časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

M 300 a M 600 – měřiče výšky venkovního vedení

|

číslo 8-9/2003

Mezinárodní strojírenský veletrh

M 300 a M 600 – měřiče výšky venkovního vedení

Společnost Blue Panther instruments přichází na trh s novou řadou měřičů výšky venkovního vedení Suparule CHM 300 a CHM 600. Přístroje pracují na principu měření odrazu zvuku od překážky. Vysílací část přístroje vyšle ultrazvukový impuls (zvukový signál s frekvencí nad pásmem slyšitelným člověkem) a měří čas, který uplyne do doby přijetí ozvěny (odraženého zvuku) od překážky, v tomto případě to může být vodič vrchního vedení, zavěšený kabel atp. Protože jednotka zná rychlost šíření zvuku v atmosféře, snadno spočítá vzdálenost, kterou urazil vyslaný a odražený signál, a tedy i vzdálenost přístroje od měřeného objektu.

Obr. 1.

Ultrazvukový signál je vysílán ze středu kuželové odrazné plochy v horní části přístroje (obr. 1). Vysílaný paprsek signálu tvoří kužel, který se rozbíhá směrem k měřenému předmětu. Průměr kuželu se tedy zvětšuje se vzdáleností od přístroje. Na vysílači přístroje je průměr signálového paprsku asi 16mm, ve vzdálenosti 10m je to asi 80 cm.

Jakmile ultrazvukový signál dosáhne objektu, např. měřeného vrchního vedení, signál se odrazí. Přístroj nyní čeká na příchod odražené vlny. Aby bylo možné odraženou vlnu přijmout a vyhodnotit, musí směřovat do kuželu přístroje. Po přijetí odražené vlny přístroj okamžitě vypočítá vzdálenost a zobrazí tento údaj na displeji LCD. Vzhledem k tomu, že rychlost zvuku se mění s teplotou, jsou přístroje CHM vybaveny měřením teploty a kompenzací jejího vlivu. Teplota okolí je, spolu s ostatními údaji, zobrazena na displeji.

Přístroje řady CHM 300 a 600 jsou umístěny v nárazuvzdorné skříňce, která je opatřena koženým ochranným pouzdrem. Ovládání přístrojů je velmi snadné – tlačítky na předním panelu přístroje. Pro úsporu baterie jsou přístroje vybaveny funkcí automatického vypnutí po 15 min nečinnosti.

Přístroje CHM jsou vybaveny víceúdajovým displejem LCD, který kromě naměřené výšky zobrazuje i teplotu okolí, dále pořadí měřeného vodiče a měřené jednotky. Pro změření výšky kabelu, vodiče nebo jiného předmětu, např. i stropu místnosti nebo konstrukce budovy, stačí pouze položit přístroj na zem (měří-li se vzdálenost od země) a stisknout tlačítko. Obr. 2. Přístroj vyšle impuls a zobrazí výšku. Pro snadnější práci je přístroj vybaven přepínáním šíře paprsku. Protože přístroje CHM 300 a CHM 600 jsou přednostně určeny pro měření výšky vrchního vedení, umožňují na jedno změření zjistit a zobrazit výšku tří (CHM 300) nebo šesti (CHM 600) vodičů nad sebou. Tlačítkem přepínání pořadí lze pak na displeji postupně zobrazit hodnoty výšky prvního vodiče a vzdálenosti dalších vodičů od něj. Uvedená funkce je velmi výhodná pro měření na vícevodičových rozvodech nebo při zjišťování výšky křížících se vedení v energetice, ale i např. překladů, traverz apod. umístěných nad sebou. Přístroje CHM 300 a 600 měří do výšky 15 m, rozšířené verze CHM 300E a 600E do výšky 25 m. Jako odvozená verze těchto přístrojů je dodáván měřič CHM 100, který je přednostně určen pro stavebnictví. Ten přístroj je navíc vybaven funkcí výpočtu plochy a objemu. Při měření stačí změřit výšku a šířku místnosti a přístroj poté zobrazí plochu. Doměřením výšky vypočítá objem. I tento model přístroje měří do vzdálenosti 25 m. Rozšířit měřenou vzdálenost pro vodorovná měření lze dodatečným doplněním odpovídací jednotkou, která na vzdálené straně přijme vyslaný impuls a vyšle nový, zesílený. Takto lze měřit až do vzdálenosti 40 m.

Přístroje CHM, používané již několika českými distribučními společnostmi, se ukazují jako velmi účinná pomůcka při rekonstrukcích i montážích nových vedení a usnadňují a zrychlují práci. Navíc významným způsobem zvyšují její bezpečnost. Jejich další možné využití je např. při přepravě velkých nákladů, kdy lze velmi snadno zjistit potřebnou výšku pro manipulaci s materiálem jeřáby atd.

Další podrobnosti o popsaných přístrojích lze získat u dodavatele, společnosti Blue Panther instruments (www.blue-panther.cz).

Blue Panther s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4
tel.: 241 762 724-5, 244 403 022
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz