časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

M. Libra, V. Poulek: Solární energie, fotovoltaika – perspektivní trend současnosti i blízké budoucnosti

|

číslo 3/2006

M. Libra, V. Poulek: Solární energie, fotovoltaika – perspektivní trend současnosti i blízké budoucnosti

1. vydání, vydala Česká zemědělská univerzita v Praze, 2005, 122 stran, ISBN 80-213-1335-8; recenzovala prof. RNDr. Ludmila Eckertová, CSc.

Obr. 1.

Rádi bychom čtenáře upozornili na pěknou publikaci, kterou nedávno vydala ČZU v Praze – monografii o fotovoltaické transformaci energie, což je v dnešní době velmi aktuální problematika. Spotřeba energie stále roste, zdroje fosilních paliv jsou limitovány a navíc jejich spalováním vznikají skleníkové plyny. Otázky celosvětového oteplování a hrozící globální ekologické katastrofy jsou všeobecně známy a často diskutovány. Proto obnovitelné zdroje energie neustále nabývají na významu a podíl využívání solární energie roste nejrychleji. Toto autoři zmiňují v úvodu knihy. Další kapitoly jsou pečlivě voleny tak, aby pokrývaly uvedenou problematiku a přitom byla kniha zajímavá a čtivá i pro osoby, které nejsou odborníky v tomto oboru. Text je srozumitelný, a tudíž vhodný pro široký okruh čtenářů.

První polovina publikace je zaměřena více teoreticky, pojednává o fyzikální podstatě světla, Slunci, plazmatu jako stavu sluneční hmoty, o fyzikální podstatě fotovoltaické transformace energie a o fotovoltaických článcích a panelech. Druhá polovina je zaměřena na praxi a hovoří o různých konstrukcích a aplikacích solárních fotovoltaických systémů, o ekonomičnosti jejich provozu, testování životnosti a akumulaci transformované energie.

Na závěr jsou zmíněny i konference a výstavy, které se v tomto oboru pravidelně pořádají a jsou určeny k setkávání odborníků a jejich vzájemné informovanosti o novinkách v tomto perspektivním oboru. Četné černobílé obrázky v podobě schémat a grafů názorně doplňují text, v příloze je i 64 barevných obrázků, které ukazují různé instalace solárních systémů a záběry z konferencí a výstav.

Knížka vyšla ve Světovém roce fyziky 2005. Toto je zmíněno v předmluvě, ve které se autoři zamýšlejí i nad významem roku fyziky a nad významem fyziky všeobecně. Zvláště je třeba vyzdvihnout, že autoři se problematikou solárních fotovoltaických systémů zabývají již mnoho let, a tudíž mají v tomto oboru rozsáhlé zkušenosti, ze kterých vycházeli při psaní své knihy. Proto mohu recenzovanou publikace všem čtenářům vřele doporučit.