časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Malý průvodce džunglí slovesných tvarů (28)

PhDr. Věra Vlková, CSc. | ČAS |

O gramatické shodě

Gramatická shoda, často označovaná také jako shoda přísudku s podmětem, patří mezi hlavní stavební kameny učiva češtiny na základní škole. Zdánlivě bychom tedy měli do dalšího života přicházet patřičně vybaveni. Zdání ale často klame. Stačí se jen pozorněji porozhlédnout kolem sebe. Na všech stranách se nám neustále dostává spousta důkazů o tom, že nás škola na jazykovou komunikaci, zejména na tu písemnou, buď nepřipravila uspokojivým způsobem, anebo mnozí příliš často chyběli nebo dostatečně nedávali pozor. V mluvených projevech se sice něco ztratí, něco lze přejít, ale jen těžko lze odpustit neodpustitelné, jako je třeba nesprávná shoda ve středním rodě. A pokud jde o psané texty a kultivované oficiální vyjadřování obecně, tam se bez znalosti pravidel gramatické shody a jejich náležitého uplatňování neobejdeme vůbec. Shrnutí nezbytných zásad a požadavků by proto mohlo přijít vhod poměrně široké vrstvě uživatelů jazyka.

Gramatická shoda zahrnuje mnohem širší okruh jevů, než si často uvědomujeme. Nepatří sem totiž jen pouhá shoda slovesných tvarů v přísudku. Tvarově se musí shodovat:

1. příčestí činná (turisté často bloudili; dveře se zavřely; dívky se rozhodly; děvčata se smála);

2. příčestí trpná (účastníci byli nominováni; stromy byly pokáceny; byly šířeny poplašné zprávy; okna byla rozbita);

3. tvary přídavných jmen v přísudku (žáci byli často nemocní; materiál je připravený; brána je otevřená; moře bylo rozbouřené);

4. jména v pozici přívlastků (dostavili se i zavilí političtí odpůrci; zavilý politický odpůrce byl umlčen; prodávali ojeté automobily; prodávali ojetá auta);

5. jmenné tvary v doplňku (vojáci se vrátili zdrávi; dívky se vrátily zdrávy; děti běhaly bosy).

Základní pravidla jsou přitom vcelku jednoduchá a jejich porušování bývá obvykle způsobeno spíše spěchem a nepozorností než skutečnými neznalostmi. Nepoměrně horší už to bývá tam, kde jsou jazykové okolnosti složitější, popř. tam, kde se připouští více možných řešení. Výklady na téma gramatické shody jsou snadno přístupné jak v Pravidlech českého pravopisu, tak v českých mluvnicích i dalších jazykových příručkách. Současný nepříliš utěšený stav v této oblasti však potvrzuje, že nebude od věci si pravidla, jimiž bychom se měli řídit, alespoň ve stručnosti zopakovat. Začneme tím nejjednodušším.

 

celý článek čtěte ZDE