časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Makeři, hlaste se! Pražský festival kreativity Maker Faire hledá nadšené tvůrce a inovátory

Maker Faire Prague, z. s. | https://prague.makerfaire.com

• Festival kreativity a inovací Maker Faire Prague se bude konat 11. a 12. září 2021 na Výstavišti v Holešovicích.
• Je spuštěna Výzva pro makery. Organizátoři zvou k účasti na festivalu všechny dospělé i děti, kteří by chtěli veřejnosti představit svůj kreativní projekt.
• Makeři vystavují zdarma, stačí vyplnit přihlášku na webové stránce akce.

Po roční pauze se setkání „zlatých českých ručiček“ vrací ve fyzické podobě. Kutilové, makeři a všichni, kdo rádi tvoří, se sejdou o víkendu 11. a 12. září na pražském Výstavišti na Maker Faire Prague, akci, jejímž heslem je Vytáhněte to nejlepší z dílen, ateliérů a garáží! Pořadatelé festivalu vyhlásili Výzvu pro Makery, kteří by se chtěli na akci přihlásit a představit svou tvorbu. Jako nekomerční vystavovatelé dostanou prostor zdarma.

Zpátky mezi makery

Právě novodobí kutilové, inovátoři, hračičkové, zlepšovatelé, vynálezci, bastlíři či řemeslníci, kteří na festivalu formou stánků, dílen i interaktivních workshopů představí svou tvorbu, jsou hlavním tahákem akce. „Chceme, aby byl Maker Faire Prague místem, kde se stírají rozdíly mezi tradičním kutilstvím nebo řemesly a novými technologiemi, jako je 3D tisk, elektronika či programování. Po roce lockdownu je načase vyjít z dílen a garáží a pochlubit se tím, co se v covidové pauze zrodilo v rukách a hlavách českých makerů,“ vyzývá programový ředitel festivalu Jiří Zemánek.

„Mottem Maker Fairu je Přijď ukázat, co vyrábíš, a sdílet, co jsi se při tom naučil. Nehledě na věk makera nebo typ tvorby! Právě rozmanitost lidí a jejich projektů přináší festivalu jedinečnou atmosféru neomezené tvořivosti. Makeři se zde mohou vzájemně inspirovat k ještě zajímavějším a kreativnějším projektům,“ dodává Zemánek.

Festival opět na Výstavišti

Festival navazuje na úspěch dvou předchozích ročníků (v letech 2018 a 2019), které dohromady přilákaly na 20 tisíc návštěvníků. V loňském roce epidemiologická situace nedovolila, aby se festival konal ve fyzické podobě, a tak se přesunul do virtuálního studia.

„Festival se vrací do Průmyslového paláce na pražské Výstaviště po dvou letech a věříme, že dlouho očekávané znovusetkání makerů se ve své fyzické podobě povede. V případě omezení daných epidemiologickou situací máme v záloze venkovní prostory na Výstavišti. Zkrátka a dobře děláme všechno proto, aby se festival povedl a nic jeho přípravy a průběh nenarušilo,“ říká Marek Vocel z pořadatelské agentury MVP events.

Výzva pro Makery bude na webu festivalu otevřená do 31. července 2021. K přihlášení stačí vyplnit formulář s jednoduchými dotazy, které definují daný projekt. Projekty neziskových a nekomerčních vystavovatelů dostanou výstavní prostor zdarma. Po uzavření výzvy organizátoři akce vyberou zhruba 200 projektů a pomůžou makerům jejich díla co nejlépe prezentovat.

O festivalu Maker Faire Prague

Maker Faire je největší světová přehlídka kreativity, inovací a důmyslnosti pro celou rodinu, která se na popud společnosti Make Media koná od roku 2006 v mnoha městech po celém světě. Oba z dosud pořádaných ročníků Maker Faire Prague přilákaly na pražské Výstaviště přes 10 000 návštěvníků a na každém z nich se představilo okolo 200 vystavovatelů. Maker Faire Prague 2021 se bude konat ve dnech 11. a 12. září 2021 opět na Výstavišti v Praze Holešovicích. Veškeré informace najdete na webové stránce: prague.makerfaire.com

Festival organizuje Maker Faire Prague, z. s., jehož členy jsou spolek Žádná věda, držitel festivalové licence, eventová agentura MVP events zodpovědná za produkční zajištění akce a komunikační agentura Taktiq Communications (PR a marketing). Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, ve spolupráci s odborným partnerem ČVUT. Vstupenky na festival budou v předprodeji během léta.

Regionální akce Maker Faire se v roce 2021 konají v Českých Budějovicích (11.– 12. 9.), Liberci (18.–19. 9.), Olomouci (2.–3. 10.), Ústí n. Labem (9.–10. 10.), Mladé Boleslavi (25.–26. 9.) a v Brně (23.–24. 10.). Pořádá je organizace Make More.