časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Management energie společnosti Siemens snižuje provozní náklady

|

Ing. Luboš Holubec, Siemens, s. r. o.
 
Cílený podnikový management energie (Power Management) pomáhá ke zvýšení produktivity použité energie. Dochází ke snížení provozních nákladů, management energie současně podporuje snahy o ohleduplné chování vůči životnímu prostředí. Klíčem tohoto konceptu je souhra systému řízení odběru energie, inteligentních spínacích a ochranných přístrojů, programů pro úsporu energie, stejně jako použití energeticky efektivních motorů a frekvenčních měničů. Společnost Siemens nabízí komplexní systém pro management energie.
 
Cílem podnikového managementu energie, podobně jako u managementu kvality, je kontinuální zvyšování efektivity využití energie. Místo reakce na víceméně náhodně objevené „žrouty energie“ management energie umožňuje důsledné a trvalé vyhodnocování odběru energie a následnou optimalizaci. To vede k výrazně transparentnějšímu a efektivnějšímu řízení zdrojů energie, současně s tím se snižují náklady na energii. Úspěšný management energie začíná u vizualizace a interpretace toků energie. V dalším kroku jde o to, aby se vykalkulovalo, jak velký je potenciál úspor v celém zařízení a na jakých místech se vyplatí ho zvýšit.
 
Jakmile jsou identifikovány spotřebiče s velkou spotřebou energie a navržena výhodná úsporná opatření, následuje fáze rozhodování a nakonec realizace (mj. použití vysoce energeticky efektivních elektrických pohonů). Management energie nemá žádný definovaný konec. Je to ustavičný cyklus, který průběžně optimalizuje celé zařízení a pomáhá zvyšovat jeho produktivitu.
 

Software – vyšší transparentnost

 
V prvních krocích, tj. při vizualizaci a analýze dat, pomáhá pokrokový software pro management energie, který ve spolupráci s komponenty schopnými komunikace a integrovanou funkcí měření zlepší transparentnost spotřeby, resp. kvality energie a současně zajistí dostupnost rozvodu energie.
 
Ze sortimentu společnosti Siemens jsou to softwarové doplňky (add-on) Simatic WinCC powerrate nebo Simatic PCS7 powerrate, které kontinuálně shromažďují a archivují data, zpracovávají je, spravedlivě je roztřídí podle původce a kontrolují výkonové špičky, stejně jako doby nejnižšího odběru. Software zpracovává hodnoty spotřeby všech druhů energie, jako je plyn, pára nebo elektrická energie.
 
Ke snížení nákladů na energie a zvýšení její dostupnosti v současnosti společnost Siemens dodává také nový software Sentron powermanager. Tento software spolu s přístroji Sentron pro sběr dat nabízí řešení pro management energie s minimální vstupní investicí a s dokonalou rozšiřitelností. Jde o doplnění sortimentu o software nezávislý na systému Simatic. Předpokladem je operační systém Windows a komunikace Ethernet. Shromažďované údaje, jako jsou hodnoty spotřeby, výkonů, napětí, proudu, cos φ apod., lze nejen zobrazit, ale také hlídat a archivovat pro další vyhodnocování. K optimalizaci čtvrthodinového maxima lze data zobrazit ve formě odběrového diagramu a vzájemně je porovnat. Součástí jsou předdefinovaná i volně konfigurovatelná hlášení na bázi Excelu (např. hlášení pro přiřazení nákladů na nákladová střediska). Díky zvýšené transparentnosti a managementu zátěže lze redukovat náklady na energie a provoz až o dvacet procent.
 

Snadné měření spotřeby elektrické energie

 
Společnost Siemens nabízí velké množství přístrojů pro měření spotřeby. Multifunkční měřicí přístroje Sentron PAC nebo spínací a jisticí přístroje (např. jističe Sentron s komunikací či systém řízení motorů Simocode pro) kontinuálně měří hodnoty elektrické energie vývodů nebo jednotlivých spotřebičů.
 
Multifunkční přístroje Sentron PAC3100, PAC3200 a PAC4200 měří a zobrazují elektrické veličiny, jako jsou proud, napětí, výkon či frekvence, a zaznamenávají tak spotřebu elektřiny v rozvodných sítích nízkého napětí. Jde o cenově výhodné přístroje, které podle typu mají vestavěné nebo rozšiřitelné komunikační rozhraní (Profibus, Modbus, Ethernet), takže je lze snadno připojit k nadřazenému automatizačnímu systému nebo k systému pro řízení odběru energie. Sentron PAC3100 je základní přístroj pro vstup do digitálního měření, Sentron PAC3200 je univerzální přístroj pro přesné a spolehlivé měření, Sentron PAC4200 je dokonalý přístroj pro vyhodnocení kvality sítě. Všechny typy lze snadno instalovat a uvést do provozu v jedno- nebo vícefázových rozvodných sítích (TN, TT, IT) v průmyslu, účelových budovách nebo zařízeních infrastruktury. Přístroje svými parametry odpovídají ustanovením nové normy IEC 61557-12 a mají mezinárodní certifikáty pro použití v ČR i jinde ve světě.
 
Systém management energie společnosti Siemens lze použít ve všech zařízeních – od malých základních řešení až ke komplexním projektům zhotoveným na míru. Všechny komponenty rozvodu energie jsou k dostání od jednoho dodavatele, takže je zaručeno, že vše bez problémů spolupracuje. Volba je na zákazníkovi – s řešením pro management energie od společnosti Siemens vždy bude vědět kde, kdy a kolik energie se spotřebovává.
 
Další informace jsou k dispozici na adrese: http://www.siemens.cz/powermanagement
 
Obr. 1. Simatic WinCC powerrate: transparentnost spotřeby energie od napájení až k odběrateli
Obr. 2. Rodina přístrojů Sentron PAC: zleva PAC3200, PAC3100 a PAC4200