časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Malý, ale důležitý pomocník – hmoždinka

|

Mgr. Marie Horská, Kopos Kolín, a. s.
 
Hmoždinka je vložka pro upevnění vrutů v nepružných materiálech, nejčastěji zdivu staveb nebo stavebních deskových materiálech. Hmoždinka se vyvinula z původních dřevěných špalíčků sádrovaných do otvorů ve zdivu. První hromadně vyráběnou hmoždinku patentoval z roku 1910 John Joseph Rawlings. Sestávala z konopné šňůry napuštěné zvířecí krví, do které se šrouboval příslušný šroub. Od roku 1926 vyráběla německá společnost Upat v Hamburku první hmoždinky z konopné šňůry s vlisovanou plechovou vložkou. První skutečně univerzálně použitelná nylonová hmoždinka byla patentována v roce 1957 v Německu.
(zdroj: Wikipedia)
 
Společnost Kopos Kolín dodává na trh plastové hmoždinky vyrobené z polyetylenu nebo polyamidu. Jsou určeny především pro tvrdší podkladové materiály. Své použití podle jednotlivých typů však nalézají u všech standardních materiálů.
 
Pro většinu typů hmoždinek je třeba nejprve vytvořit v materiálu odpovídající otvor pro zasunutí hmoždinky. Zašroubováním vrutu se hmoždinka roztáhne, a připevní tak k okolnímu materiálu. Hmoždinky pro univerzální a flexibilní připevnění mají jako pojistku proti vytržení zpětně mířící trny. U hmoždinek určených pro pevné uchycení do dutých stěn vzniká po zašroubování vrutu jakýsi uzel, který vytvořila hmoždinka v dutině.
 
Hmoždinky s obchodním označením HM (obr. 1) jsou vyráběné z polyamidu. Jsou určeny k pevnému uchycení elektroinstalačních a jiných prvků na stěny a stropy z tvrdých stavebních materiálů. Pro spojení je nutné použít vrut, který je osazen na plnou délku hmoždinky. Hmoždinky se vyrábějí pro vrtáky o průměru 6, 8, 10 a 12 mm s délkami 30, 40, 50 a 60 mm.
 
Hmoždinky s názvem HMPE (obr. 2) jsou vyrobeny z polyetylenu a jsou určeny pro použití univerzální a hobby. Pro spojení je nutné použít vrut, který je osazen na plnou délku hmoždinky. Typy hmoždinek určuje průměr vrtáku 6, 8, 10 a 12 mm. Vyráběny jsou v délkách 30 až 60 mm.
 
Dalším výrobkem Koposu jsou hmoždinky HL (obr. 3), jež jsou určeny pro pevné uchycení elektroinstalačních a podobných prvků do dutých stěn a stropů. Dodávají se v průměrech 6, 8 a 10 mm a v délkách 34, 48 a 59 mm.
 
HS hmoždinky (obr. 4) vyráběné v Koposu z polyamidu jsou určeny k pevnému uchycení elektroinstalačních a jiných prvků na stěny a stropy do sádrokartonových materiálů. Vyrábějí se s průměrem 6 mm a s délkou 22,5 mm. Tyto hmoždinky se dodávají včetně vrtáku HSV 6 (průměr 5,5 mm, délka 60 mm) na 50 kusů hmoždinek. Hmoždinka typu HN „natloukací“ (obr. 5) se dodává s průměrem 6 mm v pěti délkách, a to 25, 35, 45, 55 a 70 mm, a s průměrem 8 mm v délce 45 mm. Hmoždinky jsou vyrobeny z polyamidu a jsou určeny k upevňování nekonstrukčních stavebních prvků a různých předmětů do zdiva z plných cihel a betonu. Při montáži se vrutohřebík nešroubuje, ale zatlouká – v případě potřeby je možné ho vyšroubovat.
 
Hmoždinka umožňuje rozložit síly do plochy v upevňovaném materiálu. Takto vytvořená síla musí být stejná nebo větší než síla vytvořená tíhou uchycovaného předmětu. Při uchycení velmi těžkých materiálů do stěn apod. je nutné sílu rozložit do více hmoždinek.
 
Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín mohou zájemci získat na adrese:
 
Kopos Kolín, a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 301
fax: +420 321 730 811
 
Obr. 1. Hmoždinky HM
Obr. 2. Hmoždinky HMPE
Obr. 3. Hmoždinky HL
Obr. 4. Hmoždinky HS
Obr. 5. Hmoždinky HN
 
Tabulka axiální tahové únosnosti hmoždinek Koposu Kolín v různých stavebních materiálech