastností:

  • trvalá odolnost proti teplotám až do 230 °C,
  • teplota skelného přechodu až do 310 °C,
  • vysoká tuhost a odolnost proti krípu, typická pro vysokopevnostní amorfní polymery,
  • vynikající odolnost proti mnoha chemickým látkám – počínaje odolností proti chlorovaným rozpouštědlům a konče v současnosti dostupnými tavitelnými polyimidy,
  • inherentní nehořlavost bez použití halogenů,
  • zpracovatelnost na tradičních vytlačovacích a vstřikovacích strojích,
  • výborné vlastnosti při formování,
  • výborné mechanické vlastnosti, nepotřebné vytvrzování.

Semikrystalické materiály jsou navíc neprůsvitné, zatímco neplněné druhy materiálu Extem jsou přirozeně transparentní; to rozšiřuje jejich designové možnosti.

Očekává se, že materiály Extem budou přínosem pro vývoj nových aplikací ve výrobě polovodičových plátků, obranných zařízení, elektroniky nebo vysoce vyspělých vláken. Uplatnění naleznou i ve zpracování ropy a plynu, v letectví a automobilovém průmyslu.

Další informace o materiálech Extem na:
http://www.geplastics.com/gep/Plastics/en/ProductsAndServices/ProductLine/extem.html


*) Plastový plátek položený na dva opěrné body se deformuje. Prohýbá se vlastní vahou. Této vlastnosti se říká studený tok nebo také kríp. Při zatížení plastu dosahuje kríp daleko vyšších hodnot. Zde je nutné brát v úvahu, že zatížením je pro plast nejen závaží, ale i teplota. Při vyšší teplotě a delší časové expozici je deformace krípem podstatně větší než při pokojové teplotě. Deformace je trvalá.